Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση δύο πρώην προέδρων για το χάος στο Αφγανιστάν - Bush: Εκφράζω την βαθιά θλίψη μου - Gorbacov: Είναι αποτυχία

Παρέμβαση δύο πρώην προέδρων για το χάος στο Αφγανιστάν - Bush: Εκφράζω την βαθιά θλίψη μου - Gorbacov: Είναι αποτυχία
Ηχηρή παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν
Σχετικά Άρθρα

Ηχηρή παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν είχαμε νωρίτερα από δύο πρώην ισχυρούς άνδρες που βρίσκονταν κάποτε στο τιμόνι των ΗΠΑ κια Ρωσία αντίστοιχα.
Ο λόγος για τον George Bush και τον Mihail Gorbacov.

Τι δήλωσαν:

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George Bush δήλωσε ότι εκείνος και η πρώην πρώτη κυρία Laura αισθάνονται "βαθειά λύπη" για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν.
"Η Laura κι εγώ παρακολουθούμε τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν με βαθιά λύπη. Οι καρδιές μας θλίβονται τόσο για τον αφγανικό λαό που έχει υποφέρει τόσο πολύ και για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που έχουν θυσιάσει τόσο πολλά", αναφέρει σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος.
1236086_38_0_1000_541_1920x0_80_0_0_a0854239dc5058d5758c4aad978c2367.jpg.webp
Θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα η παραδοχή της αποτυχίας στο Αφγανιστάν, ενώ πλέον είναι σημαντικό να πάρουμε το μάθημα και να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών, σύμφωνα με τον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Mihail Gorbacov.
Όπως δήλωσε μιλώντας στο Sputnik «έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα η αναγνώριση της αποτυχίας.
Τώρα είναι σημαντικό να πάρουμε μαθήματα και τουλάχιστον να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων λαθών.
Αυτή η ιδέα ήταν ανεπιτυχής από την αρχή, παρότι η Ρωσία την υποστήριξε στο πρώτο στάδιο. Όπως πολλά παρόμοια σχέδια, είχε βασιστεί σε υπερβολή για την απειλή και κάποια όχι ακριβώς ξεκάθαρα γεωπολιτικά σχέδια, τα οποία ακολούθησαν μη ρεαλιστικές προσπάθειες εκδημοκράτησης μίας πολυφυλετικής κοινωνίας».
Εκτίμησε ότι η παρουσία της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν ήταν πολιτικό λάθος, ενώ η αποχώρηση αποτέλεσε δική του πρωτοβουλία.
Ο Gorbacov υπενθύμισε ότι η τελική απόφαση ελήφθη μετά από πολλούς γύρους συζητήσεων και η πολιτική στηρίχθηκε τόσο από την σοβιετική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αλλά και τον λαό.

Θεαματική αύξηση της επιρροής τους στο Αφγανιστάν αναμένουν οι περιφερειακές δυνάμεις μετά την ταπεινωτική αποχώρηση των ΗΠΑ και την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία ύστερα από 20 χρόνια.
Μεταξύ των κερδισμένων από τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που προκάλεσαν σοκ στη Δύση, περιλαμβάνονται η Ρωσία, το Πακιστάν και η Κίνα, που έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους να συνδιαλλαγούν με τους Ταλιμπάν, αν και δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους μήπως το Αφγανιστάν μετατραπεί και πάλι σε ασφαλές καταφύγιο για ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις στα εδάφη τους

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης