Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Πέρασε» από τη Γερουσία το νομοσχέδιο Biden για επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές 1 τρισ. δολ.

ΗΠΑ: «Πέρασε» από τη Γερουσία το νομοσχέδιο Biden για επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές 1 τρισ. δολ.

Οι επενδύσεις στις υποδομές θα επιβαρύνουν το ελλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά κατά 256 δισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με το αρμόδιο γρφείο του Κογκρέσου

Σχετικά Άρθρα

Tην απαραίτητη πλειοψηφία από τη Γερουσία των ΗΠΑ προκειμένου να επικυρωθεί, εξασφάλισε το νομοσχέδιο που προβλέπει δαπάνες ύψους 1 τρισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, αύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Τρίτη 10 Αυγούστου 2021.
Μετά την έγκριση από τη Γερουσία το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πιο φιλόδοξο σχέδιο για δεκαετίες βάσει του οποίου θα κατευθυνθούν επενδύσεις σε αυτοκινητόδρομους, γέφυρες, αεροδρόμια και υδάτινες οδούς.

H αμφισβήτηση και η αποδοχή

Το νομοσχέδιο αυτό έχει τοποθετηθεί πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης Biden, ενώ τυγχάνει και ευρείας αποδοχής από τους Αμερικανούς οι οποίοι σε δημοσκοπήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιώδεις.
Μπορεί εντέλει το νομοσχέδιο για τις υποδομές να εγκρίθηκε από τη Γερουσία, ωστόσο το προηγούμενο διάστημα αντιμετώπισε έντονη αμφισβήτηση τόσο από τη πλευρά των Δημοκρατικών, όσο και από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές όσον αφορά το δημοσιονομικό κίνδυνο που συνιστούν οι εν λόγω δαπάνες.

To πρόγραμμα δημοσίων δαπανών

Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς σύμφωνα με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer, η έγκριση του νομοσχεδίου αυτού προλειαίνει το έδαφος για ευρύτερης κλίμακας δαπάνες ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων οι οποίες προορίζονται για το σύστημα υγείας, την κλιματική αλλαγή και άλλες προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Αν το νομοσχέδιο για τις υποδομές προκάλεσε αντιδράσεις, το νέο νομοσχέδιο το οποίο «ορέγεται» η αμερικανική κυβέρνηση, έχει πυροδοτήσει σωρεία ενστάσεων και αντιρρήσεων.

Τακτική

Για το νέο νομοσχέδιο οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να καταφύγουν στην πρακτική της ψήφισης του προϋπολογισμού με μειωμένη πλειοψηφία (διαδικασία συμφιλίωσης, λέγεται στην ορολογία της αμερικανικής πολιτικής ζωής) προκειμένου να υπερβούν τις όποιες αντιρρήσεις των Δημοκρατικών βουλευτών, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να αρχίσει μετά την παύση της λειτουργείας του Κογκρέσου για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Μήνες διαβουλεύσεων

Η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν προτίθεται εκείνη και το νομοθετικό σώμα να προβούν σε καμιά έγκριση, αν δεν έχουν στα χέρια τους και τα δύο νομοσχέδια, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να περάσουν μήνες διαβουλεύσεων πριν τελικά τα δύο νομοσχέδια φθάσουν στο Οβάλ Γραφείο του Joe Biden προκειμένου να τα υπογράψει για να γίνουν νόμοι.

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προειδοποίησε σήμερα ότι το νομοσχέδιο για τις υποδομές θα επιβαρύνει το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά 256 δισ. δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια, εκτιμήσεις τις οποίες αμφισβητούν οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το Γραφείο δεν λαμβάνει υπόψη του τα έσοδα που θα δημιουργηθούν από τα έργα ανακατασκευής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης