Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακροδεξιά: Ένας απρόσμενος «σύμμαχος» των Ταλιμπάν στα social media

Ακροδεξιά: Ένας απρόσμενος «σύμμαχος» των Ταλιμπάν στα social media
Ενώ οι ακροδεξιές ομάδες κατά κανόνα διαμαρτύρονται για τον εξισλαμισμό της Δύσης, έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία
Σχετικά Άρθρα
Οι Ταλιμπάν απέκτησαν κάποιους...  απρόσμενους υποστηρικτές από την ακροδεξιά σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπέρμαχοι της λευκής ανωτερότητας, οπαδοί του QAnon και άλλοι σε εξτρεμιστικές διαδικτυακές κοινότητες επαίνεσαν τους Ταλιμπάν για την ανατροπή των φιλελεύθερων αξιών μετά τη νίκη τους στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με μια ανασκόπηση κρυπτογραφημένων καναλιών Telegram, διαδικτυακών  μηνυμάτων και αναρτήσεων σε πιο συνηθισμένα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter by Digital Bridge, το διατλαντικό ενημερωτικό δελτίο της Politico.
Ενώ οι ακροδεξιές ομάδες κατά κανόνα διαμαρτύρονται για τον εξισλαμισμό της Δύσης, έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, ώστε να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα κατά των LGBTQ +, κατά των γυναικών και κατά των φιλελεύθερων- ατζέντα η οποία μοιράζεται πολλά δόγματα με αυτά των Αφγανών μαχητών.
Στο Twitter, οι υποστηρικτές των ταραχών στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον δημοσίευσαν εικόνες Αμερικανών ταραχοποιών δίπλα σε εικόνες Ταλιμπάν μαχητών μέσα στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.
Στο Telegram, οι  υπέρμαχοι της λευκής ανωτερότητας, συζήτησαν ανοιχτά για το εάν οι Ταλιμπάν πρέπει να θεωρούνται καλοί λόγω των ομοφοβικών απόψεών τους.
Στο 4Chan, ένα chat στο οποίο συχνάζει η ακροδεξιά, η στρατιωτική επιτυχία των Ταλιμπάν προωθήθηκε ως απόδειξη ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θα ανατραπούν σύντομα.
«Ο ακροδεξιός δεσμός των Ταλιμπάν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός και πιθανώς έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς», δήλωσε ο Adam Hadley, διευθυντής του Tech Against Terrorism, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που συνεργάζεται με μικρότερα κοινωνικά δίκτυα για την καταπολέμηση της αύξησης του εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Τα πλοκάμια στα social media

Από τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον, οι κυρίαρχες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων έχουν γίνει πιο προσεκτικές στον έλεγχο για εξτρεμιστικό υλικό.
Ωστόσο, η ανασκόπηση του Politico για το Facebook, το Twitter και το YouTube της Google τις τελευταίες δύο εβδομάδες διαπίστωσε ότι πολλά περιεχόμενα που σχετίζονται με τους Ταλιμπάν εξακολουθούν να είναι ευρέως διαθέσιμα - συχνά μοιράζονται από ομάδες ή λογαριασμούς με εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους, αντίστοιχα.
Σε απάντηση, οι εταιρείες δήλωσαν ότι οι υπάρχουσες πολιτικές τους κατά της προώθησης βίαιων ομάδων ίσχυαν εξίσου για τους Ταλιμπάν και τους υποστηρικτές του και ότι αφαιρούσαν ενεργά τέτοιο περιεχόμενο όποτε το έβρισκαν.
"Καταργούμε λογαριασμούς που διατηρούνται από ή για λογαριασμό των Ταλιμπάν και απαγορεύουμε τον έπαινο, την υποστήριξη και την εκπροσώπησή τους", δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook σε δήλωση.
"Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε προληπτικά τους κανόνες μας και να ελέγχουμε περιεχόμενο που μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες του Twitter", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ταλιμπάν και... Donald Trump

Ωστόσο, η ευρεία κοινοποίηση τέτοιου περιεχομένου έπεσε γρήγορα στην αντίληψη ακροδεξιών ομάδων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Μοιράστηκαν αυτές τις αναρτήσεις και βίντεο στις δικές τους διαδικτυακές κοινότητες - πολλοί επαινούν ανοιχτά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, τις αυστηρές συντηρητικές απόψεις και τον ανταγωνισμό απέναντι στις προσπάθειες της Silicon Valley να τους απομακρύνει από τον διαδικτυακό κόσμο.
Αρκετά κανάλια Telegram των λευκών, επικροτούν την κριτική των Ταλιμπάν στο Facebook και σε άλλες εταιρείες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για τη διαγραφή των δημοσιεύσεών τους, συνδέοντας άμεσα αυτές τις καταργήσεις με το πώς αυτές οι εταιρείες απαγόρευσαν τις πρώην ΗΠΑ πρόεδρο Donald Trump από τις παγκόσμιες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων.
Η... διασταύρωση μεταξύ των Ταλιμπάν και των δυτικών ακροδεξιών ομάδων δεν περιορίστηκε στα περιθωριακά κοινωνικά δίκτυα.
Σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου, μια δεξαμενή σκέψης που παρακολουθεί τον διαδικτυακό εξτρεμισμό, ένας λογαριασμός στο Twitter που εμφανίζεται ως πηγή ειδήσεων για τους Ταλιμπάν, συνδέεται με την Αμερικανική Λαϊκιστική Ένωση, συντηρητικό κίνημα υπέρ του Trump.
Ο λογαριασμός δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.
Από τη δημιουργία του στις αρχές Αυγούστου, ο λογαριασμός προωθεί επιθέσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, για την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν, επαινεί τους ταραξίες του Capitol Hill και συνδέει την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία με τις ΗΠΑ.
Αλλού στο Twitter, ακροδεξιοί υποστηρικτές συσχέτισαν τους Ισλαμιστές μαχητές με τα Συνομοσπονδιακά Κράτη της Αμερικής, τα οποία τάσσονταν υπέρ τηε δουλείας στις ΗΠΑ στο εμφύλιο πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης