Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το εμβόλιο της BioNTech θα εισφέρει στη γερμανική οικονομία το 0,5% του ΑΕΠ ή 15,9 δια. το 2021

Bloomberg: Το εμβόλιο της BioNTech θα εισφέρει στη γερμανική οικονομία το 0,5% του ΑΕΠ ή 15,9 δια. το 2021

Το 1/8 της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας αναμένεται να εκπροσωπε ο τζίρος της BioNTech για το τρέχον έτος

Σχετικά Άρθρα

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να λάβει μια εκρηκτική ώθηση από μόλις μία start-up εταιρεία, την BioNTech που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιοτεχνολογίας και η οποία στις 9 Αυγούστου αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τα έσοδα από τις πωλήσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 στα 15.9 δισ. το 2021.
H ανάπτυξη και εγχώρια παραγωγή του εμβολίου κατά της Covid-19 από τη BioNTech ενδέχεται να ενισχύσει την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας έως και κατά 0,5% το 2021, εκτίμησε ο οικονομολόγος Sebastian Dullien καθηγητής Διεθνούς Οικονομικής στον HTW Berlin, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 10 Αυγούστου.

Ανάκαμψη της οικονομίας

Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά περίπου 4% κατά το τρέχον έτος, μετά τη «βουτιά» 4,6% που κατέγραψετο 2020 λόγω των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα.
Αυτό σημαίνει ότι η BionTech και η πρωτοποριακή ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα όγδοο της συνολικής αύξησης του ΑΕΠ το 2021, με βάση τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής (IMK).

Μακροοικονομικές επιπτώσεις

«Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο παράδειγμα όπου μία και μόνο εταιρεία είχε τέτοιο αντίκτυπο στο γερμανικό ΑΕΠ», τόνισε ο Sebastian Dullien.
Ο Dullien επισήμανε ότι ως οικονομολόγος που μελετά τη μακροοικονομική πολιτική συνήθως δεν εξετάζει μεμονωμένες εταιρείες.
«Ωστόσο, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες μεμονωμένες εταιρείες έχουν μακροοικονομική σημασία.
Η BioNTech είναι ένα τέτοιο σπάνιο παράδειγμα», υπογράμμισε.

Η επίδραση στο ΑΕΠ

Οι υπολογισμοί του βασίζονται στα τελευταία στοιχεία για την κερδοφορία της BioNTech που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και τα οποία έδειξαν ότι η εταιρεία αναμένει πλέον να συγκεντρώσει έσοδα 15,9 δισ. ευρώ από το εμβόλιο φέτος, αναθεωρώντας προς τα πάνω την προηγούμενη εκτίμηση για 12,4 δισ. ευρώ
Αυτό είναι περίπου το 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ, δήλωσε ο Dullien.
Σημειώνεται ότι το 2020, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας ανερχόταν σε περίπου 3,3 τρισ. ευρώ.

Εγχώρια προστιθέμενη αξία

«Δεδομένου ότι η BioNTech προμηθεύεται σχετικά μικρό μέρος των πρώτων υλών (δραστικές ουσίες) από το εξωτερικό, πρόκειται σχεδόν εξ ολοκλήρου για εγχώρια προστιθέμενη αξία», δήλωσε ο Dullien.
«Έτσι, αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη».

Σύγκριση με την αυτοκινητοβιομηχανία

Σε αντίθεση με τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας που παράγουν σημαντικό μέρος των οχημάτων εκτός χώρας, η BioNTech παράγει το εμβόλιό της σε ένα εργοστάσιο στο Μάρμπουργκ, στη δυτική Γερμανία.
Επιπλέον, λαμβάνει αμοιβές από την αδειοδότηση από τον αμερικανικό εταίρο της Pfizer.
«Η επιτυχία της BioNTech είναι εντυπωσιακή?, δήλωσε ο Dullien.
«Υπάρχει ένα εξαιρετικό τοπίο σε σχέση με την ερευνητική δραστηριότητα στη Γερμανία που έχει δυνατότητες για το μέλλον».

Από το 0 στο.. 100!

Ο οικονομολόγος της ING Bank Carsten Brzeski δήλωσε ότι η εκτίμηση του Dullien για την BioNTech είναι εύλογη, προσθέτοντας ότι το success story της εταιρείας είναι εντυπωσιακό.
«Δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που μπορούν να φτάσουν από το μηδέν στο εκατό μέσα σε έναν χρόνο», τόνισε ο Brzeski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης