Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Nasdaq

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Nasdaq
Μικτή εικόνα στη Wall, νέο ρεκόρ για Nasdaq
Σχετικά Άρθρα

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει και νέο ρεκόρ, το 36ο για το 2021, και τους S&P 500 και Dow Jones να χάνουν έδαφος.
Η επιφυλακτικότητα στην αγορά ακολουθεί τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε μόλις 235.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο.
Τα στοιχεία ήρθαν ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Fed θα αναγκαστεί σύντομα να μετριάσει την στήριξη που προσφέρει στην οικονομία μέσω του γιγαντιαίου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού.
Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Fed να συνεχίσει την προετοιμασία για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, ξεκινώντας με τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων αργότερα φέτος.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,76% στις 35.100 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησεί -0,34% στις 4.520,03 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,07% στις 15.374,33 μονάδες

Απώλειες στις ευρωαγορές εν αναμονής της συνεδρίασης της ΕΚΤ

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα η οποία πραγματοποιείται με φόντο την εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλό 10 ετών.
Οι επενδυτές περιμένουν τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde την Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις της τράπεζας, για να αντλήσουν νέα στοιχεία όσον αφορά την πορεία των αγορών ομολόγων που διενεργεί η τράπεζα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP). Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αφήσει το πόδι από το γκάζι, λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο ράλι του πληθωρισμού.
Ο γερμανικός DAX έχασε 0,6% στις 15.843,09 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε 0,3% στις 6.726,07 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,5% στις 7.149,37 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των εταιριών μέσων ενημέρωσης και κοινής ωφελείας σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση ενώ των τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκαν κατά 0,8%.

Η μετοχή της Deutsche Telekom σημείωσε άνοδο +2,5% αφού κατέληξε σε συμφωνία ανταλλαγής μετοχών με τον όμιλο Softbank προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό της στην αμερικανική μονάδα T-Mobile και πούλησε τη μονάδα της στην Ολλανδία.
Ο τίτλος της Allianz υποχώρησε -0,5%, καθώς το Reuters μετέδωσε ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα για τα δομημένα ομόλογα στις ΗΠΑ.
Η έναρξη της έρευνας έρχεται, μάλιστα μετά από ένα πλήθος αγωγών από επενδυτές για τα Structured Alpha Funds και τις σχετικές έρευνες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).
Η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως με 2,4 τρισ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση, μέσω της Pimco και της Allianz Global Investors, η οποία διαχειρίστηκε τα κεφάλαια που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας με ρυθμό 2,2% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β΄τρίμηνο του 2021 σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια εκτοξεύθηκε κατά 14,3%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% σε επίπεδο τριμήνου και κατά 13,8% σε επίπεδο έτους.
Πρωταγωνιστές της ανάπτυξης αναδείχθηκαν η Ιρλανδία (+6,3%), η Πορτογαλία (+4,9%), η Λετονία (4,4%) και η Εσθονία (4,3%).
Στον αντίποδα, πτώση σημείωσε το ΑΕΠ της Μάλτας (-0,5%) και της Κροατίας (-0,2%).
Σημαντική επιδείνωση σημείωσε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία.
Ο δείκτης του Ινστιτούτου ZEW υποχώρησε στις 26,5 μονάδες, από 40,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση στις 30,3 μονάδες.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 31,9 μονάδες από τις 29,3 μονάδες του Αυγούστου, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση στις 34 μονάδες.
Ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομία της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 31,1 μονάδες από τις 42,7 μονάδες του Αυγούστου.
Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 30 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας Ο γερμανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση της ολλανδικής μονάδας κινητής τηλεφωνίας του στις Warburg Pincus και Apax Partners έναντι 5,1 δισ. ευρώ (6,1 δισ. δολ.), σε μια από τις μεγαλύτερες αποεπενδύσεις τα τελευταία χρόνια.
Τα fund εξαγόρασαν την T-Mobile Netherlands από την Deutsche Telekom και την συνεργάτιδά της στην κοινοπραξία, Tele2, η οποία διέθετε μερίδιο 25% στην εταιρεία, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη.
Το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει τη Δευτέρα ότι η γερμανική εταιρεία θα ανακοίνωνε σύντομα την πώληση της μονάδας της στην Ολλανδία.
Η αξία του μεριδίου της Tele2 υπολογίζεται περίπου στα 860 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας

Κέρδη κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με οδηγό την αύξηση των εξαγωγών στην Κίνα.
Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 25,6% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, την ώρα που αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν άνοδο 17,1%.
O Αsia Dow σημείωσε άνοδο +0,7% στις 4.042 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,86% στις 29.916 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,85% στις 26.386 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε κέρδη 1,5% στις 3.676 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο +0,37% στις 58.519 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης