Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen (ΕΕ): Να αποφευχθεί μια πανδημία των ανεμβολίαστων – Όχι στη δημοσιονομική λιτότητα

Von der Leyen (ΕΕ): Να αποφευχθεί μια πανδημία των ανεμβολίαστων – Όχι στη δημοσιονομική λιτότητα
Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πως η ΕΕ θα δωρίσει άλλα 200 εκατ. δόσεις εμβολίων έως τα μέσα του 2022

Να αποφευχθεί μια πανδημία των ανεμβολίαστων ζήτησε κατά την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση στην ΕΕ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία αφού υπογράμμισε πως πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών σε όλο τον πλανήτη, ανακοίνωσε πως η ΕΕ θα δωρίσει άλλα 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως τα μέσα του 2022.
«Ας βεβαιωθούμε ότι δεν θα μετατραπεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων» είπε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η von der Leyen, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για τη διακύμανση των ποσοστών των εμβολιασμενων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
«Είναι μια επένδυση αλληλεγγύης και είναι επίσης μια επένδυση στην παγκόσμια υγεία» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν για τη δωρεά των 200 εκατ. δόσεων ενώ υπογράμμισε πως, μολονότι στην ΕΕ είναι εμβολιασμένοι περισσότεροι από το 70% των ενηλίκων, «λιγότερο από το 1% των δόσεων εμβολίων έχει χορηγηθεί στις φτωχές χώρες».
«Η επόμενη χρονιά θα είναι άλλη μια δοκιμασία χαρακτήρα», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία αφού είπε πως η ΕΕ βρίσκεται κοντά στην κορυφή παγκοσμίως όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που έχει εμβολιαστεί, ανέφερε πως η Ευρώπη το έκανε με τον τρόπο της και τελικά τα κατάφερε.

Ευρωπαϊκή Υγειονομική Ένωση

Επιπλέον η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην τεράστια επιτυχία που συνιστά η υιοθέτηση και εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπου η Ευρώπη αποδείχθηκε πρωτοπόρος, ενώ σημείωσε πως θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, με την ταχεία προώθηση της Ευρωπαϊκής Υγειονομικής Ένωσης.

Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη στην οικονομία

Σε σχέση με την οικονομία, η Ursula von der Leyen προχώρησε σε μια σύγκριση με την χρηματοπιστωτική κρίση.
Όπως είπε, η ΕΕ δεν θα επαναλάβει τα λάθη της κρίσης του 2007 – 2008 με την επιβολή δημοσιονομικής λιτότητας καθώς βγαίνει από την υγειονομική κρίση.
Παράλληλα, σημείωσε πως ενώ τότε χρειάστηκαν 8 χρόνια προκειμένου η οικονομία να επιστρέψει στα προ κρίση επίπεδα, αυτή τη φορά 19 από τα 27 κράτη-μέλη θα το καταφέρουν φέτος και τα υπόλοιπα εντός του 2022.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Ευρώπη έχει διδαχθεί από την εμπειρία του παρελθόντος και δεν πρόκειται να σπεύσει πρόωρα να ανακηρύξει τη νίκη της και για αυτό τόνισε ότι επενδύει μακροπρόθεσμα στο μέλλον, με το Ταμείο Ανάκαμψης, κάνοντας εκτενή αναφορά στην «Πράσινη Ευρώπη».

Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση

Όσον αφορά στις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, στο φόντο και της επικράτησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, η πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της συγκρότησης μιας ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, που θα είναι σε θέση να διασφαλίζει την αυτόνομη παρέμβαση της ΕΕ στα κρίσιμα μέτωπα.
Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron μια σύνοδο κορυφής για την Άμυνα εντός του 2022, ενώ ανακοίνωσε πως η ΕΕ θα δωρίσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ ως ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν.
Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και την ένταξη τους στην ΕΕ, η von der Leyen υποστήριξε πως η επένδυση στη συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης αποτελεί επένδυση στο μέλλον της ίδιας της ΕΕ.

Αδιαπραγμάτευτες οι ευρωπαϊκές αξίες

Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευρωπαϊκές αξίες, τονίζοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτες για όλη την ΕΕ ενώ «έδειξε» για άλλη μια φορά τις Ουγγαρία και Πολωνία που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο της Κομισιόν για την πολιτική τους στη δικαιοσύνη και την αμφισβήτηση της ελευθερίας της έκφρασης και των ΜΜΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης