Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δέσμευση Ταλιμπάν να φύγουν ελεύθερα όσοι θέλουν από το Αφγανιστάν

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δέσμευση Ταλιμπάν να φύγουν ελεύθερα όσοι θέλουν από το Αφγανιστάν
Διαβεβαιώσεις από το Κατάρ για την άμεση επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευθεί πως όσοι θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, θα είναι ελεύθεροι να τα πράξουν, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά πως οι Ισλαμιστές μαχητές εμπόδισαν Αμερικάνους να φύγουν από την χώρα, επισημαίνοντας πως υπήρχε μια εμπλοκή με πολίτες που δεν διέθεταν τα νόμιμα έγγραφα.
Ο Blinken αναφέρθηκε στις πληροφορίες για την ύπαρξη περίπου 1.000 ξένων πολιτών, ανάμεσα στους οποίους και Αμερικάνοι, οι οποίοι έχουν «κολλήσει» στο αεροδρόμιο Mazar I Sharif, στο βόρειο Αφγανιστάν.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κατάρ, ο Blinken υποστήριξε πως οι Ταλιμπάν δεν απαγόρευσαν σε όποιους έχουν νόμιμα έγγραφα να φύγουν από τη χώρα, όμως πρόσθεσε ότι δεν διέθεταν όλοι όσοι προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις τσάρτερ.
«Δεν υπάρχει μια κατάσταση ομηρείας» στη Mazar I Sharif.
Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον κατάλογο των επιβατών, να ταυτοποιήσουμε τους επιβάτες των αεροπλάνων αυτών, (δεν γνωρίζουμε) τα πρωτόκολλα ασφαλείας, ούτε πού θα προσγειωθούν αυτά.
Πρόκειται για ζητήματα που μας προκαλούν πραγματική ανησυχία.
Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ συζητάμε για να λύσουμε τα θέματα αυτά» είπε ο Blinken, ο οποίος ευχαρίστησε το Κατάρ για τη συνεισφορά του στην επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών από το Αφγανιστάν.

Κατάρ: Σύντομα η επαναλειτουργία του αεροδρομίου στην Καμπούλ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani επανέλαβε ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ, που παραμένει κλειστό μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών θα επαναλειτουργήσει σύντομα, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πώς θα λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης