Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το δίλημμα Biden για το Αφγανιστάν - Οι αντιφάσεις και η ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας

Το δίλημμα Biden για το Αφγανιστάν - Οι αντιφάσεις και η ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας
Αμφισβητείται η ηγεσία Biden μετά το χάος στο Αφγανιστάν - Θα επηρεαστεί πολιτικά;
Σχετικά Άρθρα

O πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν τελειώνει όπως άρχισε: Με το έθνος να θρηνεί τους νεκρούς μίας τρομοκρατικής επίθεσης και έναν οργισμένο Πρόεδρο να δεσμεύεται ότι θα κυνηγήσει τους ενόχους.  Η θηριωδία έριξε ένα σκληρό φως στη λήψη αποφάσεων του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και τη χαοτική φύση της αποχώρησης των ΗΠΑ που άφησε τα αμερικανικά στρατεύματα και πολίτες τόσο ευάλωτους, στις μπερδεμένες, χαοτικές ημέρες που ακολούθησαν την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Η πιο ανησυχητική συνειδητοποίηση μετά τη σφαγή ήταν ότι μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες, μέχρι την Τρίτη 31/8 που εκπνέει η προθεσμία εκκένωσης.
Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυση, το αμερικανικό δίκτυο CNN, σκιαγραφεί το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Joe Biden.
Σε εποχές εθνικής τραγωδίας, τα έθνη στρέφονται στους ηγέτες τους.
Ο Biden, διχασμένος ανάμεσα στη θλίψη και την αποφασιστικότητα, ορκίστηκε εκδίκηση. «Δεν θα συγχωρήσουμε. Δεν θα ξεχάσουμε. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας βάλουμε να πληρώσετε», δήλωσε ο  πρόεδρος απευθυνόμενος στους τρομοκράτες, με κύριο στόχο ωστόσο να δείξει πυγμή στους Αμερικανούς. Η αποχώρηση Biden από το Αφγανιστάν σηματοδοτεί τη συμβολική ανατροπή της παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τη στρατηγική ανάπτυξης στρατευμάτων σε ξένα κράτη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.Κατά ειρωνικό τρόπο, η υπόσχεσή του για εκδίκηση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του πρώην προέδρου George Bush, λίγες ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.  «Αυτή η σύγκρουση ξεκίνησε με βάση τον χρόνο και τους όρους των άλλων. θα τελειώσει με έναν τρόπο και στη χρονική στιγμή που θα επιλέξουμε», είχε αναφέρει ο Bush κατά τη διάρκεια της προσευχής στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον. Η ομοιότητα αντανακλούσε την αλήθεια ότι οι Αμερικανοί πρόεδροι μπορούν να αμφισβητηθούν από την τρομοκρατία, μια ασύμμετρη απειλή που δεν μπορεί να νικήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά μπορεί να τις πληγώσει και να απειλήσει να τις παρασύρει σε διαρκή σύγκρουση. 

 Οι αντιφάσεις της ομιλίας Biden

Η ομιλία του Joe Biden την Πέμπτη σημαδεύτηκε από πολλές αντιφάσεις.
Πρώτον, η δέσμευση του να «ολοκληρώσει την αποστολή» και να απομακρύνει από την Καμπύλ τους εναπομείναντες Αμερικανούς και Αφγανούς που βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις φαίνεται αδύνατη, δεδομένου ότι δεν σχεδιάζει να παρατείνει την προθεσμία αποχώρησης την Τρίτη 31/8.Δεύτερον, η ικανότητα του Biden να αντιδράσει σκληρά στο ISIS-K θα είναι πολύ πιο δύσκολη χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος ή οπουδήποτε κοντά στο Αφγανιστάν.Η υπόσχεσή του θα είναι μια πρώτη πραγματική δοκιμασία των δυνατοτήτων του «πέρα από τον ορίζοντα», πιθανώς χρησιμοποιώντας αεροπορική δύναμη ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη με πυραύλους, για να διασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν θα καταστεί ξανά καταφύγιο τρομοκρατίας που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Σημαίνει επίσης ότι οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη χώρα δεν τελειώνουν, αλλά αλλάζουν.

Το δίλημμα Biden

Αν μη τι άλλο, οι επιθέσεις ανέδειξαν το δίλημμα που αντιμετώπισε ο Biden όταν του ζητήθηκε από τους συμμάχους να παρατείνει την προθεσμία.Φεύγοντας, μπορεί να μην είναι σε θέση να απομακρύνει κάθε Αμερικανό και χιλιάδες συμμάχους Αφγανούς από τα χέρια των Ταλιμπάν.
Αλλά η παραμονή θα εκθέσει τα αμερικανικά στρατεύματα σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.Οι βομβαρδισμοί αποκάλυψαν επίσης την ακραία αδυναμία της θέσης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.Μετά από τη μάχη με τους Ταλιμπάν για 20 χρόνια, οι αμερικανικές δυνάμεις βασίζονται τώρα στους ίδιους αντάρτες χωρίς εμπειρία στην παροχή ασφάλειας για να αποτρέψουν τους τρομοκράτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ - μια ρύθμιση που απέτυχε καταστροφικά πριν από τους βομβαρδισμούς.Αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι δεν ήταν λάθος να στηριχθεί στους εχθρούς των ΗΠΑ για βοήθεια.

Αμφισβητείται η ηγεσία Biden

Κατά τη διάρκεια ενός χαοτικού 10ήμερου, οι υπερασπιστές του Biden κατηγόρησαν εκείνους που επέκριναν την απόδοσή του, ότι προσπάθησαν να τον φορτώσουν με τις αποτυχίες τριών προηγούμενων προέδρων και τις καταστροφικές αποφάσεις που οδήγησαν στην ήττα των ΗΠΑ στον πόλεμο του Αφγανιστάν.Με τραγικό τρόπο, το επιχείρημα, ότι δεν υπήρχαν απώλειες αμερικανών στρατιωτών, είναι πλέον αμφιλεγόμενο. Είναι αλήθεια ότι πολλοί από τους πρώην αξιωματούχους και τους στρατιωτικούς ειδικούς που κατηγορούν την ηγεσία του Biden είναι οι ίδιοι άνθρωποι των οποίων οι στρατηγικές αποφάσεις απέτυχαν.Ο Biden δέχθηκε επίθεση και από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος είχε διαπραγματευτεί για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ακόμα νωρίτερα.
Είναι επίσης ειρωνικό ότι ο Biden, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο σκεπτικιστές ηγέτες της Ουάσινγκτον στο έργο οικοδόμησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, θα έπρεπε τελικά να αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες της αποχώρησης. Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Biden αυτοπροσδιορίστηκε ως ειδικός στην εξωτερική πολιτική.
Όπως τονίζει το CNN, είναι δύσκολο να κοιτάξει κανείς την καταστροφή των τελευταίων ημερών και να επιβεβαιώσει τις ικανότητες του Αμερικανού προέδρου σε αυτό το πεδίο.
Οι περισσότερες εκτιμήσεις Biden, αποδείχθηκαν λανθασμένες. Και τώρα φαίνεται ευάλωτος στις κατηγορίες των Ρεπουμπλικανών για αδυναμία, που μπορεί να μην είναι απολύτως δίκαιες, δεδομένων των περιορισμένων επιλογών του στο Αφγανιστάν, αλλά αντιπροσωπεύουν έναν πραγματικό πολιτικό κίνδυνο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.Ωστόσο, μια εποχή θλίψης και συγκίνησης δεν είναι ποτέ μια καλή στιγμή για πολιτικές προβλέψεις και είναι πιθανό ο αμερικανικός λαός να επεξεργαστεί τις εικόνες της ήττας και της φρίκης στην Καμπούλ ως επικύρωση για την απόφασή τους να αποσύρει τελικά όλα τα αμερικανικά στρατεύματα.
Ενώ τα «γεράκια» έχουν απογοητευτεί επειδή αποσύρθηκε από τον πόλεμο, υπάρχει ένα ιστορικό προηγούμενο που υποδηλώνει ότι μπορεί η απόφαση αυτή να τον σταθεροποιήσει πολιτικά.
Ο πρόεδρος Ronald Reagan απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από τον Λίβανο στις αρχές του 1984, μήνες αφότου 241 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό αμερικανικών στρατώνων πεζοναυτών.
Την ίδια χρονιά επανεξελέγη με μία συντριπτική νίκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης