Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky προς Merkel: Ο Nord Stream 2 είναι «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο» της Ρωσίας κατά Ουκρανίας - Ευρώπης

Zelensky προς Merkel: Ο Nord Stream 2 είναι «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο» της Ρωσίας κατά Ουκρανίας - Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε σήμερα Σάββατο, 22 Αυγούστου, πως ο ρωσο-γερμανικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένα «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο του Κρεμλίνου», καθώς έκανε δεκτή στο Κίεβο τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, που έχει αγωνιστεί για αυτό το σχέδιο.
Αυτός ο υποθαλάσσιος αγωγός, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και περνάει κάτω από τη Βαλτική θάλασσα, θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία και τη Γερμανία, στερώντας από την Ουκρανία έσοδα ύψους τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων τον χρόνο, τα οποία αποκομίζει αυτή τη στιγμή για τη διέλευση του ρωσικού αερίου από το έδαφός της αλλά κι ένα μέσο διπλωματικής πίεσης μπροστά στον Ρώσο αντίπαλό της.
«Εξετάζουμε αυτό το σχέδιο αποκλειστικά υπό το πρίσμα της ασφάλειας και το θεωρούμε ως ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο του Κρεμλίνου», δήλωσε ο Volodymyr Zelensky, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν με την Angela Merkel.

Επικίνδυνο όπλο ο Nord Stream 2

«Πιστεύω πως πρόκειται για ένα επικίνδυνο όπλο, όχι μονάχα για την Ουκρανία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως οι βασικοί κίνδυνοι με την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 θα βαρύνουν την Ουκρανία», τόνισε.
Η καγκελάριος, που αποχωρεί από την εξουσία το φθινόπωρο, προσπάθησε για μία ακόμη φορά να καθησυχάσει το Κίεβο, σημειώνοντας πως βρέθηκε ένας συμβιβασμός με τις ΗΠΑ, που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την κατασκευή, προκειμένου να επιτραπεί το έργο να γίνει υπό την προϋπόθεση πως η Μόσχα δεν θα το χρησιμοποιήσει για να αποδυναμώσει την Ουκρανία και θα παρατείνει τη σύμβαση διαμετακόμισης αερίου πέραν του 2024.
Η Merkel υπενθύμισε πως ζήτησε την Παρασκευή στη Μόσχα από τον πρόεδρο Vladimir Putin η «σύμβαση διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η οποία λήγει το 2024, να παραταθεί».
«Συμφωνούμε με τους Αμερικανούς ότι το αέριο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ένα γεωπολιτικό όπλο και στην τελική θα το δούμε σε λειτουργία με την ανανέωση της σύμβασης.

Μόνο υποσχέσεις, καμία δέσμευση

Όσο ταχύτερα τόσο καλύτερα», σημείωσε.
Όμως, ο πρόεδρος Zelensky εκτιμά πως δεν έχει ακούσει μέχρι στιγμής κάτι σχετικά με το θέμα της παράτασης της συμφωνίας διαμετακόμισης παρά μόνο «πολύ γενικά πράγματα».
Η Angela Merkel επισήμανε πως κατανοεί «τις μεγάλες ανησυχίες» του προέδρου Zelensky, όμως διαβεβαίωσε πως η γερμανο-αμερικανική συμφωνία επιτρέπει την επιβολή «κυρώσεων εάν το αέριο χρησιμοποιηθεί ως όπλο».
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης υποσχέθηκε, εξάλλου, ότι αυτές οι υποχρεώσεις θα είναι «δεσμευτικές επίσης και για τις μελλοντικές κυβερνήσεις» της Γερμανίας, καθώς ετοιμάζεται να αποχωρήσει έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης