Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: 6,4 τρις δολάρια και 801.000 νεκροί το κόστος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας

ΗΠΑ: 6,4 τρις δολάρια και 801.000 νεκροί το κόστος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας
Οι ΗΠΑ θα πληρώνουν το λογαριασμό της τελευταίας 20ετίας έως τον 22ο αιώνα
Σχετικά Άρθρα

Στα 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια εκτιμά το αμερικανικό Brown University το κόστος του πολέμου των ΗΠΑ κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας, αρχής γενομένης από την επίθεση στους δίδυμους Πύργους τον Σεπτέμβριο του 2001.
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Watson για τις Διεθνές και Δημόσιες Υποθέσεις στο Brown University, από τα τέλη του 2001 έως τα τέλη του 2020 οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα 5,4 τρις δολάρια έχουν χρηματοδοτήσει και θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν πολέμους κατά της τρομοκρατίας και μικρότερες επιχειρήσεις σε περισσότερες από 80 χώρες, ενώ σε 1 τρισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται το ποσό για την φροντίδα των βετεράνων στρατιωτών που συμμετείχαν σε αυτούς τους πολέμους.

Έως τον 22ο αιώνα η αποπληρωμή του λογαριασμού

«Τα ποσά αυτά εξακολουθούν να αυξάνονται.
Όχι μόνο γιατί πόλεμοι συνεχίζονται αλλά και γιατί οι πόλεμοι δεν τελειώνουν με την επιστροφή των στρατιωτών.
Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και αν λιγότεροι στρατιώτες πεθαίνουν και οι ΗΠΑ δαπανούν λίγο λιγότερα ποσά για το άμεσο κόστος του πολέμου, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι τόσο κακός ή και χειρότερος από ότι ήταν πριν από δέκα χρόνια» αναφέρει η Catherine Lutz, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Brown.
Όπως λέει, «θα πληρώνουμε το λογαριασμό για αυτούς τους πολέμους κατά της τρομοκρατίας έως τον 22ο αιώνα.

Τουλάχιστον 801.000 νεκροί

Σε ξεχωριστή μελέτη του πανεπιστημίου της Βοστώνης εκτιμάται ότι οι νεκροί στους πολέμους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, υπολογίζονται από 770.000 έως 801.000.
Στον αριθμό αυτό συνυπολογίζονται και οι θάνατοι αμάχων πολιτών, οι οποίοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 312.000 καθώς και οι θάνατοι αντίπαλων μαχητών (πάνω από 250.000).
Σε λίγο περισσότερους από 7.000 εκτιμώνται οι νεκροί στον αμερικανικό στρατό, ενώ σε 1.343 υπολογίζονται οι νεκροί δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Οι μελέτες αυτές εκπονήθηκαν από τα δύο αυτά πανεπιστήμια προκειμένου να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη του κόστους των αντιτρομοκρατικών πολέμων των ΗΠΑ.
Στους υπολογισμούς τους τα πανεπιστήμια λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τις δαπάνες του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αλλά και τις δαπάνες από άλλα υπουργεία, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Τα δύο τρίτα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού

«Αν υπολογίσει κανείς όλα τα μέρη του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που σχετίζονται με στρατιωτικές δαπάνες – συμπεριλαμβανομένων του προϋπολογισμού για τα πυρηνικά, τον προϋπολογισμό για τα καύσιμα του στρατού, τα ποσά για τους βετεράνους – τότε θα διαπιστώσει ότι αυτές οι δαπάνες αποτελούν τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού, και τείνουν να πλησιάζουν τα τρία τέταρτα.
Δεν πιστεύω ότι πολύς κόσμος το αντιλαμβάνεται, αλλά πρέπει να το ξέρει» αναφέρει η Catherine Lutz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης