Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Εισαγγελική έρευνα σε υπουργεία για ξέπλυμα χρήματος

Γερμανία: Εισαγγελική έρευνα σε υπουργεία για ξέπλυμα χρήματος
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι υποστηρίζει την έρευνα των εισαγγελέων στην FIU, σημειώνοντας πως οι υποψίες δεν στρέφονται εναντίον των υπαλλήλων του υπουργείου
Σχετικά Άρθρα

Εισαγγελείς στη Γερμανία ανακοίνωσαν σήμερα 9/9 ότι κατέσχεσαν έγγραφα στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης στο πλαίσιο μιας έρευνας για ενδεχόμενη παρακώλυση της δικαιοσύνης από μια κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη διερεύνηση υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι υποστηρίζει την έρευνα των εισαγγελέων, σημειώνοντας πως οι υποψίες δεν στρέφονται εναντίον των υπαλλήλων του υπουργείου μετά την έφοδο στα γραφεία του.
Εισαγγελείς ανέφεραν σε ανακοίνωση ότι διεξάγουν έρευνα στη Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών (FIU) από το 2020 επειδή η υπηρεσία δεν είχε προωθήσει αναφορές, που είχαν γίνει από τράπεζες για ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος, προς την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.
Την έρευνα προκάλεσε η αναφορά μιας τράπεζας στην FIU για ύποπτες πληρωμές στην Αφρική ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες κατά την τράπεζα μπορεί να συνδέονταν με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών και με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Η FIU σημείωσε την αναφορά, αλλά δεν την προώθησε στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι εξετάζουν επίσης το γεγονός ότι αφότου η FIU ανέλαβε τον έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος το 2017, οι αναφορές για ύποπτες δραστηριότητες μειώθηκαν δραματικά.
Όπως ανέφεραν, προηγούμενες έρευνες στην FIU είχαν αποκαλύψει ότι υπήρξε εκτεταμένη επικοινωνία με τα υπουργεία που ερευνήθηκαν σήμερα.
Οι εισαγγελείς θέλουν να προσδιορίσουν σε ποια έκταση αξιωματούχοι των υπουργείων εμπλέκονταν στις αποφάσεις της FIU. Η FIU αποτελεί τμήμα της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Τελωνείων, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι υποστηρίζει την έρευνα των εισαγγελέων στην FIU, σημειώνοντας πως οι υποψίες δεν στρέφονται εναντίον των υπαλλήλων του υπουργείου.
«Το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι φυσικό, υποστηρίζει πλήρως τις αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Οι υποκείμενες υποψίες δεν κατευθύνονται άμεσα εναντίον υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης