Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ενίσχυση 650 δισεκ. δολ. σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες

ΔΝΤ: Ενίσχυση 650 δισεκ. δολ. σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες
Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι περίπου 275 δισ. δολάρια θα δοθούν σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες

Περί τα 650 δισεκατομμύρια δολάρια θα κατανείμει στις χώρες μέλη του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου Kristalina Geogieva.
Η μεγαλύτερη ιστορικά κατανομή νομισματικών διαθεσίμων από το ΔΝΤ θα παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία, ενισχύοντας τα συναλλαγματικά αποθέματα των κρατών – μελών του και μειώνοντας την εξάρτησή τους από το πιο ακριβό εγχώριο ή εξωτερικό χρέος, ανέφερε η Geogieva σε δήλωσή της.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι περίπου 275 δισ. δολάρια θα δοθούν σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ περίπου 21 δισ. δολάρια θα δοθούν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Σημειώνεται πως η κατανομή των κονδυλίων θα γίνει με τη μορφή των έων τραβηκτικών δικαιωμάτων (SDR)

Τι είναι τα τραβηκτικά δικαιώματα

Ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (ΕΤΔ) είναι ένα διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969, ως εναλλακτική μορφή των υφιστάμενων επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρών-μελών του.
Τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα δεν είναι νόμισμα και δεν έχουν φυσική παρουσία όπως το χρήμα, αλλά αποτελούν λογιστική καταχώριση και αντιπροσωπεύουν Απαίτηση για συναλλαγματικά αποθέματα νομισμάτων των χωρών-μελών του ΔΝΤ (ευρώ, ιαπωνικά γιεν, λίρες, δολάρια κτλ) με τα οποία μπορούν να ανταλλαγούν.
Τα ΕΤΔ είναι ένας δείκτης των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας με το ΔΝΤ και ενώ δεν αποτελούν χρήμα με την αυστηρή έννοια του όρου, μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά του καθώς φέρει αγοραία αξία, αποτελεί τοκοφόρο περιουσιακό στοιχείο και χρησιμοποιείται ως μέσο διευθέτησης χρέους.
Μέλη του ΔΝΤ συχνά χρειάζεται να αγοράσουν ΕΤΔ προκειμένου να ξεχρεώσουν Υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, ή μπορεί να επιθυμούν να πωλήσουν ΕΤΔ προκειμένου να προσαρμόσουν τη σύνθεση των αποθεματικών τους.
Εκτός από το ρόλο του ως συμπληρωματικό αποθεματικό στοιχείο, το ΕΤΔ χρησιμεύει ως λογιστική μονάδα του ΔΝΤ και ορισμένων άλλων διεθνών οργανισμών, ενώ συμβάλλει και στη διατήρηση της σταθερότητας και της ρευστότητας των αγορών συναλλάγματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης