Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα ζήτησε από τη Λιθουανία να αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Πεκίνο

Η Κίνα ζήτησε από τη Λιθουανία να αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Πεκίνο
Κίνα - Λιθουανία: Το Πεκίνο ζητεί από το Βίλνιους να αποσύρει τον πρεσβευτή του

Η Κίνα ζήτησε από τη Λιθουανία να αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Πεκίνο και δήλωσε πως θα ανακαλέσει τον απεσταλμένο της Κίνας στο Βίλνιους στο πλαίσιο διένεξης που ξέσπασε επειδή το κράτος της Βαλτικής επέτρεψε στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα, να ανοίξει ντε φάκτο πρεσβεία εκεί.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν το πιο ευαίσθητο εδαφικό ζήτημά της και εκδηλώνει την οργή της για οποιεσδήποτε κινήσεις μπορεί να υπονοούν ότι το νησί είναι μια χωριστή χώρα.
Η Ταϊβάν ανακοίνωσε τη νέα αποστολή τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι θα αποκαλείται Γραφείο Αντιπροσώπευσης της Ταϊβάν στη Λιθουανία.
Είναι η πρώτη φορά που η ονομασία του νησιού χρησιμοποιείται για ένα από τα γραφεία του στην Ευρώπη, καθώς συνήθως χρησιμοποιείται μόνο το όνομα της πρωτεύουσας Ταϊπέι.
Η Κίνα, η οποία είχε ήδη καταγγείλει την απόφαση, προχώρησε τώρα ένα βήμα περισσότερο αναλαμβάνοντας συγκεκριμένη δράση για να εκφράσει την οργή της.
"Η κινεζική κυβέρνηση εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην κίνηση αυτή.
Η Κίνα αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Λιθουανία και ζήτησε από την λιθουανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Κίνα", αναφέρεται σε δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Καλούμε την πλευρά της Λιθουανίας να διορθώσει αμέσως την εσφαλμένη απόφασή της, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διορθώσει τη ζημιά και να μην προχωρήσει περαιτέρω στο λάθος δρόμο", προστίθεται στη δήλωση αυτή.
Η Λιθουανία ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος πως σχεδιάζει να ανοίξει τη δική της αντιπροσωπεία στην Ταϊβάν και δώρισε στο νησί 20.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης