Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Δεν αρκεί το «συγγνώμη» των ΗΠΑ για τα θύματα από την επίθεση με drone

Αφγανιστάν: Δεν αρκεί το «συγγνώμη» των ΗΠΑ για τα θύματα από την επίθεση με drone

Ο αμερικανικός στρατός παραδέχτηκε το «λάθος» του και ο υπουργός Άμυνας Loyd Austin ζήτησε συγγνώμη, εκφράζοντας «τα ειλικρινή συλλυπητήριά του»  

Σχετικά Άρθρα

Οι συγγενείς των Αφγανών πολιτών, μεταξύ των οποίων και 7 παιδία που σκοτώθηκαν «κατά λάθος» από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους, στα τέλη Αυγούστου στην Καμπούλ, έκριναν «ανεπαρκή» τη συγγνώμη της Ουάσιγκτον, σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, την οποία επικαλείται δημοσίευμα του ΑΠΕ το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021.
«Δεν αρκεί αυτό», δήλωσε ο Zemerai Ahmadi.
«Πρέπει να έρθουν εδώ και να μας το πουν αυτοπροσώπως», πρόσθεσε.

Ισλαμικό κράτος

Ο Farsad Heidari που έχασε στην επίθεση αυτή τον αδελφό του, τον Nasser και τα μικρά ανίψια του, είπε ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν επικοινωνήσει απευθείας με την οικογένεια.
«Να έρθουν και να μας αποζημιώσουν», είπε ο 22χρονος Αφγανός, μιλώντας από το σπίτι της οικογένειας στην Κουάτζα Μπούργκα, μια συνοικία στη βορειοδυτική Καμπούλ, όπου ήταν σταθμευμένο το αυτοκίνητο το οποίο καταστράφηκε από τους πυραύλους.
Στις 29 Αυγούστου οι ΗΠΑ στοχοθέτησαν το αυτοκίνητο αυτό, διαβεβαιώνοντας ότι ήταν «φορτωμένο με εκρηκτικά» και ότι απέτρεψαν έτσι μια απόπειρα επίθεσης από το τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

Η αποδοχή

Την επόμενη ημέρα η οικογένεια του Zemerai Ahmadi ανέφερε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου εργαζόταν για μια μη κυβερνητική οργάνωση και ότι από την έκρηξη σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και επτά παιδιά.
Χθες, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, ο αμερικανικός στρατός παραδέχτηκε το «λάθος» του και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin ζήτησε συγγνώμη, εκφράζοντας «τα ειλικρινή συλλυπητήριά του» στην οικογένεια.

Δικαιοσύνη και αποζημιώσεις

Ο αδελφός του Ahmadi, Emal, που έχασε την τρίχρονη κόρη του, τη Maleka, είπε και αυτός ότι μια συγγνώμη δεν αρκεί.
«Σήμερα, είναι μια καλή είδηση για εμάς ότι οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν επισήμως ότι επιτέθηκαν σε αθώους πολίτες.
Η αθωότητά μας αποδείχτηκε» αλλά τώρα «ζητάμε δικαιοσύνη» και «αποζημιώσεις», είπε.
Ο στρατηγός Frank McKenzi, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να δοθεί μια αποζημίωση στην οικογένεια των θυμάτων, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Για τον ανιψιό του Ahmadi όμως, θα πρέπει επίσης «να συλληφθούν και να δικαστούν» οι υπεύθυνοι.
Ο Farsad Heidari υπενθύμισε ότι πολλά από τα θύματα είχαν εργαστεί στο παρελθόν ή εργάζονταν ακόμη για τις ΗΠΑ
Όλοι τους ήλπιζαν ότι πολύ γρήγορα θα μετέβαιναν στις ΗΠΑ – αλλά έπεσαν νεκροί στις 29 Αυγούστου, κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης