Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Τις επόμενες εβδομάδες οι Taliban θα ανακοινώσουν ένα νέο κυβερνητικό πλαίσιο - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης

Αφγανιστάν: Τις επόμενες εβδομάδες οι Taliban θα ανακοινώσουν ένα νέο κυβερνητικό πλαίσιο - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης στην Καμπούλ - Απομακρύνθηκαν 169 Αμερικανοί  με ελικόπτερα
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι Taliban πρόκειται να ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν, όπως ανέφερε εκπρόσωπός τους, μετά την γρήγορη ανάληψη της εξουσίας στη χώρα.
Για το σκοπό αυτό άλλωστε, στην Καμπούλ βρίσκεται ήδη και ο  συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία των Taliban, μουλάς Abdul Ghani Baradar.
«Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Taliban στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο Reuters.
Πρόσθεσε ότι το νέο πλαίσιο για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν θα αφορά μια δημοκρατία με τον δυτικό ορισμό του όρου, αλλά «θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων».
Σημειώνεται ότι οι Taliban κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, καθώς εισήλθαν στην Καμπούλ την Κυριακή 15/8 και επιχείρησαν να παρουσιάσουν ένα μετριοπαθές πρόσωπο.
Υπενθυμίζεται ότι οι Taliban κυβερνούσαν το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001 και ανατράπηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διότι παρείχαν καταφύγιο στους μαχητές της Αλ Κάιντα που βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.
Ακόμη, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος, οι Taliban θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους και θα ερευνήσουν τις πληροφορίες για αντίποινα και ωμότητες που κατηγορούνται ότι διαπράττουν μέλη τους.
Σημειώνεται ότι εδώ και μια εβδομάδα που οι Taliban έχουν καταλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν, Αφγανοί και διεθνείς οργανώσεις αρωγής και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κάνει λόγο για σκληρά αντίποινα κατά αυτών που διαμαρτύρονται και μαζικές συλλήψεις προσώπων που κατείχαν προηγουμένως κυβερνητικές θέσεις, επέκριναν τους Taliban ή συνεργάζονταν με τους Αμερικανούς.
Πρώην αξιωματούχοι διηγήθηκαν φρικτές ιστορίες ανθρώπων που κρύβονται από τους Taliban, καθώς ένοπλοι άνδρες πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα.
«Έχουμε ακούσει για κάποιες περιπτώσεις ωμοτήτων και εγκλημάτων κατά πολιτών», δήλωσε ο αξιωματούχος των Taliban και σημείωσε πως «αν μέλη των Taliban προκαλούν αυτά τα προβλήματα νόμου και τάξης, θα γίνουν έρευνες σε βάρος τους».
«Μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό, το στρες και την αγωνία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εμείς δεν θα λογοδοτήσουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί», τόνισε.

Αξιωματούχος των Taliban: Δεν υπήρξαν απαγωγές ξένων - Ορισμένοι ανακρίθηκαν πριν φύγουν από το Αφγανιστάν

Δεν έχουν απαγάγει κανέναν ξένο οι Taliban, όμως ορισμένους τους ανέκριναν προτού τους επιτρέψουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, δήλωσε το Σάββατο 21/8 ένας αξιωματούχος της ισλαμιστικής οργάνωσης.
«Οι μαχητές μας θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση», ανέφερε στο Reuters ο αξιωματούχος των Taliban, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Ωστόσο, ο ίδιος απέκλεισε τις καταγγελίες περί απαγωγών ξένων και σημείωσε πως «ανακρίνουμε κάποιους από αυτούς προτού φύγουν από τη χώρα».

Στην Καμπούλ ο μουλάς Baradar

Στην Καμπούλ έφτασε ο συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία των Taliban, μουλάς Abdul Ghani Baradar, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με άλλα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος και πολιτικούς για την δημιουργία μιας νέας αφγανικής κυβέρνησης.
«Θα βρίσκεται στην Καμπούλ για να συναντήσει εκπροσώπους των τζιχαντιστών και πολιτικούς για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος των Taliban.
Ο μουλάς Baradar επέστρεψε στο Αφγανιστάν την Τρίτη 17/8, δύο ημέρες μετά την επάνοδο των Taliban στην εξουσία, προερχόμενος από το Κατάρ, όπου ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματός τους.
Ο Abdul Ghani Baradar έφτασε στην Kandahar (Κανταχάρ), στο νότιο Αφγανιστάν, την πόλη που ήταν το κέντρο της εξουσίας των Taliban μεταξύ του 1996 και του 2001. Στην ομώνυμη επαρχία γεννήθηκε εξάλλου το κίνημα αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ποιος είναι ο μουλάς Baradar

Ο Abdul Ghani Baradar γεννήθηκε στην επαρχία Ουρουζγκάν, στο νότιο Αφγανιστάν και μεγάλωσε στην Κανταχάρ.Είναι ο συνιδρυτής των Taliban , μαζί με τον μουλά M. Omar, ο οποίος πέθανε το 2013, αλλά απέκρυπταν τον θάνατό του για δύο χρόνια.
Η ζωή του σημαδεύτηκε από την σοβιετική εισβολή το 1979 και έγινε μουτζάχιντ, ενώ εκτιμάται ότι ήταν συμπολεμιστής του μουλά Omar.
Το 2001, μετά την αμερικανική επέμβαση και την πτώση των Taliban , μετείχε σε μικρή ομάδα ανταρτών που αν και είχαν πρόθεση να συνάψουν συμφωνία με την οποία θα αναγνώριζαν την κυβέρνηση της Καμπούλ, η πρωτοβουλία αποδείχθηκε ανεπιτυχής.
Το 2010 ως στρατιωτικός επικεφαλής των Taliban συνελήφθη στο Καράτσι, στο Πακιστάν και το 2018 αφέθηκε ελεύθερος, μετά από πιέσεις ιδιαίτερα της Ουάσινγκτον.
Στη συνέχεια ο Barada , ως πρόσωπο που είναι σεβαστό μεταξύ των υποστηρικτών διαφόρων τάσεων των Taliban, διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού τους γραφείου που βρισκόταν στο Κατάρ, απ΄όπου ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς που οδήγησαν στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και στη συνέχεια των ειρηνευτικών συνομιλιών με την αφγανική κυβέρνηση που δεν απέφεραν καρπούς.


Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης

Στο μεταξύ, εν μέσω χάους και πληροφοριών για βιαιότητες από τους Taliban, τα δυτικά κράτη αγωνίζονται να αυξήσουν τον ρυθμό των εκκενώσεων μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας, πριν από περίπου μια εβδομάδα.
Οι Taliban απέρριψαν ότι φέρουν ευθύνη για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο πολιορκείται από χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, σημειώνοντας ότι η Δύση θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο σχέδιο εκκένωσης.
Ήδη, εντός και γύρω από το αεροδρόμιο τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή 15/8, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Taliban .
Γύρω από το αεροδρόμιο βρίσκονται οπλισμένα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος που καλούν όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η Ελβετία ακύρωσε πτήση απομάκρυνσης πολιτών

Στην αναβολή μιας πτήσης τσάρτερ για το Ουζμπεκιστάν, με την οποία επρόκειτο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις εκκένωσης από το Αφγανιστάν, προχώρησε το Σάββατο 21/8 η Ελβετία, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, που επικαλέστηκε την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας που εμποδίζει την πρόσβαση στο αεροδρόμιο.
«Η κατάσταση ασφαλείας περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες ώρες. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπροστά από το αεροδρόμιο και ορισμένες φορές οι βίαιες συμπλοκές εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», αναφέρει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών (FDFA), σε ανακοίνωσή του.
«Μονάχα ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί αυτή τη στιγμή να πετάξει από την Καμπούλ προς την Τασκένδη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανάγκη για εκκενώσεις από την Τασκένδη, το FDFA ανέβαλε την πτήση τσάρτερ στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι στις 20/8 η Ελβετία ανακοίνωσε ότι οργάνωσε μια πτήση τσάρτερ προς το Ουζμπεκιστάν για να παράσχει στήριξη στην επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων από το Αφγανιστάν.
Επίσης, η Γερμανία ακύρωσε πτήσεις απομάκρυνσης πολιτών που είχαν προγραμματιστεί για το Σάββατο 21/8, όπως και άλλες χώρες, που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες δυσκολίες για να μεταφέρουν τους πολίτες τους και ντόπιους εργαζόμενους εκτός του Αφγανιστάν, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους υπηκόους τους να μείνουν μακριά από το αεροδρόμιο


Οι ΗΠΑ συνιστούν στους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η πρεσβεία το Σάββατο 21/8.
«Λόγω των πιθανών απειλών ασφαλείας έξω από τις πύλες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συστήνουμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή, εκτός και αν λάβουν ατομικές οδηγίες από κάποιον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης να το κάνουν», αναφέρεται στην οδηγία.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ για Αφγανιστάν: Απομακρύνθηκαν περίπου 12.000 ξένοι και Αφγανοί

Έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν περίπου 12.000 ξένοι και Αφγανοί που εργάζονται για πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις αρωγής από την Κυριακή 15/8 , οπότε και κατέλαβαν την Καμπούλ οι Taliban, έως σήμερα, όπως έκανε γνωστό την Παρασκευή 20/8 ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος εξήγησε γιατί είναι αργός ο ρυθμός εκκένωσης.
Όπως δήλωσε στο Reuters, «η διαδικασία εκκένωσης είναι αργή, καθώς είναι επικίνδυνη, επειδή δεν θέλουμε οποιαδήποτε μορφή συγκρούσεων με μέλη των Ταλιμπάν ή πολίτες που βρίσκονται έξω από το αεροδρόμιο».

Δραματική η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν επιχειρούν χιλιάδες άνθρωποι, που πολιορκούν τις εισόδους του αεροδρομίου της Καμπούλ, καθώς αποτελεί τη μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους Αφγανούς και τους ξένους υπηκόους.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο Γερμανικό Πρακτορείο, συνεχίζουν να ακούγονται πυροβολισμοί, σχεδόν αδιάκοπα, έξω από το αεροδρόμιο, είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Απομακρύνθηκαν χιλιάδες άνθρωποι

Σημειώνεται ότι ήδη από την Κυριακή 15/8, οπότε και οι Taliban εισέβαλαν στην Καμπούλ, χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας, το οποίο είναι το μοναδικό σημείο που ελέγχουν ξένα στρατεύματα.
Φόβους για τις ζωές τους εκφράζουν πολλοί Αφγανοί που είτε εργάστηκαν με τα ξένα στρατεύματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, είτε εργάζονταν σε τομείς όπως εκείνου της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να μπουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους εντός του αεροδρομίου.
Στις πύλες προς το συγκρότημα του αεροδρομίου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το dpa, καταγράφονται επανειλημμένως ένοπλες συμπλοκές, ενώ ο αμερικανικός στρατός αποφασίζει πότε και πώς ανοίγουν και κλείνουν οι πύλες, χωρίς να είναι προβλέψιμος ο χρόνος.
Στο μεταξύ, στρατιώτες από πολλές χώρες, όπως τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Τουρκία διεξάγουν επίσης επιχειρήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο.

Από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν το προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας

Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια τα μέλη του προσωπικού του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας που είχαν έδρα την Καμπούλ και συγγενείς τους πρώτου βαθμού απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον, το οποίο συντάχθηκε στις 20/8 και περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Μέχρι στιγμής η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει κάνει δημόσια κανένα σχόλιο για τα προγράμματά της ή τη δραστηριοποίησή της στο Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ στον ιστότοπο του Radio Pakistan, αλλοδαποί και Αφγανοί που ανήκουν στο προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και εργαζόμενοι σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, ήταν μεταξύ των 350 ανθρώπων που έφθασαν στο Ισλαμαμπάντ από την Καμπούλ με ειδική πτήση της Pakistan International Airlines (PIA).

Ελικόπτερα παρέλαβαν τους 169 Αμερικανούς από ξενοδοχείο της Καμπούλ

Απομακρύνθηκαν 169 Αμερικανοί που δεν ήταν σε θέση να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ με τρία ελικόπτερα που ανέπτυξε η δύναμη του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν, όπως ανέφερε στις 20/8 εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Τρία Chinook βγήκαν από την ασφαλή περίμετρο του αεροδρομίου και μετέβησαν σε ξενοδοχείο σε μικρή απόσταση, περίπου 200 μέτρα από εκεί, το Baron, προκειμένου να παραλάβουν τους αμερικανούς πολίτες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, John Kirby.
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση αφότου άρχισε η κρίση, που ο αμερικανικός στρατός αξιοποίησε τη δυνατότητά του να κινηθεί εκτός της περιμέτρου του αεροδρομίου ώστε να βοηθήσει ανθρώπους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Taliban.
Αν και η ομάδα που απομάκρυναν τα ελικόπτερα σκόπευε να πάει με τα πόδια στο αεροδρόμιο, πλήθος συγκεντρωμένων ανθρώπων δυσκόλευε την πρόσβαση και προκάλεσε ανησυχία στα μέλη της και σε αμερικανούς αξιωματούχους.
«Δεν ήταν σίγουρο ότι θα μπορούσαν να διαπεράσουν» το πλήθος αυτό, εξήγησε ο John Kirby, προσθέτοντας πως «οι διοικητές στο πεδίο πήραν έτσι την πρωτοβουλία να στείλουν ελικόπτερα να τους παραλάβουν».
Σημειώνεται ότι οι αμερικανοί στρατιώτες, που ελέγχουν το αεροδρόμιο για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης, είχαν έως τώρα αποφύγει να βγουν από την περίμετρο, ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο να συγκρουστούν με τους Taliban.
Στο μεταξύ, χθες (20/8) δεύτερο διάγγελμα έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, αναφορικά με την επιχείρηση αποχώρησης αμερικανικών στρατευμάτων και Αμερικανών πολιτών από το Αφγανιστάν.
Ο Biden βρέθηκε αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός συνόρων, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την επιχείρηση αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, καθώς και την αστραπιαία ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.
«Θέλω να παρέχω στον αμερικανικό λαό σύντομη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν» είπε ο Joe Biden που είχε στα πλαϊνά του, την αντιπρόεδρο Harris και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Blinken.
Όπως είπε, από τη Δευτέρα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αναφορικά με την επιχείρηση εκκένωσης πολιτών από την Καμπούλ.
«Η περασμένη εβδομάδα ήταν σπαρακτική», τόνισε σε ένα ακόμη μήνυμά του από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος, μια εβδομάδα μετά το χάος στο Αφγανιστάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε και στην τεράστια επιχείρηση ασφαλούς απομάκρυνσης Αμερικανών πολιτών από το Αφγανιστάν.
Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν 6.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και ότι μέχρι στιγμής έχουν απομακρύνει 13.000 ανθρώπους από τη χώρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι έχει εργαστεί για να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν 204 Αμερικανοί δημοσιογράφοι και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να επαληθεύσουν πόσοι Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στη χώρα.
Ο κ. Biden υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα κάθε Αμερικανός που θέλει να φύγει από το Αφγανιστάν σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ποιο θα είναι το «τελικό αποτέλεσμα» της επιχείρησης εκκένωσης.

ΝΑΤΟ προς Taliban: Δεν θα ανεχθούμε απειλές από τρομοκράτες - Ζητούμε άμεσο τερματισμό της βίας

Δεν θα επιτραπούν οι απειλές από κανέναν τρομοκράτη, τόνισαν στις 20/8 οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συζήτησης για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ ανέστειλε κάθε υποστήριξη προς τις αφγανικές αρχές».
«Τα τελευταία είκοσι χρόνια, αρνηθήκαμε με επιτυχία στους τρομοκράτες ένα ασφαλές καταφύγιο στο Αφγανιστάν από το οποίο μπορούν να υποκινήσουν επιθέσεις. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν τρομοκράτη να μας απειλήσει.
Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη», υπογραμμίζεται.
Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι «το άμεσο καθήκον τώρα είναι να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας να συνεχίσουμε την ασφαλή αποχώρηση των πολιτών μας, υπηκόων χωρών εταίρων και Αφγανών σε κίνδυνο, ιδίως εκείνων που βοήθησαν τις προσπάθειές μας.
Καλούμε όσους έχουν θέσεις εξουσίας στο Αφγανιστάν να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και μεθοδική αναχώρησή τους, μεταξύ άλλων μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι» στην Καμπούλ.
Όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, θα διατηρούμε τον στενό επιχειρησιακό μας συντονισμό μέσω των συμμαχικών στρατιωτικών μέσων στο διεθνές αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι».
«Είμαστε ενωμένοι στη βαθιά μας ανησυχία για τα σοβαρά γεγονότα στο Αφγανιστάν και ζητούμε άμεσο τερματισμό της βίας. Εκφράζουμε επίσης βαθιά ανησυχία για αναφορές σοβαρών παραβιάσεων και καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο το Αφγανιστάν. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 16 Αυγούστου και καλούμε στην τήρηση των διεθνών κανόνων και προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε όλες τις συνθήκες», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Καλούμε όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν να εργαστούν με καλή πίστη για να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής γυναικών και μειονοτικών ομάδων. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ ανέστειλε κάθε υποστήριξη προς τις αφγανικές αρχές. Κάθε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του Αφγανιστάν, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων, την υποστήριξη του κράτους δικαίου, την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και τη διασφάλιση ότι το Αφγανιστάν δεν θα λειτουργήσει ποτέ ξανά ως ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες».
«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε το σταθερό και με ευημερία Αφγανιστάν που αξίζει ο αφγανικός λαός και θα αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν και η περιοχή, στο άμεσο μέλλον και πέρα από αυτό, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας μας με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη», καταλήγει η ανακοίνωση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης