Διεθνή

Dombrovskis (Commission): Οι «πράσινες» επενδύσεις να εξαιρούνται από τον υπολογισμό ελλείμματος – χρέους στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Dombrovskis (Commission): Οι «πράσινες» επενδύσεις να εξαιρούνται  από τον υπολογισμό ελλείμματος – χρέους στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες
Η εξαίρεση των επενδύσεων σε «πράσινα» έργα ονομάστηκε από τους αξιωματούχους της ΕΕ ως «χρυσός κανόνας» - Το παρασκήνιο των συζητήσεων για την αλλαγή των δημοσιονομικων κανόνων
Σχετικά Άρθρα

Η εξαίρεση των «πράσινων» επενδύσεων από τον υπολογισμό του ελλείμματος της ΕΕ θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων όταν αναθεωρηθούν οι κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ, δήλωσε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

«Χρυσός κανόνας»

Η ιδέα της εξαίρεσης επενδύσεων που θα βοηθούσαν στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής είναι να υποστηρίξει τη φιλοδοξία της ΕΕ να μειώσει τις καθαρές εκπομπές CO2 έως το 2050. Η εξαίρεση των επενδύσεων σε τέτοια έργα ονομάστηκε από τους αξιωματούχους της ΕΕ ως «χρυσός κανόνας».
«Προφανώς, το ζήτημα ενός χρυσού κανόνα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης για το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ», δήλωσε ο Dombrovskis στους δημοσιογράφους μετά τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Σλοβενική πόλη Μπρντό.

Δημοσιονομικό σύμφωνο

Κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν πώς να τροποποιήσουν τους κανόνες του προϋπολογισμού ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στη μεταβαλλόμενη οικονομική πραγματικότητα, όταν οι κανόνες του προϋπολογισμού αλλάξουν από το 2023.
Ορισμένοι, όπως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno LeMaire, δήλωσαν ότι η ιδέα της πράσινης απαλλαγής αξίζει να συζητηθεί γιατί θα βοηθήσει στη δημιουργία των πολύ μεγάλων κεφαλαίων που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό των οικονομιών τους τα επόμενα χρόνια.

Οι δυσκολίες

Άλλοι, όπως ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Gernot Bluemel, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένας τέτοιος κανόνας στην πράξη, δεδομένης της δυσκολίας στον ακριβή προσδιορισμό του τι σημαίνει «πράσινη» επένδυση.
«Από οικονομική, επιστημονική άποψη, αυτό μπορεί να έχει νόημα», είπε.
«Έχω δει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι τέτοιες εξαιρέσεις στην πρακτική του προϋπολογισμού – επειδή η ιδέα ενός χρυσού κανόνα δεν είναι κάτι καινούργιο – ότι αυτό χρησιμοποιείται συχνά ως δικαιολογία όταν η πολιτική βούληση δεν μπορεί να υπακούσει στους κανόνες.
Και φυσικά δεν πρέπει », είπε.

Πρόταση του Bruegel

«Πρέπει να ενσωματωθούν μηχανισμοί για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κατάχρηση», είπε.
Η ιδέα της εξαίρεσης για πράσινες επενδύσεις παρουσιάστηκε από το think tank Bruegel σε έγγραφο που κατέθεσε στους υπουργούς Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης