Διεθνή

Ευρωζώνη: Σταθερές οι αποδόσεις των ομολόγων μετά τα ιστορικά χαμηλά του Ιουλίου

Ευρωζώνη: Σταθερές οι αποδόσεις των ομολόγων μετά τα ιστορικά χαμηλά του Ιουλίου

Oι επενδυτές επιθυμώντας να αναλάβουν υψηλό ρίσκο εγκατέλειψαν το «ασφαλές καταφύγιο» του κρατικού χρέους

Σχετικά Άρθρα

Στα ίδια επίπεδα παρέμειναν για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην αγορά της Ευρωζώνης, σε μια εβδομάδα που ούτως ή αλλιώς παρουσίασαν ελάχιστες μεταβολές, σύμφωνα με το σχόλιο του Reuters την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021.

Τα ρεκόρ του Ιουλίου και η ΕΚΤ

Η προέλαση των ευρωπαϊκών μετοχών οι οποίες σήμερα «ισοφαρίζουν» το μακροβιότερο σερί διαδοχικών καταρρίψεων ιστορικών υψηλών ρεκόρ με δέκα συνεδριάσεις -ρεκόρ που κρατάει από το 1999-, κατηύθυνε όπως είναι λογικό το ενδιαφέρον των επενδυτών προς τις χρηματιστηριακές αγορές, αφήνοντας στο περιθώριο τις αγορές κρατικού χρέους.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης τον Ιούλιο υποχώρησαν σε πολύμηνα χαμηλά τον Ιούλιο, με αυτή του γερμανικού δεκαετούς bund να «κατρακυλάει» κατά 26 μονάδες βάσης, η μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα δύο ετών, ωστόσο τον Αύγουστο ανέστρεψαν πορεία και απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά έξι και περισσότερων μηνών.
Η αλλαγή αυτή «πλεύσης», έχει την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι επί του παρόντος δεν προτίθεται να μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό της αγοράς ομολόγων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να τις προσπάθειές της για να παραμείνει ο πληθωρισμός σε ενεργοποίηση.

Αναληψη ρίσκου

Αυτές οι εξαγγελίες, λειτούργησαν καταλυτικά στην ψυχολογία των επενδυτών οι οποίοι όπως φαίνεται και από την πορεία των μετοχών, έχουν επικεντρωθεί στα περιουσιακά στοιχεία με περισσότερο ρίσκο και έχουν αφήσει γυρίσει την πλάτη σε εκείνα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα, τα πολύτιμα μέταλλα και το αμερικανικό δολάριο.
Εν τέλει η εβδομάδα κλείνει με τις αποδόσεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με χθες.

Ευρωπαϊκή περιφέρεια

Στην ΗΔΑΤ, η απόδοση τη; ελληνικής δεκαετίας έμεινε αμετάβλητη στο 0,54% και με εκείνη του αντίστοιχου γερμανικού bund να κλείνει στο -0,46%, το spread παρέμεινε στις 99 μονάδες βάσης.
Μοναδική αντίδραση στη σημερινή στασιμότητα έβγαλε το 5ετές κρατικό ομόλογο, με την απόδοσή του να σημειώνει κατά μια μονάδα βάσης στο -0,22%, από -0,23 χθες.
Στους υπόλοιπους κρατικούς τίτλους χρέους, η απόδοση της ιταλικής δεκαετίας παρέμεινε στο 0,55%, όπως και της γαλλικής στο -0,12%, ενώ από την περιφέρεια της Ευρωζώνης μόνο το πορτογαλικό δεκαετές παρουσίασε μεταβολή, με την απόδοσή του να αποκλιμακώνεται κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,11%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης