Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Τα παιδιά θα εμβολιάζονται κατά της Covid ακόμα και αν οι γονείς λένε «όχι»

Βρετανία: Τα παιδιά θα εμβολιάζονται κατά της Covid ακόμα και αν οι γονείς λένε «όχι»
Υπενθυμίζεται πως η αρμόδια επιτροπή στη Μεγάλη Βρετανία είχε ταχθεί κατά των εμβολιασμών παιδιών
Σχετικά Άρθρα

Εάν η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στη χορήγηση του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19 σε όλα τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, αυτά ενδέχεται να είναι σε θέση να δώσουν τη συγκατάθεσή τους ακόμη και αν οι γονείς τους απαντήσουν «όχι», δήλωσε αρμόδιος υπουργός την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου.
Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech είναι προς το παρόν το μοναδικό που έχει εξουσιοδοτηθεί να χρησιμοποιείται σε παιδιά άνω των 12 ετών από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων.
Οι υπουργοί δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα προσφέρουν ή όχι το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, εν αναμονή απόφασης εκ μέρους των επικεφαλής ιατρών τεσσάρων χωρών.
Το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό συνέστησε να μην προσφέρεται το εμβόλιο σε υγιή παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών για λόγους υγείας, αλλά οι επικεφαλής ιατροί είναι επιφορτισμένοι να διαβουλευτών και με άλλους ειδικούς και «εξετάζουν το θέμα από μια ευρύτερη προοπτική».
Ο υπουργός εμβολίων Nadhim Zahawi δήλωσε στο Sky News την Κυριακή ότι θα μπορούσε «να δώσει αυτή τη διαβεβαίωση ότι θα ζητηθεί η συγκατάθεση των γονέων εάν η κυβέρνηση προχωρήσει το σχέδιο εμβολιασμού.
Αλλά σε ξεχωριστή συνέντευξη, ο Zahawi πρότεινε ότι η απόφαση των γονέων θα μπορούσε να παρακαμφθεί.
Ο Zahawi έδωσε πολλές συνεντεύξεις το πρωί της Κυριακής για θέματα που σχετίζονται με το εμβόλιο του κορωνοϊού.
Ερωτηθείς για τη δική του γνώμη σχετικά με τον εμβολιασμό υγιών εφήβων, ο υπουργός είπε ότι, εάν η σύσταση από τους επικεφαλής ιατρικούς υπαλλήλους είναι να εμβολιαστούν, τότε είναι «το σωστό», αλλά, όπως είπε στο BBC, «δεν θέλω να το "προκαθορίσω" αυτό».
Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) συνέστησε να μην προσφέρεται το εμβόλιο σε υγιή παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών την Παρασκευή, λέγοντας ότι τα οφέλη είναι «οριακά περισσότερα από πιθανές βλάβες», ενώ υπάρχει «σημαντική αβεβαιότητα ως προς το μέγεθος και τη σοβαρότητα των πιθανών βλαβών».

Κατά του καθολικού εμβολιασμού παιδιών η ειδική επιτροπή της Μεγάλης Βρετανίας

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι εμβολιασμών της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι δεν συνιστούν τον καθολικό εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών κατά της Covid-19, προτιμώντας να ακολουθήσουν μια επιφυλακτική προσέγγιση ώστε να εκτιμήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σπάνιων περιστατικών μυοκαρδίτιδας.
Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις εμφάνισης φλεγμονών της καρδιάς, γνωστές ως μυοκαρδίτιδα, σε νέους ανθρώπους μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Pfizer, αν και οι περιπτώσεις αυτές είναι συνήθως ήπιας μορφής.
Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της Βρετανίας ανέφερε την Παρασκευή ότι επεκτείνει την επιλεξιμότητα για εμβολιασμούς κατά της Covid-19 σε περισσότερα παιδιά 12 έως 15 ετών με υποκείμενα προβλήματα υγείας από ό,τι στο παρελθόν, αλλά είπε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού για υγιή παιδιά είναι πιθανώς μικρά.
Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, στη χώρα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο 42.076 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, μια αύξηση από τα 38.154 που καταγράφηκαν χθες, καθώς και 121 θάνατοι εξαιτίας της νόσου τις τελευταίες 24 ώρες, από 178 την προηγούμενη ημέρα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, προς το παρόν, εμβολιάζει παιδιά κάτω των 16 ετών εφόσον έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Στις ΗΠΑ, τα παιδιά από 12 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί από τον Μάιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέλεξε να εμβολιάσει τους νέους πριν από το σχολικό έτος.
Μέλη της επιτροπής είπαν ότι αυτή η απόκλιση εξηγείται από το γεγονός ότι τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους δεν είναι επαρκή.
Η επιτροπή θα είναι σε θέση να ποσοτικοποιήσει καλύτερα τον κίνδυνο εν καιρώ.
Επίσης, συνέστησε να διευρυνθεί το εύρος των υποκείμενων θεμάτων υγείας που είναι επιλέξιμα για εμβολιασμό, ώστε να συμπεριληφθούν παιδιά με παθήσεις όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία ή ο διαβήτης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης