Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Εrdogan τείνει χείρα φιλίας στους Τaliban - Με 800 στρατιώτες η Τουρκία στο Αφγανιστάν

O Εrdogan τείνει χείρα φιλίας στους Τaliban - Με 800 στρατιώτες η Τουρκία στο Αφγανιστάν
Η συμφωνία Τουρκίας - Αφγανιστάν, με τίτλο Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και Φιλίας, είναι μια συμφωνία πλαίσιο, που επιτρέπει τη διείσδυση της Τουρκίας στο Αφγανιστάν
Σχετικά Άρθρα

Ο Ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την επιθυμία του να βοηθήσει τους Taliban, έκανε έναν παραλληλισμό της τουρκικής παρουσίας στο Αφγανιστάν με την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη – πιθανότατα έχει υπογράψει τριετή συμφωνία διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Η συμφωνία, με επίσημο τίτλο Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και Φιλίας, είναι μια συμφωνία πλαίσιο, που επιτρέπει τη διείσδυση της Τουρκίας στο Αφγανιστάν με διάφορους τρόπους και με διάφορα μέσα.
Σημειώνεται πως ο Erdogan συνάπτει πολλαπλές συμφωνίες με τους Taliban, χωρίς να υποβάλει καμία από αυτές στο κοινοβούλιο για έγκριση, υποστηρίζοντας ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο της ήδη εγκεκριμένης συμφωνίας-πλαισίου.
Εάν λοιπόν ο Erdogan θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης στο Αφγανιστάν διατηρώντας και αναπτύσσοντας επιπλέον στρατεύματα και πόρους, το πρώτο βήμα είναι να κάνει χρήση των υφιστάμενων συμφωνιών και αργότερα να τις επεκτείνει με ευρύτερες και πιο συγκεκριμένες συμφωνίες με τους Taliban.
Η δε στρατηγική συμφωνία με το Αφγανιστάν θα παρέχει μια δικαιολογία για τον Πρόεδρο Erdogan ενόψει της αυξανόμενης εγχώριας κριτικής για την παραμονή Τούρκων στρατιωτών στην πολύπαθη χώρα.
Σύμφωνα με απόρρητα τουρκικά στρατιωτικά έγγραφα, η Τουρκία είχε 759 στρατιώτες στο Αφγανιστάν το 2016.
Ο αριθμός, αν και κυμαινόταν με τα χρόνια, πιστεύεται ότι είναι περίπου ο ίδιος σήμερα. Το διεθνές αεροδρόμιο στην Καμπούλ βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό υπό τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων, στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ, και η Τουρκία έχει εκφράσει την επιθυμία της να διατηρήσει το status quo και υπό την κυριαρχία των Taliban.
Φυσικά, τα σχέδια του Erdogan εξαρτώνται από τη θετική προσέγγιση των Τaliban.
Μέχρι στιγμής, τα σχέδια του «σουλτάνου» πάνε κατ’ ευχήν, κάτι που ανακλάται στις δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Mevlut Cavusoglu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης