Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκέψεις για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ

Σκέψεις για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων το τέταρτο τρίμηνο του 2021

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ενώ ενδέχεται να μην εξαντλήσει ολόκληρο το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ πριν ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Οπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου, οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης θα επιτρέψουν στους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να μειώσουν τον ρυθμό των αγορών από τα 80 δισ. ευρώ τον μήνα τον Σεπτέμβριο, σε 50 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Η απόφαση για τον τερματισμό του προγράμματος τότε (τον Μάρτιο), όπως είναι προγραμματισμένο επί του παρόντος, αναμένεται στο τέλος της χρονιάς.
Μία επιβράδυνση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω πανδημίας σαν αυτή που προβλέπεται, αναμένεται να αφήσει περίπου 70 δισ. ευρώ αχρησιμοποίητα από τα συνολικά χρήματα του προγράμματος.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ C. Lagarde έχει αναφέρει πολλές φορές ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να μη χρησιμοποιήσει το συνολικό ποσό.
Σχεδόν το 60% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ή 25 από τους 42, δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το ρυθμό των αγορών από το επόμενο τρίμηνο, 17 δήλωσαν ότι θα διατηρήσει τον τρέχοντα «σημαντικά υψηλότερο» ρυθμό της, ενώ κανένας δεν προέβλεψε περαιτέρω επιτάχυνση.
Ο μέσος όρος των 33 προβλέψεων έδειξε ότι η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράζει ομόλογα αξίας 70 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του PEPP, από τον τρέχοντα στόχο των 80 δισ. ευρώ μηνιαίως, από το επόμενο τρίμηνο.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον έως το 2023, σε ευθυγράμμιση με το guidance της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει στις 9 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης