Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα αρνητική εξέλιξη για Pfizer, AstraZeneca - Εξασθενεί σημαντικά η προστασία έναντι covid έξι μήνες από τη β’ δόση

Νέα αρνητική εξέλιξη για Pfizer, AstraZeneca - Εξασθενεί σημαντικά η προστασία έναντι covid έξι μήνες από τη β’ δόση
Επιβεβλημένη η χορήγηση της τρίτης δόσης των εμβολίων
Σχετικά Άρθρα

Σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στα ποσοστά προστασίας έναντι της προσβολής από covid σε διάστημα έξι μηνών από την χορήγηση της β’ δόσης των εμβολίων των Pfizer και AstraZeneca, αναφέρει μελέτη του King College του Λονδίνου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως τα ευρήματα αυτά καθιστούν αναγκαία την χορήγηση και τρίτης δόσης των εμβολίων σε μερίδα του πληθυσμού.

Φθίνει η προστασία

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ύστερα από μελέτη ευρημάτων σε 1,2 εκατομμύρια περιπτώσεις εμβολιασμένων (την περίοδο 26/5 με 31/7), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η προστασία κατά της λοίμωξης για όσους κάνουν το εμβόλιο της Pfizer μειώνεται από 88% στον ένα μήνα μετά από τον πλήρη εμβολιασμό σε 74% στο εξάμηνο.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, αυτή μειώνεται από 77% σε 67% τέσσερις με πέντε μήνες μετά από τη δεύτερη δόση.
Υπενθυμίζεται πως προηγούμενα στοιχεία και μελέτες έδειχναν πως τα εμβόλια παρέχουν προστασία έναντι του ιού για τουλάχιστον έξι μήνες.
Σημειώνεται πως η μελέτη δεν αναφέρει το κατά πόσο η υποχώρηση της προστασίας από λοίμωξη μετά τη δεύτερη δόση, επηρεάζει την προστασία από σοβαρή νόσηση ή θάνατο.

Ακόμα και κάτω από 50%

Σε δηλώσεις του ο Tim Spector, επικεφαλής καθηγητής της μελέτης, υποστήριξε ότι βάσει του χειρότερου σεναρίου, η προστασία θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμα και κάτω από το 50% για τους ηλικιωμένους πολίτες και τους υγειονομικούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Δεν μπορούμε να καθίσουμε και να βλέπουμε την προστασία να μειώνεται σταδιακά ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλούς αριθμούς και η πιθανότητα μόλυνσης είναι ακόμα υψηλή» ανέφερε ο Spector.
Η Μεγάλη Βρετανία προετοιμάζεται για την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στους ηλικιωμένους πολίτες και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμών από τον Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης