Διεθνή

Προειδοποιεί ο ΟΗΕ για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν

Προειδοποιεί ο ΟΗΕ για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν

Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει απελπιστική, σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Το Αφγανιστάν χρειάζεται επείγουσα και βιώσιμη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για να προληφθεί μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες F. Gradi προειδοποιώντας για παγκόσμιες επιπτώσεις αν συμβεί αυτό.

"Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει απελπιστική", σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Τετάρτη έπειτα από τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα.
"Αν οι δημόσιες υπηρεσίες και η οικονομία καταρρεύσουν, θα δούμε ακόμη περισσότερα δεινά, αστάθεια και εκτοπισμούς τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας", πρόσθεσε.
"Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει ως εκ τούτου να εμπλακεί στο Αφγανιστάν - και γρήγορα- προκειμένου να προληφθεί μια ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, η οποία δεν θα έχει μόνον περιφερειακές επιπτώσεις, αλλά παγκόσμιες επιπτώσεις", υπογράμμισε.
Προτού ακόμη καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα στο Αφγανιστάν, ο Gradi είχε δηλώσει ότι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια Αφγανοί, ή περίπου ο μισός πληθυσμός, χρειαζόταν ανθρωπιστική βοήθεια. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν ήδη εκτοπιστεί στη χώρα, η οποία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την ξηρασία και την πανδημία της COVID-19.
Η φτώχεια και η πείνα έχουν κλιμακωθεί από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ A. Gutterres δήλωσε σε διεθνή διάσκεψη αυτήν την εβδομάδα ότι οι Αφγανοί αντιμετωπίζουν "ίσως την πιο επικίνδυνη γι' αυτούς ώρα".
Οι δωρητές στην διάσκεψη δεσμεύτηκαν για την χορήγηση άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να βοηθήσουν το Αφγανιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης