Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Νέα ιστορικά υψηλά για Nasdaq - Στο επίκεντρο θέσεις εργασίας και ανεργία

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Νέα ιστορικά υψηλά για Nasdaq - Στο επίκεντρο θέσεις εργασίας και ανεργία
Σε νέα επίπεδα - ρεκόρ ο Nasdaq, στην πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου
Σχετικά Άρθρα

Με μεικτά πρόσημα κινούνται σήμερα 1/9 οι βασικοί δείκτες της Wall Street αλλά με τον Nasdaq να κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και για τη μεταποιητικό δραστηριότητας ψαλιδίζουν το ανοδικό momentum που οδήγησε τους δείκτες να κλείσουν με σημαντικά κέρδη τον Αύγουστο.
Την όρεξη των επενδυτών σήμερα περιορίζουν τα σχετικά απογοητευτικά στοιχεία για νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 374.000 τον Αύγουστο, ήτοι περισσότερο από τις 326.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά με ηπιότερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.
Εξέλιξη που ενισχύει τις ανησυχίες ότι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού ενδεχομένως περιορίζει την ανάκαμψη των επιχειρήσεων από το πλήγμα που δέχθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,14% στις 35.312,53 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 4.524,09 μονάδες με κέρδη +0,03%
Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με άνοδο +0,33%, στις 15.309,40 μονάδες σε νέα ιστορικά υψηλά

Σημειώνεται πως την Παρασκευή 3/9 δημοσιεύεται η κυβερνητική έκθεση για το σύνολο της απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα οποία αναμένεται, σύμφωνα με το CNBC, να δείξουν 720.000 νέες θέσεις εργασίας και πτώση της ανεργίας στο 5,2%.

Η αμερικανική αγορά εργασίας έχει βρεθεί τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος καθώς αναμένεται να καθορίσει τις αποφάσεις της Fed στην πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης.
Οι αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει στο τέλος του έτους να μειώνει τις αγορές ομολόγων από τα τρέχοντα επίπεδα των 120 δισ. δολ. το μήνα, καθώς η αμερικανική αγορά εργασίας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού.
Τους φόβους τυχόν επιβράδυνσης του ρυθμού ανάκαμψης της οικονομίας εντείνουν και τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ, που συνέχισε να ανακάμπτει αν και με πιο ήπιο ρυθμό τον Αύγουστο. Ειδικότερα, τα στοιχεία της έρευνας της IHS Markit έδειξαν ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 61,1 τον Αύγουστο από 63,4 μονάδες τον Ιούλιο, υποχωρώντας ελαφρώς από την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 61,2 μονάδες.
Η τελευταία μέτρηση του δείκτη είναι η πιο αδύναμη των τελευταίων τεσσάρων μηνών, αν και παραμένει μεταξύ των ισχυρότερων στα 14 χρόνια της έρευνας.

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου, μετά τις χθεσινές απώλειες στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν άλμα του πληθωρισμού τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,48% στις 473,12 μονάδες, με τον κλάδο λιανικής να ηγείται των κερδών με άνοδο 1,9%, ενώ ο κλάδος πρώτων υλών υποχώρησε 0,6%.
Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,74% στις 4.227,27 μονάδες.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX, σε αντίθεση με το υπόλοιπο κλίμα, έχασε 0,07% στις 15.824,29 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,43% στις 7.150,60 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 1,18% στις 6.758,69 μονάδες.
Ο ετήσιος πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 3% τον Αύγουστο, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι η ΕΚΤ θα βρεθεί υπό πίεση να αναπροσαρμόσει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση του πληθωρισμού.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα, σημείωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι εάν ο πληθωρισμός και η οικονομία ανακάμψουν, τότε λογικά θα υπάρξει μια σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε εξάλλου ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη των τιμών. "Θα πρέπει να δούμε ότι δεν υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει ότι ο προσωρινός αντίκτυπος μπορεί να γίνει διαρθρωτικός", προειδοποίησε.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ισχυρή παρέμεινε η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, αλλά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του κορωνοϊού συνέχισαν να περιορίζουν την προσφορά πρώτων υλών που χρειάζονται τα εργοστάσια, αυξάνοντας τις τιμές.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit, η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό αύξησε τη ζήτηση, αλλά πολλές εταιρείες ανέφεραν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και ελλείψεις σε προϊόντα και εργατικό δυναμικό.
Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit υποχώρησε στις 61,4 μονάδες από 62,8 τον Ιούλιο και λίγο χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση (61,5 μονάδες), αλλά παραμένει πολύ υψηλότερος από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ αύξησης και συρρίκνωσης της δραστηριότητας. Ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε στις 59,0 μονάδες από 61,1 τον Ιούλιο.
Απρόσμενη πτώση σημείωσε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2021, καθώς 350 χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν εργασία, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Ειδικότερα, ο δείκτης ανεργίας στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 7,6%, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών σύμφωνα με το Reuters, από 7,8% τον Ιούνιο.
Αυτό σημαίνει ότι 12,334 εκατ. άνθρωποι καταγράφηκαν ως άνεργοι στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, από 12,684 εκατ. τον Ιούνιο.
Ισπανία και Ελλάδα παραμένουν οι χώρες με την υψηλότερη ανεργία (14,3,% και 14,6% αντίστοιχα), έχοντας ωστόσο καταγράψει πτώση.
Ο χαμηλότερος δείκτης ανεργίας καταγράφεται στην Ολλανδία, στο 3,1%, ακολουθεί η Μάλτα +3,3% και η Γερμανία +3,6%.
Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας τον Ιούλιο, μετά από δύο μήνες ισχυρής ανόδου.
Πρόκειται για ένα πρώτο σημάδι ότι η γερμανική οικονομία χάνει το momentum στο γ΄τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 5,1%, μετά από την αναθεωρημένη άνοδο 4,5% του Ιουνίου και το +4,6% του Μαϊου.
Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση μόλις 0,9%, σύμφωνα με το Reuters.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Volkswagen AG ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αναιρέσει μία απόφαση δικαστηρίου στο Οχάιο, η οποία άνοιξε το δρόμο στην αναφερόμενη πολιτεία για να προχωρήσει με μία αγωγή που είναι σχετική με το σκάνδαλο εκπομπής βλαβερών αερίων από τους πετρελαιοκινητήρες της VW, αλλά και τη χειραγώγηση συστημάτων σχετικών με τον έλεγχο των ρύπων.
Η γερμανική εταιρία παραγωγής αυτοκινήτων είχε προηγούμενα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επανεξετάσει μία δικαστική απόφαση, η οποία έλεγε ότι δύο κομητείες μπορούν να διεκδικήσουν την καταβολή αποζημιώσεων, ενδεχομένως δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σχετίζονται με τις εκπομπές ρύπων από πετρελαιοκινητήρες. Αυτό το αίτημα παραμένει να εξεταστεί.
Η VW είχε δηλώσει σε δικαστικά έγγραφα ότι οι ισχυρισμοί του Οχάιο «μπορούν να της κοστίσουν 350 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα ή περισσότερα από 127 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, για χρονική περίοδο πολλών ετών».

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μεικτές τάσεις κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές καθώς μια ιδιωτική έρευνα έδειξε συρρίκνωση της κινεζικής δραστηριότητας τον Αύγουστο.
Ο δείκτης PMI μεταποίησης για τον Αύγουστο έφτασε στις 49,2 μονάδες την Τετάρτη κάτω από τις 50 μονάδες.
Η δημοσίευση της ιδιωτικής έρευνας έγινε αφού ο επίσημος μεταποιητικός PMI που δημοσιοποιήθηκε χτες έδειξε επιβράδυνση της κινεζικής εργοστασιακής δραστηριότητας τον Αύγουστο φτάνοντας στις 50,1 μονάδες έναντι των 50,4 μονάδων του Ιουλίου.
Στο ταμπλό ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 κινήθηκε ανοδικά κατά +1,25% στις 28.442 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε +0,53%
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο κατά +0,47% ενώ ο δείκτης Shenzhen υποχώρησε κατά -0,35%.
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας κατέγραψε άνοδο +0,2%.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά -0,21%.
Το ΑΕΠ της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 0,7% το τρίμηνο του Ιουνίου σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,5%, σύμφωνα με το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης