Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Εγκρίθηκε νόμος για τα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο

Κίνα: Εγκρίθηκε νόμος για τα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο
Ο νέος νόμος είναι εμπνευσμένος από εκείνον της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Κίνα ενέκρινε σήμερα έναν εκτενή νόμο που έχει σκοπό να αποτρέψει την καταχρηστική συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο από τους ψηφιακούς κολοσσούς, που βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των αρχών τους τελευταίους μήνες για το θέμα αυτό.
Το κείμενο έρχεται ως αντίδραση στην αναζωπύρωση τα τελευταία χρόνια απατών στο διαδίκτυο, αλλά κυρίως στην αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών για τις διαρροές δεδομένων.
Βάσει του νέου νόμου, που ψήφισε η Διαρκής Επιτροπή του κινεζικού κοινοβουλίου, οι δημόσιες και ιδιωτικές εταιρίες θα πρέπει να μειώσουν τη συγκέντρωση προσωπικών πληροφοριών των πολιτών και να εξασφαλίζουν την προηγούμενη έγκρισή τους.
Ο νόμος τίθεται σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου.
Αναμένεται επίσης να επαναφέρει στην τάξη τις τεχνολογικές εταιρίες όπως η Didi (κράτηση οχημάτων με οδηγό) ή η Tencent (βιντεοπαιχνίδια) που έχουν τεθεί στο στόχαστρο τους τελευταίους μήνες για καταχρηστική συγκέντρωση δεδομένων.
Ο νόμος έχει στόχο να αποτρέψει "τη χρήση προσωπικών δεδομένων για σκοπούς σχηματισμού του προφίλ των χρηστών", είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου στο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Αναμένεται επίσης να καταπολεμήσει την "αλγοριθμική διακριτική μεταχείριση", μια συνήθη πρακτική των επιχειρήσεων ηλεκτρονικών πωλήσεων οι οποίες, για την ίδια υπηρεσία, προτείνουν διαφορετικές τιμές στους χρήστες ανάλογα με το ιστορικό αγορών τους.

Εμπνευσμένος από την ΕΕ

Ο νέος νόμος είναι εμπνευσμένος από εκείνον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη συγκέντρωση στοιχείων από τους κολοσσούς του διαδικτύου.
«Αυτό το νέο κινεζικό σύστημα στον τομέα της ιδιωτικής ζωής είναι ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο», δήλωσε στο AFP η Sefer, ειδική στις νέες τεχνολογίες του γραφείου Trivium China.
«Με το κείμενο αυτό, η Κίνα δεν κοιτάζει βραχυπρόθεσμα» αλλά «επιδιώκει να θέσει τις βάσεις της ψηφιακής οικονομίας για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια», υπογραμμίζει.
Μεταξύ άλλων διατάξεων, το κείμενο αναφέρει πως οι προσωπικές πληροφορίες των Κινέζων πολιτών δεν μπορούν να διαβιβαστούν προς χώρες που έχουν κατώτερα στάνταρ από την Κίνα στον τομέα αυτόν.
Πρόκειται για μια απαγόρευση που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ξένες εταιρίες.
«Μπορεί να αποτελέσει μια γεωπολιτική σπαζοκεφαλιά γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, δεν έχουν έναν εθνικό νόμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τα διαδικτυακά δεδομένα», εκτιμά η Sefer.
Πράγματι, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν a priori να μεταφέρουν δεδομένα προς την αμερικανική επικράτεια και θα πρέπει να στραφούν σε άλλες χώρες.
Σε περίπτωση μη τήρησης των νέων κανόνων, οι εταιρίες κινδυνεύουν με πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν τα 50 εκατομμύρια γουάν (6,6 εκατ. ευρώ) ή ακόμη και το 5% του ετήσιου τζίρου τους.
Για τις πιο σοβαρές παραβιάσεις, οι αρχές μπορούν να αφαιρέσουν την άδεια των επιχειρήσεων, ακόμη και να τις αναγκάσουν να κλείσουν οριστικά.
Ο νόμος εκτιμά πως ευαίσθητες πληροφορίες όπως η εθνότητα, η θρησκεία ή ο εντοπισμός ενός ατόμου, μπορεί να οδηγήσουν σε «διακριτική μεταχείριση» και «να απειλήσουν την ασφάλεια» των ατόμων.
Αυτό το νέο κείμενο δεν αφορά το κράτος: μπορεί να συνεχίσει να συγκεντρώνει μια μεγάλη ποσότητα δεδομένων -- κυρίως για τον εντοπισμό κάθε διαφωνούντα ή την εφαρμογή μιας δρακόντειας πολιτικής ασφαλείας στην ανήσυχη επαρχία Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά).
Οι κινεζικές πόλεις διαθέτουν ήδη κάμερες επιτήρησης, ορισμένες από τις οποίες είναι εξοπλισμένες με ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης