Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις της Βρετανίας στην G7 για επιβολή νέων κυρώσεων στους Taliban

Πιέσεις της Βρετανίας στην G7 για επιβολή νέων κυρώσεων στους Taliban
Οι κυρώσεις κατά των Ταλιμπάν είναι απίθανο να εφαρμοστούν άμεσα, όπως δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης

Η Βρετανία σχεδιάζει να πιέσει τους ηγέτες της G7 να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά των Ταλιμπάν κατά τη συνάντηση της αναφερόμενης ομάδας των χωρών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 24/8, για να συζητήσει την κρίση στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Σε ερώτηση αν θα υποστηρίξει τις βρετανικές πιέσεις για κυρώσεις σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν διαπράξουν βιαιότητες, Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε την Κυριακή: «Η απάντηση είναι ναι. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός που κατά την τρέχουσα περίοδο προεδρεύει στην G7, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, κάλεσε χθες, Κυριακή, για την πραγματοποίηση της ψηφιακής διάσκεψης, μετά την ταχεία ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.
Η Βρετανία πιστεύει ότι η G7 θα πρέπει να εξετάσει οικονομικές κυρώσεις και να παρακρατήσει τη χορήγηση βοήθειας στην περίπτωση που οι Ταλιμπάν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιτρέψουν στο Αφγανιστάν να εξελιχθεί σε έναν παράδεισο για τις ένοπλες ομάδες, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε ανώνυμα, αλλά και ένα δυτικό διπλωμάτη.
Οι ένοπλοι Taliban πήραν τον έλεγχο της Καμπούλ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, προκαλώντας συνθήκες αστάθειας και αναταραχής που ανάγκασαν αμάχους, αλλά και πρώην συνεργάτες των ενόπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν να αναζητήσουν ασφαλή έξοδο διαφυγής από τη χώρα. Αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται την επιστροφή στην αυστηρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου που επιβλήθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης των Ταλιμπάν που είχε τερματιστεί πριν από είκοσι χρόνια.
«Είναι σημαντικό ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεργαστεί για να εξασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνση, την πρόληψη εκδήλωσης μιας ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και την υποστήριξη των Αφγανών, ώστε να μη χαθούν όλα όσα έγιναν κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια», έγραψε ο Johnson χθες στο Twitter.
Οι κυρώσεις κατά των Ταλιμπάν είναι απίθανο να εφαρμοστούν άμεσα, όπως δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης