Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street - Ανησυχία για πανδημία και τις αποφάσεις της Fed

Νευρικότητα στη Wall Street - Ανησυχία για πανδημία και τις αποφάσεις της Fed

Διαγράφουν τα κέρδη οι δείκτες, με τον Dow Jones να οδεύει στην τέταρτη πτωτική συνεδρίαση

Σχετικά Άρθρα
Χαμηλότερα κινήθηκαν σήμερα 9/9 οι αμερικανικές μετοχές διαγράφοντας τα αρχικά ήπια κέρδη, καθώς οι επενδυτές διατηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα και παράλληλα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις διαθέσεις της Fed για τη νομισματική πολιτική.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε -0,43% στις 34.879,38 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,46%, στις 4.493,28 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -0,25% στις 15.248,25 μονάδες

Το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε από τα στοιχεία για τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, τα οποία την περασμένη εβδομάδα κυμάνθηκαν στις 310.000, έναντι προβλέψεων για 335.000.
Τα στοιχεία μάλιστα έρχονται μετά την απογοητευτική απόδοση της αμερικανικής οικονομίας τον Αύγουστο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αλλά η εξάπλωση της παραλλαγής δέλτα αυτό το καλοκαίρι έχει ασκήσει νέα πίεση στην οικονομία και την αγορά εργασίας.
Την Τετάρτη, η Federal Reserve ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομική δραστηριότητα «μειώθηκε» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εν μέρει λόγω της υποχώρησης των εστιατορίων, των ταξιδιών και του τουρισμού που σχετίζονται με ανησυχίες για την μετάλλαξη.
Αυτή την εβδομάδα, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν όλα τα επιδόματα ανεργίας με τη λήξη δύο ομοσπονδιακών προγραμμάτων που κάλυπταν εργάτες συναυλιών και άτομα που ήταν άνεργα για περισσότερο από έξι μήνες.
Αυτά τα προγράμματα έκτακτης ανάγκης είχαν δημιουργηθεί τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία ξέσπασε για πρώτη φορά επηρεάζοντας την οικονομία.
Από την άλλη πλευρά, πολλές αεροπορικές εταιρείες αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για το σύνολο του έτους λόγω των εξελίξεων γύρω από τον Covid.
Οι United Airlines, American Airlines και Southwest Airlines εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές για την πορεία της δραστηριότητάς τους στο μέλλον.
Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η συνεδρίαση θα σηματοδοτήσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της από τα 120 δισ. δολ. τον μήνα που είναι σήμερα και οι οποίες έχουν στηρίξει την παραμονή των επιτοκίων χαμηλά, αλλά και την οικονομική ανάκαμψη.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών 888 θα αγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία εκτός ΗΠΑ της William Hill έναντι 2,2 δισ. λιρών (3,03 δισ. δολαρίων) από τον αμερικανικό όμιλο καζίνο Caesars σε μια συμφωνία που θα δώσει στον διαδικτυακό στοιχηματικό όμιλο πρόσβαση σε 1.400 στοιχηματικά καταστήματα σε όλη τη Βρετανία.

Η αγορά, η μεγαλύτερη που έχει κάνει η 888 από τότε που εισήχθη στο βρετανικό χρηματιστήριο το 2005, θα δώσει επίσης στην εταιρεία πρόσβαση στους 2 εκατ. ενεργούς πελάτες της William Hill στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη στιγμή που οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας προκάλεσαν ρεκόρ στον όγκο τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο.
Η Caesars αγόρασε τη William Hill έναντι 2,9 δισ. λιρών νωρίτερα φέτος στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενοποίησης στη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών. Οι αμερικανικές εταιρείες τυχερών παιχνιδιών εξαγοράζουν ομάδες που είναι εισηγμένες στο Λονδίνο για να αποκτήσουν περισσότερη τεχνογνωσία καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγουν τα αθλητικά στοιχήματα.
Η 888, με αγοραία αξία 1,5 δισ. λιρών, έχει λάβει χρηματοδότηση χρέους περίπου 2,1 δισ. λιρών από τις JP Morgan, Morgan Stanley και Mediobanca για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας, η οποία θεωρείται ως αντίστροφη εξαγορά σύμφωνα με τους κανόνες εισαγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η συναλλαγή περιλαμβάνει 0,7 δισ. λίρες που σχετίζονται με την παραδοχή των υφιστάμενων ομολόγων της William Hill, είπε η 888.

 

Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  σημειώνοντας σημαντική ανάκαμψη από τα αρνητικά ποσοστά που κατέγραφαν νωρίτερα, μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την πορεία του προγράμματος αγορών ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP).

O γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 15.623,15 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,24% στις 6.684,72 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,01% στις 7.024,21 μονάδες.

Μέχρι το τέλος του 2021 η οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα, εκτίμησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
H EKT προχώρησε σε μείωση της αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP), χωρίς ωστόσο να δίνει «σήμα» για την έναρξη του tapering.
«Δεν προχωράμε σε tapering, αλλά σε αναδιαμόρφωση του PEPP», ανέφερε χαρακτηριστικά η Lagarde.
Ο ρυθμός του PEPP θα ξανασυζητηθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με γνώμονα τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με την Lagarde.
Η επίπτωση της πανδημίας είναι πλέον μικρότερη, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ χαρακτήρισε προσωρινη την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού, τοποθετώντας το outlook κάτω του στόχου μεσοπρόθεσμα.
Στο 5% εκτιμάται η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021, στο 4,6% (από 4,7%) το 2022 και 2,1% το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ.
H EKT αναθεώρησε υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, στο 2,2% (από 1,9%) το 2021, στο 1,7% (από 1,5%) το 2022 και 1,5% το 2023.
Σύμφωνα με την Lagarde, η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει με μεγαλύτερο από το ανεμενόμενο ρυθμό.
Οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν ακόμη και με έναν μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (PEPP) από ό, τι τα προηγούμενα δύο τρίμηνα.
Με αυτήν την φράση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημαοδοτεί τη μείωση του ρυθμού αγοράς τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, αφού συνυπολόγισε τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Στο ταμπλό η μετοχή της easyJet σημείωσε «βουτιά» -9%, καθώς ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αντλήσει 1,2 δισ. ευρώ και ότι απέρριψε πρόταση εξαγοράς.
Η EasyJet θα προχωρήσει στην άντληση κεφαλαίων, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς παλεύει να ανακάμψει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
H μετοχή της EasyJet υποχωρεί 9%.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους δεν αποκάλυψε τον «μνηστήρα», αλλά ανέφερε ότι η πρόταση εξαγοράς υποτίμησε ουσιαστικά τις δραστηριότητές της και ο δυνητικός πλειοδότης είχε δηλώσει έκτοτε ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για μια συμφωνία.
Μια πηγή εξοικειωμένη με το θέμα δήλωσε στο Reuters ότι η προσέγγιση έγινε από την ανταγωνίστρια Wizz Air, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η EasyJet στοχεύει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από παραδοασικούς αερομεταφορείς όπως η British Airways της IAG και η Air France-KLM, καθώς αποσύρουν τις πτήσεις μικρών αποστάσεων.
Αντιμετωπίζει όμως έντονο ανταγωνισμό από τους την εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης και τη Wizz Air, καθώς και οι δύο έχουν ανακάμψει ταχύτερα έναντι της easyJet.

Στο κόκκινο η Ασία

Με απώλειες έκλεισαν οι περισσότερες αγορές της Ασίας, με τις μετοχές των κινεζικών εταιρειών gaming να βρίσκονται υπό πίεση, λόγω των νέων ρυθμιστικών κανόνων.
O Αsia Dow σημείωσε απώλειες -1,2% στις 3.996 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με απώλειες -0,57% στις 30.008 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε πτώση 2% στις 25.782 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,5% στις 3.693 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε πτώση 0,37% στις 58.061 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης