Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστραλία: Η Γαλλία γνώριζε τις επιφυλάξεις μας για τα υποβρύχια – Κακώς διαμαρτύρεται

Αυστραλία:  Η Γαλλία γνώριζε τις επιφυλάξεις μας για τα υποβρύχια – Κακώς διαμαρτύρεται

Τι απαντά ο πρωθυπουργός Scott Morrison στις γαλλικές αιτιάσεις

Σχετικά Άρθρα

Η Γαλλία γνώριζε τις ανησυχίες της Αυστραλίας για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των υποβρυχίων που είχαν παραγγελθεί από τη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Scott Morrison υπερασπίζοντας την απόφαση της κυβέρνησής του να υπογράψει μια νέα συμφωνία την προμήθειας πυρηνικών υποβρυχίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 18 Σεπτέμβριο 2021.
Η Αυστραλία κατανοεί την απογοήτευση της Γαλλίας, αλλά η απόφαση ελήφθη για «κυρίαρχα, εθνικά αμυντικά συμφέροντα», δήλωσε ο Morrison στους δημοσιογράφους την Κυριακή.
Θα ήταν «αμέλεια» να μην επιλέξουμε υποβρύχια με κορυφαίες δυνατότητες, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιχειρησιακή επάρκεια

«Τελικά, αυτή ήταν μια απόφαση σχετικά με το αν τα υποβρύχια που κατασκευάζονταν με μεγάλο κόστος για τον Αυστραλό φορολογούμενο θα μπορούσαν να κάνουν μια δουλειά που χρειαζόμασταν όταν τέθηκαν σε λειτουργία», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η στρατηγική μας κρίση βασισμένη στην καλύτερη δυνατή βάση πληροφοριών και της πρόνοιας για την εθνική άμυνα ήταν ότι δεν θα το έκανε», είπε, αναφερόμενος στις γαλλικές.

Οι συμφωνίες 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Morrison αποκάλυψε τα σχέδιά του να αγοράσει πυρηνικά υποβρύχια σε κοινή ανακοίνωση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson
Η νέα συνεργασία ουσιαστικά καταργεί τη συμφωνία της Αυστραλίας το 2016 για 12 συμβατικά πετρελαιοκίνητα υποβρύχια σε ένα έργο που είχε ξεπεράσει τον προϋπολογισμό αλλά φαινόταν ασφαλές.
Η Γαλλία ανακάλεσε τους πρέσβεις της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Δεν υπήρξε «πισώπλατη μαχαιριά» στους Γάλλους, είπε ο Morrison.

Στρατηγικά συμφέροντα

«Θα είχαν κάθε λόγο να γνωρίζουν ότι έχουμε βαθιές και σοβαρές επιφυλάξεις ότι η αμυντική ικανότητα που παρέχεται από τα επιθετικά υποβρύχια δεν πρόκειται να καλύψει τα στρατηγικά μας συμφέροντα», είπε.
«Τα συμφέροντα της Αυστραλίας εξυπηρετούνται καλύτερα από την τριμερή συνεργασία που κατάφερα να συνάψω με τον πρόεδρο Biden και τον πρωθυπουργό Johnson », δήλωσε ο Morrison.
«Αυτό πιστεύω ότι διασφαλίζει ότι μπορούμε να συμβάλλουμε πιο σημαντικά στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή του Ειρηνικού», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης