Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Στο τέλος του 2021 η μείωση του QE - Aμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 0%-0,25%

Powell (Fed): Στο τέλος του 2021 η μείωση του QE - Aμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 0%-0,25%
Στο τέλος του 2021 «βλέπει» τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell
Σχετικά Άρθρα
Στο τέλος του 2021 «βλέπει» τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (tapering) ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves), Jay Powell, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Ηοle. 

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Powell δήλωσε την Παρασκευή 27 Αυγούστου ότι η Fed είναι πιθανό να αρχίσει να αίρει σταδιακά ορισμένες από τις πολιτικές στήριξης πριν από την εκπνοή του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, εκτιμά ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν στο τρέχον εύρος, ήτοι στη ζώνη του 0%-0,25%.
Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, ο Powell είπε ότι η οικονομία έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν χρειάζεται πλέον τόσο μεγάλη πολιτική υποστήριξη. 
Με άλλα λόγια, η Fed πιθανότατα θα αρχίσει να μειώνει το ποσό των ομολόγων που αγοράζει σε μηνιαία βάση πριν από το τέλος του έτους, που φτάνει στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, εφόσον συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος. 
Για τα επιτόκια, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς «ο χρόνος και ο ρυθμός της επικείμενης μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων δεν αποσκοπούν στο να φέρουν ένα μήνυμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων, θέμα για το οποίο διενεργούμε μελέτες και έρευνες».
Πρόσθεσε ότι, ενώ ο πληθωρισμός κινείται σταθερά γύρω από το 2%, «έχουμε πολύ έδαφος μπροστά μας να καλύψουμε για να επιτύχουμε τον στόχο της μέγιστης απασχόλησης». 
Η Fed χρησιμοποιεί τον όρο «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος», ως σημείο αναφοράς για το πότε θα ξεκινήσει μια πιο αυστηρή πολιτική.
Σύμφωνα με τον Powell, λοιπόν, ότι «το τεστ» για τον πληθωρισμό έφερε θετικά αποτελέσματα, ενώ «υπήρξε επίσης σαφής πρόοδος σε ό,τι αφορά την απασχόληση».
Σε αυτό το πλαίσιο, η FOMC υποστήριξε τον Ιούλιο τη θέση ότι «κρίνεται σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων φέτος». 
Αν μη τι άλλο, πλέον, μένει να επισημανθεί πόσο θα μειωθούν οι πράξεις ανοιχτής αγοράς, δηλαδή πόσο λιγότερη ρευστότητα θα διοχετεύσει η Fed στο τέλος του χρόνου.

«Γιατί είναι παροδικός ο πληθωρισμός»

Υπενθυμίζεται πως σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την οικονομία όταν ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, η Fed μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 0% και επιτάχυνε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ή ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα ο ισολογισμός της τώρα να αγγίζει τα 8,4 δολάρια τρισεκατομμύρια - περίπου διπλάσιος από ό,τι ήταν τον Μάρτιο του 2020. 
Στην περσινή σύνοδο κορυφής του Jackson Hole, ο Powell περιέγραψε μια τολμηρή, νέα πολιτική, σύμφωνα με την οποία η Fed δεσμεύεται για την πλήρη και χωρίς αποκλεισμούς απασχόληση, ακόμη και αν αυτό θα σήμαινε ότι θα υπάρξει υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και, άρα, αύξηση του πληθωρισμού. 
Οι επικριτές του αναφέρουν ότι η πολιτική αυτή ευθύνεται εν μέρει για τις τρέχουσες πιέσεις στις τιμές, που έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.
Ωστόσο, ο Powell έχει άλλη άποψη.
Όπως τόνισε την Παρασκευή 27 Αυγούστου, η Fed δεν πρέπει να προβεί σε μια «άκαιρη πολιτική κίνηση».
«Σήμερα, με την ουσιαστική χαλάρωση που παραμένει στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της πανδημίας, ένα τέτοιο λάθος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές», είπε.
«Γνωρίζουμε ότι οι παρατεταμένες περίοδοι ανεργίας μπορεί να επιφέρουν μόνιμη βλάβη στην αγορά εργασίας και στην παραγωγική ικανότητα της οικονομίας».
Επισημαίνεται πως το ποσοστό ανεργίας για τον Ιούλιο ανήλθε στο 5,4%, από το υψηλό του Απριλίου 2020 στο 14,8%.
Τον Φεβρουάριο του 2020, η ανεργία ήταν 3,5% και εργάζονταν 6 εκατομμύρια περισσότεροι Αμερικανοί.
Ο Powell σημείωσε ότι η παραλλαγή Delta της Covid «αποτελεί έναν βραχυπρόθεσμο κίνδυνο» για την επιστροφή στην πλήρη απασχόληση, αλλά επέμεινε ότι «οι προοπτικές είναι καλές για την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης».
Επιπλέον, τόνισε ότι δεν βλέπει ενδείξεις για «σπιράλ μισθών-τιμών» που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό έτι περαιτέρω.
«Ο πληθωρισμός σε αυτά τα επίπεδα είναι, φυσικά, ένας λόγος ανησυχίας.
Αλλά αυτή η ανησυχία μετριάζεται από έναν αριθμό παραγόντων που υποδηλώνουν ότι αυτές οι αυξημένες ενδείξεις είναι πιθανό να αποδειχθούν προσωρινές. 
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι εάν ο υψηλός πληθωρισμός γίνει πιο επίμονος και εξελιχθεί σε σοβαρή ανησυχία, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς σαφώς και θα απαντήσει» κατέληξε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης