Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά το στρατιωτικό φιάσκο... οι ΗΠΑ αρχίζουν οικονομικό πόλεμο στους Taliban - Η Yellen πάγωσε τους λογαριασμούς 9 δισ.

Μετά το στρατιωτικό φιάσκο... οι ΗΠΑ αρχίζουν οικονομικό πόλεμο στους Taliban - Η Yellen πάγωσε τους λογαριασμούς 9 δισ.
Περίπου το 80% του προϋπολογισμού του Αφγανιστάν χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς οργανισμού, σύμφωνα με το Reuters
Σχετικά Άρθρα
Μπορεί όλος ο κόσμος να επικρίνει άσχημα τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden για την εντολή αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η οποία και άνοιξε το δρόμο στους Taliban (Ταλιμπάν) να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, όμως η διοίκηση Biden δεν φαίνεται να μένει με σταυρωμένα χέρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Washington Post, η κυβέρνηση Biden προσπάθησε να στερήσει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής οργάνωσης, παγώνοντας τους λογαριασμούς της αφγανικής κυβέρνησης που διατηρούνται εντός των ΗΠΑ.
Η απόφαση αυτή έχει στόχο να μπει ένα σημαντικό εμπόδιο ώστε οι Ταλιμπάν να μην έχουν πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια που κρατούνται σε ιδρύματα των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Washington Post.
Η απόφαση ελήφθη από την Υπουργό Οικονομικών Janet Yellen και αξιωματούχους του Γραφείου Οικονομικού Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων.
Το State Department συμμετείχε επίσης σε συζητήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Στα 9,4 δισ. οι καταθέσεις

Από τον Απρίλιο, η αφγανική κεντρική τράπεζα κατείχε αποθεματικά 9,4 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - περίπου το ένα τρίτο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας.
Η συντριπτική πλειοψηφία κρατείται εκτός της χώρας, σύμφωνα με την Post, από τα οποία τα περισσότερα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με την έκθεση, το πάγωμα τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή.
Καθώς η κατάσταση επιδεινωνόταν ραγδαία το Σαββατοκύριακο, ο διοικητής της Αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας Ajmal Ahmady έγραψε στο Twitter ότι τους είπαν ότι δεν θα λάβουν άλλες αποστολές δολαρίων.
Όπως σημειώνει η Post, το Αφγανιστάν είναι ήδη μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βοήθεια των ΗΠΑ.
Επιπλέον, η κυβέρνηση Biden θα πρέπει να λάβει επίσης δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των υφιστάμενων κυρώσεων στους Ταλιμπάν - ενώ προωθεί την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληθυσμό που έχει μεγάλη ανάγκη.

Τέλος και η υποστήριξη του αφγανικού στρατού

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ στέλνουν περίπου 3 δισεκατομμύρια δισ. δολάρια ετησίως για την υποστήριξη του αφγανικού στρατού, τα οποία μπορούν να σταλούν μόνο εάν ο υπουργός Άμυνας «πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι οι αφγανικές δυνάμεις ελέγχονται από μια πολιτική, αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Αυτή η χρηματοδότηση αναμένεται επίσης να σταματήσει να ρέει, μαζί με άλλες μικρότερες, όπως τα 20 εκατομμύρια δολάρια για τη στρατολόγηση γυναικών στις Αφγανικές Δυνάμεις Εθνικής Ασφάλειας.
Περίπου το 80% του προϋπολογισμού του Αφγανιστάν χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς οργανισμού, σύμφωνα με το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης