Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall Street - Στο επίκεντρο πανδημία και μάκρο

Ήπια άνοδος στη Wall Street - Στο επίκεντρο πανδημία και μάκρο
Μικρά κέρδη στη Wall, στα μάκρο από Κίνα και ΗΠΑ το ενδιαφέρον
Σχετικά Άρθρα

Με ήπια άνοδο κινήθηκαν σήμερα 15/9 οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Οι ανησυχίες ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε παγκόσμιο επίπεδο επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχουν επανέλθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 2,5% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο μετά από άνοδο 8,5% τον προηγούμενο μήνα.
Τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία του ενεργητικού επίσης δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,68% στις 34.814,39 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,85% στις 4.480,7 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,82% στις 15.161,53 μονάδες

Απρόσμενη πτώση σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2021.
Ο δείκτης υποχώρησε 0,3%, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,3%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Πρόκειται για την πρώτη πτώση από τον Οκτώβριο του 2020.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 9%, από το +10,3% του Ιουλίου.
Η παραγωγή στα αμερικανικά εργοστάσια αυξήθηκε τον Αύγουστο λιγότερο από το αναμενόμενο, λόγω και του τυφώνα Άιντα που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον Κόλπο του Μεξικού, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve.
Ειδικότερα, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,2% μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση του Ιουλίου κατά 1,6%, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο 0,4%.
Η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,5%. Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας αυξήθηκε στο 76,4% τον Αύγουστο που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2019.
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο 2021 ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State της Fed Νέας Υόρκης, μετά την υποχώρηση που κατέγραψε τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας σημείωσε βελτίωση κατά 16 μονάδες και ανήλθε στις 34,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε το παράρτημα Νέας Υόρκης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, από τις 18,3 μονάδες που είχε κατρακυλήσει τον Αύγουστο.
Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη στις 17,2 μονάδες.
Βελτίωση κατέγραψε επίσης ο δείκτης νέων παραγγελιών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 18,9 μονάδες και ανήλθε στις 33,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δείκτης αποστολών εκτινάχθηκε κατά 22,5 μονάδες στις 26,9 μονάδες.
Οι ανεκπλήρωτες παραγγελίες αυξήθηκαν επίσης σημαντικά.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης Empire State σκαρφάλωσε στο ιστορικό υψηλό επίπεδο των 43 μονάδων τον Ιούνιο, αλλά τον Ιούλιο κατρακύλησε στις 18,3 μονάδες εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της ζήτησης λόγω της ραγδαίας επέλασης του υπερμεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού.
Στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας την διανομή αυξημένου μερίσματος για το τρίμηνο καθώς και την έναρξη προγράμματος επαναγοράς μετοχών αξίας έως 60 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft, σε μια εποχή μάλιστα που πολιτικοί αξιωματούχοι εξετάζουν τη φορολόγηση των επαναγορών μετοχών.
Πιο συγκεκριμένα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι για το τελευταίο τρίμηνο θα διανείμει μέρισμα 62 σεντς ανά μετοχή, αυξημένο κατά 6 σεντς σε σύγκριση με το μέρισμα του προηγούμενου τριμήνου.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας έως 60 δισ. δολαρίων, το οποίο δεν έχει ημερομηνία λήξης και μπορεί να τερματιστεί ανά πάσα στιγμή.
Ο τεχνολογικός κολοσσός δεν αποκάλυψε πώς θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ωστόσο διαθέτει ρευστότητα ύψους άνω των 130 δισ. δολαρίων, που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν για την χρηματοδότηση εξαγορών αλλά και για την διανομή αυξημένων μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών.
Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού, που αποτελεί τη δεύτερη πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση άνω των 2,2 τρισ. δολαρίων, καταγράφει άνοδο 0,94% στα 299,79 δολάρια, ενώ από την αρχή του έτους έχει σημειώσει άλμα 35%.
Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο πρόγραμμα αγοράς μετοχών της Microsoft ανακοινώθηκε αφότου δύο ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στη Γερουσία πρότειναν τη θέσπιση φόρου 2% για τις επαναγορές μετοχών στο πλαίσιο της εξεύρεσης κεφαλαίων για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων.
Η GreenSky Inc επιβεβαίωσε προηγούμενο δημοσίευμα της The Wall Street Journal ότι συμφώνησε να εξαγοραστεί από την Goldman Sachs έναντι 2,2 δισ. δολαρίων.
Η Goldman Sachs σχεδιάζει να πληρώσει 12 δολάρια ανά μετοχή για την GreenSky, η οποία πουλάει δάνεια για καταναλωτικές αγορές όπως κατασκευαστικά projects ή χειρουργικές επεμβάσεις αισθητικής, και συνεργάζεται με εταιρείες όπως η Home Depot αλλά και ανεξάρτητους γιατρούς και οδοντιάτρους.
Τα δάνεια της είναι πιο φθηνά και πιο υπεύθυνες εναλλακτικές από τις πιστωτικές κάρτες, όπως ανέφερε το δημοσίευμα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, τόνισε στη WSJ πως η συμφωνία θα βοηθήσει την τράπεζα για να οικοδομήσει μια πραγματική τραπεζική πλατφόρμα στο μέλλον.
Η τιμή αντιστοιχεί σε premium 55% σε σχέση με το κλείσιμο της GreenSky την Τρίτη και περιλαμβάνει φορολογικές προσαρμογές 445 εκατ. δολαρίων.

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης

 

Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Ειδικότερα τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι η κινεζική οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο καθώς ο κορωνοϊός και τα αυστηρά μέτρα ελέγχου έπληξαν την καταναλωτική ζήτηση και την εργοστασιακή παραγωγή.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 3,2% τον Αύγουστο.
Στην Ευρωζώνη αναμένονται τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς και ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Ιταλία.

Ο γερμανικός DAX έχασε -0,7% στις 15.616,00 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε -1% στις 6.583,62 μονάδες.
Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με απώλειες -0,25% στις 7.016,49 μονάδες.

Η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι σε μεγάλο βαθμό πρόσκαιρη και η ΕΚΤ έχει τα μέσα για να αντιμετωπίσει κάθε επίμονη ανοδική πίεση στις τιμές, ανέφερε το μέλος της ΕΚΤ, Pablo Hernandez de Cos.
«Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις επιδόσεις του πληθωρισμού στενά αλλά δεν βλέπουμε καμία επίδραση στον δεύτερο γύρο», ανέφερε ο de Cos σε διαδικτυακή του ομιλία σε εκδήλωση στην Ισπανία.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προσφάτως αλλά η ΕΚΤ εμμένει στη θέση της ότι η άνοδος είναι προσωρινή και προκαλείται από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και πρώτων υλών, και τις ελλείψεις που προκαλεί η πανδημία σε συστατικά όπως οι επεξεργαστές.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη, υποχωρώντας 1,1%.
Η μετοχή της Inditex, ιδιοκτήτριας της αλυσίδας ενδυμάτων Zara, σημείωσε άνοδο περίπου 1% καθώς οι πωλήσεις της πλησίασαν στα προ της πανδημίας επίπεδά τους, ενώ η μετοχή της σουηδικής H&M υποχώρησε 3% καθώς οι τριμηνιαίες πωλήσεις αυξήθηκαν με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 7,7% τον Ιούλιο, άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 6%.
Σε επίπεδο μήνα, η αύξηση ανήλθε στο 1,5%, από εκτιμήσεις για άνοδο 0,6%.
Οι προοπτικές για τον βιομηχανικό τομέα της Eυρωζώνης παραμένουν θετικές, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών έχει ενισχύσει τη ζήτηση.
Ωστόσο, οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού εξακολουθούν να επηρεάζουν την παραγωγή σε ορισμένους τομείς, ιδιαίτερα τα μηχανοκίνητα οχήματα.
Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 9 ετών κατέγραψε τον Αύγουστο του 2021, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στην Bank of England για περιορισμό των μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,2% τον Αύγουστο (η μεγαλύτερη αύξηση μετά τον Μάρτιο του 2012), αφού ένα μήνα πριν είχε υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.
Τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν ακόμα μία απόδειξη ότι μετά το lockdown αυξάνεται το κόστος των πρώτων υλών και του εργατικού δυναμικού, κάτι που αποτελεί απειλή για overheat της οικονομίας την οποία η ΒοΕ τροφοδοτεί με 150 δισ. λίρες (208 δισ. δολ.) αγορών assets το 2021.
Καθώς οι τιμές των κατοικιών, οι μισθοί και το κόστος των αγαθών κάθε είδους αυξάνονται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δέχονται πιέσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που έχουν αρχίσει να μειώνουν τον ρυθμό της ανάκαμψης.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η BNP Paribas Asset Management έχει συμφωνήσει στην εξαγορά ενός πλειοψηφικού ποσοστού στη Dynamic Credit Group, μια ολλανδική εταιρεία διαχείρισης asset, με 9 δισ. ευρώ υπό διαχείριση.
Η BNP Paribas τόνισε πως η συμφωνία θα επιτρέψει στην Dynamic Credit να έχει πρόσβαση σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο διανομής.
Η τιμή της εξαγοράς δεν αποκαλύφθηκε.
Το χαρτοφυλάκιο της Dynamic Credit αποτελείται κυρίως από ολλανδικά στεγαστικά, για τα οποία η BNP Paribas δήλωσε πως είχαν καλές δυνατότητες ανάπτυξης.

Πτώση στην Ασία

Τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα άσκησαν πιέσεις στις αγορές της Ασίας.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 2,5% τον Αύγουστο 2021, μετά το +8,5% του Ιουλίου, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2020.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,3% τον Αύγουστο, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2020.
O Αsia Dow σημείωσε πτώση -1% στις 3.981 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με απώλειες -0,52% στις 30.511 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -1,7% στις 25.065 μονάδες, με την μετοχή της Evergrande να υποχωρεί -5%.
Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των εταιρειών online gaming, λόγω των νέων ρυθμιστικών κανόνων.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,2% στις 3.656 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο +0,6% στις 58.593 μονάδες.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης