Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η δημοτικότητα Biden στους ανεξάρτητους λόγω Delta - Κρίσιμο τεστ το Αφγανιστάν

Καταρρέει η δημοτικότητα Biden στους ανεξάρτητους λόγω Delta - Κρίσιμο τεστ το Αφγανιστάν
H μετάλλαξη Δέλτα πλήττει τη δημοτικότητα Biden, τη χειρότερη δυνατή στιγμή
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρό πλήγμα δέχεται η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους, ένα κρίσιμο μπλοκ που βοήθησε τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, καθώς η αναζωπύρωση των κρουσμάτων της covid-19 επιβραδύνει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα από την πανδημία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos.
Η πτώση της υποστήριξης προς τον Αμερικανό πρόεδρος, έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς ο Biden δέχεται πυρά για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν με τη χώρα να βυθίζεται στο χάος.
Την Πέμπτη, πάνω από δώδεκα Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν όταν βομβιστές αυτοκτονίας έπληξαν τις πολυσύχναστες πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Στις ΗΠΑ, η πανδημία κλιμακώνεται, ειδικά σε πολυπληθείς πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών όπως η Φλόριντα και το Τέξας που αντιστάθηκαν σε νέους περιορισμούς για να εμποδίσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του ιού.
Παρά την πίεση του Biden για εμβολιασμούς, το 39% των κατοίκων δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Πτώση 14 μονάδων στους ανεξάρτητους ψηψοφόρους

Η εθνική δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στις 13-19 Αυγούστου, διαπίστωσε ότι η δημοτικότητα του Biden μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, υποχώρησε κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά από τον Ιούνιο και κατά 19 μονάδες συγκεκριμένα για τον χειρισμό του κορωνοϊού.
Ωστόσο, μια μικρή πλειοψηφία ανεξάρτητων - 53% - δήλωσε ότι εγκρίνει την απάντηση του Biden στην πανδημία.
Οι ανεξάρτητοι απομακρύνονται από τον Biden, [αρόλο που οι περισσότεροι συμμερίζονται τις ανησυχίες του για τον κορvνοϊό και ενώνονται σταθερά με τους Δημοκρατικούς στην υποστήριξη περισσότερων προληπτικών μέτρων.
Η δημοσκόπηση του Αυγούστου διαπίστωσε ότι το 66% των ανεξάρτητων υποστηρίζει τη χρήση μάσκας σε εστιατόρια, γυμναστήρια και αεροπλάνα, ενώ το 25% αντιτίθεται.
Το 55% λέει ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους που θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο, ενώ το 37% τάσσεται κατά.
Όταν ρωτήθηκαν ποιος πρέπει να κατηγορηθεί για την αναζωπύρωση της covid-19, το 47% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, απάντησεότι ευθύνονται οι ανεμβολίαστοι, σε σύγκριση με το 12% που κατηγόρησε τον Biden.
Η πτώση της δημοτικότητας του Biden είναι πιο πιθανό να αποτελεί ένδειξη εξάντλησης από την πανδημία παρά φθορά της υποστήριξής τους στις ιδέες του, δήλωσε ο Robert Blendon, ειδικός σε θέματα πολιτικής υγείας και κοινής γνώμης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Αφού ευνόησαν σε μεγάλο βαθμό τον Biden έναντι του Ρεπουμπλικάνου Donald Trump στις εκλογές του 2020, οι ανεξάρτητοι είναι πλέον μοιρασμένοι: το 46% εγκρίνει την απόδοση του  Biden στο αξίωμα, ενώ το 46% αποδοκιμάζει.
Πριν από δύο μήνες, το 52% των ανεξάρτητων ενέκρινε τη συνολική απόδοση του Biden, ενώ το 38% αποδοκίμασε.
Η παρακμή είναι μέρος μιας ευρύτερης διάβρωσης της δημοτικότητας του Biden σε όλους τους Αμερικανούς,  καθώς ο πρόεδρος αντιμετωπίζει την πανδημία και τις συνέπειες από το Αφγανιστάν.

Κλειδί οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου

Την περασμένη εβδομάδα, η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι για πρώτη φορά στην προεδρία του περισσότεροι Αμερικανοί αποδοκίμασαν τον Μπάιντεν από ό, τι τον ενέκριναν.
Στο σύνολο των Αμερικανών, η αποδοχή των χειρισμών Biden για τον κορωνοϊό, υποχώρησε κατά 21 μονάδες από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο: το 55% ενέκρινε τον χειρισμό της πανδημίας, ποσοστό μειωμένο κατά 10 μονάδες από τον Ιούνιο, ενώ το 39% αποδοκίμασε, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε κατά 11 μονάδες.
Η αποδοχή του ήταν σχετικά σταθερή σε άλλους τομείς  - μειώθηκε μεταξύ 3 και 5 μονάδων την ίδια περίοδο για την οικονομία, τη μετανάστευση και το περιβάλλον.
Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο η πρόσφατη πτώση της δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου θα επηρεάσει τις πιθανότητες του κόμματος του Biden να διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου έτους
Αλλά δείχνει πόσο ευάλωτος θα ήταν πολιτικά, εάν δεν αποκλιμακωθεί η πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης