Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hebrew University of Jerusalem: Από τι υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μετά την ανάρρωσή τους από τον Covid

Hebrew University of Jerusalem: Από τι υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μετά την ανάρρωσή τους από τον Covid
Πρόβλημα που απασχολεί περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους σε ολόκληρο τον κόσμο
Σχετικά Άρθρα

Εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων που ανάρρωσαν από τον Covid πιθανότατα πάσχουν από διαταραχές στην όσφρηση, ακόμη και αν έχουν ιαθεί από τον ιό εδώ και μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Hebrew University of Jerusalem.
Η μελέτη, που διεξήχθη μέσω μιας διεθνούς ένωσης για τη μελέτη των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης που ονομάζεται Global Consortium for Chemosensory Research, διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της νόσου εμφανίστηκαν περιστατικά αλλοιωμένων οσμών ή και ανύπαρκτων ενώ περίπου ένα 10% των ιαθέντων έχασαν εντελώς την όσφρησή του.
Ωστόσο, μετά την ανάρρωση, τα περιστατικά αυξήθηκαν σημαντικά: ένα ποσοστό περί το 60% εμφάνισε διαταραχές στην όσφρηση.
«Ακόμα δεν γνωρίζουμε γιατί και πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό », δήλωσε η καθηγήτρια Masha Niv η οποία ηγήθηκε της μελέτης για λογαριασμό του πανεπιστημίου.
Η έκθεση δημοσιεύτηκε στα τέλη του περασμένου μήνα στο MedRxiv.

Διαταραχές όσφρησης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, εάν υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια και περίπου οι μισοί από αυτούς έχουν χάσει την όσφρησή τους, είναι πιθανό ότι δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να έχουν εξασθενημένη όσφρηση και να υποφέρουν από αυτά τα φαινόμενα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εκτίμηση είναι περίπου επτά εκατομμύρια άνθρωποι.
«Οι διαταραχές στην όσφρηση επηρεάζουν την όρεξη, την ψυχική κατάσταση και την ποιότητα ζωής γενικά», είπε η καθηγήτρια στην «The Jerusalem Post», προσθέτοντας ότι η παρατεταμένη απώλεια της όσφρησης μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους και κόπωση.
Αυτή η συγκεκριμένη μελέτη περιελάμβανε περίπου 1.400 άτομα που ρωτήθηκαν έως και 11 μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό.
200_1.JPG

Επικίνδυνη κατάσταση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ δύο και 11 μηνών μετά τη νόσο, το 60% των γυναικών και το 48% των ανδρών ανέφεραν λιγότερο από το 80% της ικανότητας όσφρησης σε σχέση με την προ-ασθένεια.
«Η απώλεια της όσφρησης μπορεί να μην φαίνεται τόσο μεγάλη αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη, όπως αν δεν μπορείτε να μυρίσετε μια διαρροή αερίου» σημείωσε η Niv.
«Έχει επίσης πολύ μεγάλο αντίκτυπο στη διάθεση, όπως αν δεν μπορείτε να μυρίσετε πράγματα που είναι ευχάριστα», πρόσθεσε.
Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από απώλεια βάρους επειδή δεν μπορούν να μυρίσουν το φαγητό, γεγονός που μειώνει την όρεξή τους.
Είπε ότι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της μελέτης θα είναι μια κλινική δοκιμή για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των φαινομένων, διότι «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει πραγματικά ένα χρυσό πρότυπο θεραπείας», καθώς το ζήτημα ήταν πολύ πιο ασυνήθιστο πριν από τον Covid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης