Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Ανάπτυξη 5% το 2021, πληθωρισμός +2,2% - Μειώνεται ο ρυθμός του PEPP - Τι είπε για τα ελληνικά ομόλογα

Lagarde: Ανάπτυξη 5% το 2021, πληθωρισμός +2,2% - Μειώνεται ο ρυθμός του PEPP - Τι είπε για τα ελληνικά ομόλογα

Μειώνεται ο ρυθμός αγοράς τίτλων (PEPP), λόγω βελτίωσης των συνθηκών - Αμετάβλητα τα επιτόκια

Σχετικά Άρθρα
Μέχρι το τέλος του 2021 η οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα, εκτίμησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
H EKT προχώρησε σε μείωση της αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP), χωρίς ωστόσο να δίνει «σήμα» για την έναρξη του tapering.

«Δεν προχωράμε σε tapering, αλλά σε αναδιαμόρφωση του PEPP», ανέφερε χαρακτηριστικά η Lagarde.
Ο ρυθμός του PEPP θα ξανασυζητηθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με γνώμονα τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με την Lagarde.
Η επίπτωση της πανδημίας είναι πλέον μικρότερη, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ χαρακτήρισε προσωρινη την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού, τοποθετώντας το outlook κάτω του στόχου μεσοπρόθεσμα.
«Οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα», σημείωσε η Lagarde.
Και πρόσθεσε ότι η ευελιξία των αγορών ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες θα συνεχίσει να στηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Τι είπε για τα ελληνικά ομόλογα

Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα - τα οποία είναι επιλέξιμα στο PEPP - η πρόεδρος της ΕΚΤ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τόνισε ότι είναι πρώιμη η συζήτηση για το αν θα διατηρηθεί η ευελιξία στις αγορές τίτλων, στο πλαίσιο του PEPP.
«Η κατάσταση της Ελλάδας θα εξεταστεί και θα αντιμετωπιστεί συγκεκριμένα, ωστόσο επί τους παρόντος αυτή η συζήτηση είναι πρώιμη», τόνισε.

Ανάπτυξη 5% το 2021 στην Ευρωζώνη

Στο 5% εκτιμάται η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021, στο 4,6% (από 4,7%) το 2022 και 2,1% το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ.
H EKT αναθεώρησε υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, στο 2,2% (από 1,9%) το 2021, στο 1,7% (από 1,5%) το 2022 και 1,5% το 2023.
Σύμφωνα με την Lagarde, η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει με μεγαλύτερο από το ανεμενόμενο ρυθμό.
Δεν απαιτούνται νέα Lockdown, αλλά η παράλλαξη Delta καθυστερεί την ομαλοποίηση
, υπογράμμισε.
ECB1_1.jpg
ECB2_1.jpg

Μειώνεται ο ρυθμός του προγράμματος πανδημίας (PEPP)

Οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν ακόμη και με έναν μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (PEPP) από ό, τι τα προηγούμενα δύο τρίμηνα.

Με αυτήν την φράση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημαοδοτεί τη μείωση του ρυθμού αγοράς τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, αφού συνυπολόγισε τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης τα άλλα μέτρα που έχει λάβει, δηλαδή το επίπεδο των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, την παροχή ενδείξεων για την ενδεχόμενη μελλοντική εξέλιξη αυτών των επιτοκίων, τις αγορές που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), τις πολιτικές επανεπένδυσης και τις πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Για να στηρίξει τον συμμετρικό στόχο του για πληθωρισμό 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του υπό εξέταση χρονικού ορίζοντα προβολής και με διάρκεια κατά το υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής, και κρίνει ότι η πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ούτως ώστε να είναι συμβατή με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα.
Αυτό μπορεί επίσης να συνεπάγεται μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε επίπεδο μετρίως υψηλότερο από τον στόχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης