Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell: Οι Τaliban κέρδισαν τον πόλεμο, πρέπει να συνομιλήσουμε - ΕΕ: Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα

Borrell: Οι Τaliban κέρδισαν τον πόλεμο, πρέπει να συνομιλήσουμε - ΕΕ: Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα
Την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην επιτραπεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
Σχετικά Άρθρα

Στη διαπίστωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνομιλεί με τους Τaliban που κέρδισαν τον πόλεμο προχώρησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων ΥΠΕΞ με θέμα το Αφγανιστάν.
«Οι Τaliban κέρδισαν τον πόλεμο, οπότε θα πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους», είπε, ενώ τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα κινηθούμε γρήγορα για να τους αναγνωρίσουμε.
«Βασική μας προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση από το Αφγανιστάν, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας, των υπηκόων της ΕΕ και των Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν μαζί μας επί 20 χρόνια».
Αυτό δήλωσε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
«Αυτό είναι το συμπέρασμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης», πρόσθεσε ο Borrell.
«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε» τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προσφέρουμε καταφύγιο στα κράτη-μέλη της ΕΕ», δήλωσε, ενώ ευχαρίστησε την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ που βοηθούν στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν.
Ειδικότερα, ο Borrell ανέφερε ότι οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με την ΕΕ φτάνουν περίπου τα 400 άτομα συν τις οικογένειές τους.
Σημείωσε, επίσης, ότι για να οργανωθεί η «ασφαλής» και «με τάξη» αναχώρησή τους, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ του οποίου η λειτουργία είναι κρίσιμη.
«Πρέπει να καλέσουμε τους Τaliban να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τους πολίτες και τις ιδιοκτησίες τους», είπε ο Βorrell, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να συνεχιστεί.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατέληξε λέγοντας ότι πολλά είναι τα διδάγματα που θα πρέπει να αντλήσουν οι χώρες της ΕΕ από την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν», είπε, τονίζοντας ότι υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες του αφγανικού στρατού, για την εκπαίδευση του οποίου οι χώρες της ΕΕ ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια.

ΕΕ: Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα

Να σεβαστούν όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και να επιδιώξουν περαιτέρω μια ολοκληρωμένη, περιεκτική και διαρκή πολιτική λύση καλεί όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στη χώρα.
Η ΕΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της τη μέγιστη σημασία της ασφάλειας και ασφάλειας όλων των πολιτών της ΕΕ στο Αφγανιστάν, καθώς και του τοπικού προσωπικού που εργάζεται για τα κράτη μέλη.
«Μέσω ισχυρού συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της ασφάλειάς τους, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς εκκένωσης του προσωπικού και των οικογενειών τους που έχουν ανάγκη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνους τους Αφγανούς, των οποίων η ασφάλεια ενδέχεται τώρα να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της αρχικής δέσμευσής τους για τις κοινές μας αξίες» αναφέρει η ανακοίνωση.
Η ΕΕ ζητά την άμεση παύση κάθε βίας, την αποκατάσταση της ασφάλειας και της αστικής τάξης και την προστασία και τον σεβασμό της πολιτικής ζωής, της αξιοπρέπειας και της περιουσίας σε όλο το Αφγανιστάν. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για αναφορές σοβαρών παραβιάσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές σε όλο το Αφγανιστάν.
Για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον αφγανικό λαό βάσει αναγκών και καλεί όλους τους φορείς να επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια σε Αφγανές γυναίκες, άνδρες και παιδιά που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικά εκτοπισθέντων ατόμων (εσωτερικά εκτοπισμένοι).
Η ΕΕ καλεί τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε όλες τις συνθήκες.

Δένδιας: Aνάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ - Να μην επιτραπεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην επιτραπεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Πιο συγκεκριμένα, στην παρέμβαση του ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των πολιτών όλων των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση του για την πρόθεση ορισμένων κρατών-μελών να συμπεριλάβουν επίσης Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν ως διερμηνείς για τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη χώρα, στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής, καθώς και τις οικογένειες τους.
Αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα, σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να υπογραμμίσει την ανάγκη σχηματισμού αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.
Tόνισε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών, των ανηλίκων και των μειονοτήτων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ακόμη ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης.
Υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού.
Τέλος, τόνισε πως για το σύνολο των ανωτέρω θα πρέπει να υπάρξει στενός συντονισμός με άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης