Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικοινωνία Macron – Biden για διευκρινίσεις και όχι για συμφιλίωση

Επικοινωνία Macron – Biden για διευκρινίσεις και όχι για συμφιλίωση
Θα υπάρξουν σίγουρα αποζημιώσεις για την ακύρωση της σύμβασης με την Αυστραλία για τα υποβρύχια λέει το Παρίσι
Σχετικά Άρθρα

Εντός των επόμενων ημερών και σε κάθε περίπτωση πριν από τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Joe Biden και της Γαλλίας, Emmanuel Macron σε μια προσπάθεια να δοθούν διευκρινίσεις για το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS που υπέγραψαν ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Αυστραλία και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ένα σύμβολαιο ύψους 56 δις ευρώ για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία.
Σε δηλώσεις του ο Stephane Sejourne, πολιτικός σύμβουλος του Macron, υποστήριξε πως η επικοινωνία αυτή θα είναι «μια συνδιάλεξη για διευκρινίσεις και όχι για συμφιλίωση».
«Η συνομιλία αυτή τις ερχόμενες μέρες, πριν από το τέλος της εβδομάδας δεν θα είναι μια συνδιάλεξη για συμφιλίωση, αλλά μια συνδιάλεξη για διευκρινίσεις, καθώς προέκυψε ένα πρόβλημα τόσο στην ουσία όσο και στον τύπο
Όσον αφορά τον τύπο, αφορά τον τρόπο με τον οποίο ακυρώθηκε το συμβόλαιο αυτό (ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία), ο οποίος προκαλεί ερωτήματα ακόμη μεταξύ άλλων και για το ίδιο το νόημα του να είναι κανείς σύμμαχος των Αμερικανών.
Όσον αφορά την ουσία, πίσω από αυτήν την μεταστροφή της Αυστραλίας, υπάρχουν προφανώς αποκλίσεις στην στρατηγική για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού» είπε μιλώντας στο France Inter ο Sejourne, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτή η στρατηγική των ΗΠΑ θα φέρει ένταση στην περιοχή.

Αποζημιώσεις

Αναφερόμενος στην ακύρωση του συμβολαίου ύψους 56 δις ευρώ για την αγορά 12 γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία, ο Sejourne είπε πως η Γαλλία δεν έλαβε γραπτό αίτημα καταγγελίας της σύμβασης, όπως προβλέπουν οι όροι του συμβολαίου, κάτι που σημαίνει ότι «θα υπάρξουν σίγουρα αποζημιώσεις για τη σύμβαση, όπως και διπλωματικές αποζημιώσεις».
Παράλληλα σημείωσε πως «η πολιτική απάντηση μπορεί να είναι ευρωπαϊκή», αναφέροντας ότι «αυτή αρχίζει να οικοδομείται με την εισαγωγή από το Παρίσι της έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας στην Ευρώπη, για την οποία κανένας δεν ήθελε να ακούει να μιλούν, αλλά αυτή τη στιγμή αναπαραγάγεται από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης