Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτες για γ’ δόση Pfizer: Αυξάνει την προστασία έναντι της Delta, άγνωστη η διάρκεια της

Μελέτες για γ’ δόση Pfizer: Αυξάνει την προστασία έναντι της Delta, άγνωστη η διάρκεια της
Άγνωστο αν η ενισχυτική δόση παρέχει αξιόλογη αύξηση στη μακρόχρονη ανοσία επισημαίνουν οι μελέτες
Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα δύο νέων επιστημονικών μελετών από το Ισραήλ σχετικά με το ποια είναι η συμβολή της τρίτης δόσηw του εμβολίου της Pfizer στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, σε αυτήν την χρονική συγκυρία που η μετάλλαξη Delta κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Στο Ισραήλ περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου - εφόσον έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών - σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η διασπορά της επιδημίας και της μετάλλαξης Delta.

Στο 95% η προστασία από τον κίνδυνο μόλυνσης

Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ και των συνεργαζόμενων ισραηλινών πανεπιστημίων - που ανέλυσαν δεδομένα για 1,1 εκατομμύρια άτομα άνω των 60 ετών - δείχνουν ότι όσοι έκαναν τον Αύγουστο τρίτη δόση, εμφάνισαν μείωση κατά τουλάχιστον δέκα φορές του κινδύνου να διαγνωστούν θετικοί για Covid-19 μετά από δύο εβδομάδες.
Όπως επισημαίνου, αυτό σημαίνει ότι χάρη στην τρίτη δόση, επανέρχεται η προστασία του εμβολίου της Pfizer-BioNTech και έναντι της μετάλλαξης Delta περίπου στο 95% (έναντι γύρω στο 70% μετά τις δύο δόσεις).

Τι αναφέρει η δεύτερη μελέτη

Από την άλλη, μελέτη ερευνητών της KSM Research, του οργανισμού υγείας Maccabi (του δεύτερου μεγαλύτερου στo Ισραήλ), καθώς και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, δείχνουν ότι τον Αύγουστο η πιθανότητα ενός ανθρώπου άνω των 40 ετών να βγει θετικός σε μοριακό τεστ κορvνοϊού, ήταν μειωμένη κατά 48%, 7 έως 13 μέρες αφότου αυτός είχε κάνει τρεις δόσεις, σε σχέση με κάποιον που είχε κάνει δύο δόσεις του εμβολίου.
Ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν ακόμη μικρότερος (μείωση 70% με 84%) αν είχαν περάσει 14 έως 21 μέρες μετά την τρίτη δόση, σε σχέση με τους διπλά εμβολιασμένους.
Η μελέτη αφορούσε γενικά την πιθανότητα νέας μόλυνσης μεταξύ των εμβολιασμένων και δεν εστίασε ειδικά στον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης.

Άγνωστη η διάρκεια

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μείωση της ανοσίας μετά τις δύο δόσεις των εμβολίων μπορεί να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα με την ενισχυτική δόση.
Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα το πόσο διαρκεί αυτή η ενισχυμένη προστασία.
Ο επιδημιολόγος του πανεπιστημίου John Hopkins, David Dowdy υποστηρίζει ότι τα ευρήματα αυτά, είναι μεν ενθαρρυντικά αλλά δεν αποδεικνύουν ότι είναι αναγκαία μια τρίτη δόση εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό.
«Το ερώτημα δεν είναι αν μια ενισχυτική δόση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα βραχυπρόθεσμα, αλλά κατά πόσο παρέχει μια αξιόλογη αύξηση στη μακρόχρονη ανοσία σε βάθος μηνών.
Και αν αυτό ισχύει, ποιό είναι το σωστό διάστημα ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη δόση.
Οι απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα είναι πλήρως άγνωστες» επισημαίνει ο Dowdy, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε μακροχρόνια δεδομένα, προτού μπορέσουμε να πούμε ότι η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων αποτελεί τη σωστή στρατηγική».
Από την πλευρά του ο Daniel M. Weinberger, καθηγητής Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Yale αναφέρει ότι «η μελέτη εξέτασε μόνο ένα πολύ περιορισμένο ερώτημα, καθώς η βραχυπρόθεσμη προστασία συνιστά ένα μόνο κομμάτι του παζλ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης