Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Οι αναδυόμενες αγορές δεν μπορούν να αντέξουν άλλο ένα taper tantrum από τη Fed, όπως το 2013

ΔΝΤ: Οι αναδυόμενες αγορές δεν μπορούν να αντέξουν άλλο ένα taper tantrum από τη Fed, όπως το 2013
Οι οικονομικές πιέσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες έχουν πληγεί δυσανάλογα από την κρίση του κορωνοϊού, θα είναι μεγάλες
Οι αναδυόμενες αγορές δεν μπορούν να «αντέξουν οικονομικά» την επανάληψη του «taper tantrum» του 2013, η οποία συνέβη όταν η αμερικανική κεντρική τράπεζα σήμανε την ταχύτερη από την αναμενόμενη απόσυρση των κινήτρων, προκαλώντας αύξηση του κόστους δανεισμού παγκοσμίως.
Αυτό προειδοποίησε η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gita Gopinath, σε συνέντευξη της στους Financial Times, η οποία τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι δυσκολίες και οι οικονομικές πιέσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες έχουν πληγεί δυσανάλογα από την κρίση του κορωνοϊού.
Προειδοποίησε επίσης για τις πιθανές συνέπειες εάν ο πληθωρισμός αναγκάσει για μια ξαφνική κίνηση για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ανησυχία για τον πληθωριμό

"Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ακόμη και σε σχέση με τον πληθωρισμό και τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η πανδημία μαίνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου", δήλωσε η Gopinath.
Εάν παραμείνει υψηλότερος πληθωρισμός, "αυτό μπορεί να τροφοδοτήσει τις προσδοκίες για πληθωρισμό και στη συνέχεια να έχει ένα αυτοεκπληρούμενο χαρακτηριστικό".
«Ανησυχούμε για ένα σενάριο όπου ο πληθωρισμός θα ήταν πολύ υψηλότερος από τον αναμενόμενο και αυτό θα απαιτούσε πολύ ταχύτερη εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Το ΔΝΤ υπολόγισε τον Ιούλιο ότι 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν δυνητικά να διαγραφούν από το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αθροιστικά έως το 2025 από αυτό που ο Gopinath αποκάλεσε «διπλό κύμα μολύνσεων» σε αναδυόμενες αγορές, οι οποίες αγωνίστηκαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμβόλια.

Το πρόβλημα του χρέους

Η ζημιά θα ήταν ιδιαίτερα οξεία για χώρες με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα, σύμφωνα με τον Maurice Obstfeld, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ, δεδομένης της κατάρρευσης των επιπέδων χρέους από την αρχή της πανδημίας.
Το μέσο δημόσιο χρέος στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες αυξήθηκε από 52,2% του ΑΕΠ σε 60,5% το 2020, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί και βοήθησε τις χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
Πολλοί είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα από ό, τι ήταν κατά τη διάρκεια του «taper tantrum» του 2013.
Μεγαλύτερα αποθέματα σε ξένο νόμισμα και καλύτερα δημοσιονομικά και εξωτερικά ισοζύγια συνέβαλαν στην ενίσχυση της άμυνας τους, αλλά ένα μεγάλο σοκ θα μπορούσε να διαπεράσει αυτό το αποθεματικό.
«Αν πληγούν από την απότομη αύξηση των κριτηρίων και των συνθηκών χρηματοδότησης του δολαρίου και ίσως από την αναστροφή των ροών κεφαλαίου, αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετά καταστροφικό εν μέσω μιας συνεχιζόμενης πανδημίας», είπε.
Περισσότερα από 360 δισ.δολάρια εισήλθαν σε μετοχές και ομόλογα αναδυόμενων αγορών τους τελευταίους εννέα μήνες του 2020, σύμφωνα με το IIF.
Ενώ ο ρυθμός των εισροών έχει επιβραδυνθεί, πολλές χώρες παρέμειναν εξαιρετικά ευάλωτες σε μια γρήγορη αλλαγή στο κλίμα των επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης