Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel (Γερμανία): Επιχείρηση κατευνασμού της Πολωνίας για τον Nord Stream 2 και την αντιπαράθεση για το κράτος δικαίου

Merkel (Γερμανία): Επιχείρηση κατευνασμού της Πολωνίας για τον Nord Stream 2 και την αντιπαράθεση για το κράτος δικαίου
Συμβιβαστικούς τόνους τήρησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με την ΕΕ για το κράτος δικαίου και τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος
Σχετικά Άρθρα

H τελευταία επίσκεψη που θα κάνει ως καγκελάριος στη Γερμανία έχει δύο στόχους: ο πρώτος ήταν να καθησυχάσει τους Πολωνούς (και όχι μόνο) για τη νέα πραγματικότητα που θα δημιουργήσει ο αγωγός Nord Stream 2 και ο δεύτερος να προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο αγωγός Nord Stream

Πρώτο στην ατζέντη βρίσκεται το ζήτημα του νέου αγωγού Nord Stream, με δεδομένο πως μόλις χθες η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε και επισήμως πως ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, με την οποία η ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία θα παρακάμψει την Ουκρανία και θα αλλάξει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, η οποία βρίσκεται σε κόντρα με το Κρεμλίνο.
Οι εχθροί του αγωγού φοβούνται πως θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και σταδιακά θα χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα ως μοχλός πίεσης, ενώ παράλληλα θα αποδυναμώσει πολιτικά και οικονομικά την Ουκρανία.
«Έχουμε καταστήσει σαφές πως η Ουκρανία θα παραμείνει τόπος μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου» ξεκαθάρισε η Merkel, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki, ο οποίος από την πλευρά του επεσήμανε πως μόνο με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη θα αποφύγει να είναι ευάλωτη σε έναν εκβιασμό από την Ρωσία.

Κράτος δικαίου

Ο δεύτερος στόχος της Angεla Merkel είναι να αμβλύνει τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Βρυξελλών και της Βαρσοβίας αναφορικά με το κράτος δικαίου και τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που ήθελε να δρομολογήσει η χώρα και οι οποίες κρίνονταν ότι παραβιάσουν τις δημοκρατικές και ατομικές ελευθερίες.
Η Κομισιόν έχει κινήσει τις νομικές διαδικασίες κατά της Πολωνίας, ζητώντας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμο στη χώρα επειδή αγνόησε τις αποφάσεις της.
Η κλιμακούμενη διαμάχη έχει φέρει σε δύσκολη θέση το Βερολίνο και Merkel προσωπικά, η οποία δέχτηκε δριμεία κριτική ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας της επειδή δεν έχει πιέσει τη Βαρσοβία και δεν έχει κάνει αρκετά για να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης.
Και πάλι σήμερα, στις δηλώσεις της, ήταν ιδιαίτερα προσεκτική δίδοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία και συναίνεση.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης