Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Ποιοι αποκτούν «υπεράνθρωπη» ανοσία – Γιατί οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι

Κορωνοϊός: Ποιοι αποκτούν «υπεράνθρωπη» ανοσία – Γιατί οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι
«Και αν είμαστε τυχεροί, ο SARS-CoV-2 θα ανήκει τελικά σε αυτήν την κατηγορία ιών που μας προκαλεί μόνο ένα ήπιο κρυολόγημα»

Μερικοί άνθρωποι που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό και στη συνέχεια εμβολιάζονται αναπτύσσουν απίστευτα ισχυρή ανοσία στον Covid-19, η οποία είναι γνωστή και ως «υπεράνθρωπη ανοσία», σύμφωνα με έρευνα.
Σύμφωνα με τον independent.co.uk, τα αντισώματα που παράγονται από αυτά τα άτομα είναι τόσο ισχυρά που εξουδετερώνουν και τις έξι μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία, καθώς και άλλους κορωνοϊούς, όπως υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα.
Όσοι άνθρωποι έχουν αυτόν τον τύπο ανοσίας θα μπορούσαν ακόμη να έχουν «κάποιο βαθμό προστασίας από ιούς που μοιάζουν με SARS που δεν έχουν ακόμη μολύνει τους ανθρώπους», δήλωσε ο Paul Bieniasz, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rockefeller επικεφαλής της έρευνας.
Το φαινόμενο είναι γνωστό με διαφορετικά ονόματα στην επιστημονική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της «υπεράνθρωπης ανοσίας» και της «υβριδικής ανοσίας». Γράφοντας στο περιοδικό Science τον περασμένο μήνα, ο ανοσολόγος Shane Crotty είπε ότι «φαίνεται να είναι εντυπωσιακά ισχυρός».
Η Θεοδώρα Χατζηιωάννου, από το Πανεπιστήμιο Rockefeller, εξήγησε ότι τα άτομα με αυτή την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ήταν σε καλή θέση. «Τα αντισώματα στο αίμα αυτών των ανθρώπων μπορούν ακόμη και να εξουδετερώσουν τον SARS-CoV-1, τον πρώτο κορονοϊό, που εμφανίστηκε πριν από 20 χρόνια. Αυτός ο ιός είναι πολύ, πολύ διαφορετικός από τον SARS-CoV-2» δήλωσε.
Η επιστήμονας ήταν αισιόδοξη για τα ευρήματα της μελέτης αναφέροντας ότι «οι έρευνες επικεντρώνονται τώρα στην εύρεση ενός εμβολίου για τον κορονοϊό που θα προστατεύει από όλες τις μελλοντικές παραλλαγές. Τα ευρήματά μας σας λένε ότι το έχουμε ήδη».
Ωστόσο, η κ. Χατζηιωάννου αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχει μελετηθεί ευρέως, με τα δεδομένα της να προέρχονται από μόλις 14 ασθενείς. Ωστόσο, είπε ότι μια τέτοια ανοσία ήταν αρκετά συνηθισμένη.
Η έρευνά της εξέτασε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό το 2020 και αργότερα έλαβαν και τις δύο δόσεις εμβολίου mRNA όπως το Pfizer και το Moderna.
Η φυσική ανοσία που δημιουργήθηκε από τη νόσηση ενισχύθηκε από την προστασία που έδωσαν τα εμβόλια, γεγονός που ενίσχυσε την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος να καταπολεμήσει τον ιό.
«Με βάση όλα αυτά τα ευρήματα, φαίνεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα έχει τελικά το πλεονέκτημα έναντι αυτού του ιού», δήλωσε ο κ. Bieniasz.
«Και αν είμαστε τυχεροί, ο SARS-CoV-2 θα ανήκει τελικά σε αυτήν την κατηγορία ιών που μας προκαλεί μόνο ένα ήπιο κρυολόγημα».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης