Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση Reuters: Πρόβλεψη των αναλυτών για «φρένο» στις αγορές ομολόγων από τη Fed το Σεπτέμβριο

Δημοσκόπηση Reuters: Πρόβλεψη των αναλυτών για «φρένο»  στις αγορές ομολόγων  από τη Fed το Σεπτέμβριο

Την ίδια ώρα. το ένα τρίτο των αναλυτών «στοιχηματίζει» ότι δεν αποκλείει η απόφαση να μετατοπιστεί το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο

Σχετικά Άρθρα

Τελειώνουν τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη του tapering (του φρένου στο ρυθμό αγοράς ομολόγων) από τη Federal Reserve με τους αναλυτές να συγκλίνουν προς την άποψη ότι η πρεμιέρα ίσως να έρθει ήδη από το Σεπτέμβριο
Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση του Reuters την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, ήτοι 28 από τους 43 αναλυτές υποστήριξαν πως η Fed προσανατολίζεται να δώσει το πράσινο φως στην έναρξη της επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, δεν λείπουν όσοι θεωρούν πως ορισμένα μέλη του συμβουλίου θα πιέσουν ώστε η απόφαση να μετατοπιστεί για λίγο αργότερα.
«Ο Νοέμβριος είναι επίσης εφικτός, αν οι επόμενες δύο εκθέσεις για την απασχόληση είναι ικανοποιητικές» σχολιάζει ο James Sullivan της TD Securities.

Ϊσως και νωρίτερα

Ήταν κάτι που είχε αναφέρει σε δηλώσεις, του προ ημερών, και ο επικεφαλής της Fed Ατλαντα, Raphael Bostic, όταν είχε υποστηρίξει ότι μετά από έναν ή και δύο μήνες ισχυρών επιδόσεων της αγοράς εργασίας μπορεί να δρομολογηθεί η έναρξη του tapering, ήτοι δηλαδή μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.
Πραγματικά, το ένα τρίτο των αναλυτών δεν αποκλείει η απόφαση να μετατοπιστεί το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, αν και τουλάχιστον κανείς δεν περιμένει πως θα έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη μέσα στο καλοκαίρι, με επίκεντρο το επικείμενο οικονομικό φόρουμ της Fed στο Γουαϊόμινγκ.

Το «φρένο» έως τα 20 δισ. δολ.

Όσον αφορά το ύψος το περικοπών, η πλειοψηφία των αναλυτών περιμένουν προσεκτικές περικοπές της τάξεως των 10 δισ. κρατικών ομολόγων και των 5 δισ. ενυπόθηκων τίτλων.
Αν και μια μειοψηφία δεν αποκλείει μεγαλύτερες περικοπές της τάξεως των 20 δισ. δολαρίων.
Θυμίζουμε πως αυτή τη στιγμή, η Fed αγοράζει κάθε μήνα 80 δισ. δολάρια κρατικά ομόλογα και 40 δισ. ενυπόθηκων τίτλων (συνολικά 210 δισ. δολ.).
Όσον αφορά την πορεία της αγοράς εργασίας, όλα δείχνουν πως η ανάρρωση της θα συνεχίσει να είναι αργή με την πλειοψηφία των αναλυτών να εκτιμά πως ο δείκτης ανεργίας θα μείνει πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα του για όχι λιγότερο από ένα χρόνο.

Απασχόληση και επιτόκια

«Υποψιαζόμαστε πως η ανάκτηση έστω των μισών από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν θα είναι αρκετή για πολλά από τα μέλη της FOMC ώστε να ξεκινήσουν το tapering» σχολίασε ο Michael Gapen της Barclays.
Παρόλ’ αυτά η Fed θεωρείται βέβαιο πως θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα μέχρι και το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης