Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street - Στο επίκεντρο Fed και Evergrande

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street - Στο επίκεντρο Fed και Evergrande

Ξεφούσκωσε στο τέλος η αντίδραση στη Wall Street

Σχετικά Άρθρα

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σήμερα οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να χάνουν στο τέλος το θετικό πρόσημα υπό το βάρος των ανησυχιών για την κινεζική Evergrande και ενώ η αβεβαιότητα εκτοξεύεται λίγο πριν τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed αύριο.
Η προσπάθεια της αμερικανικής αγοράς να ανακάμψει μετά την κατρακύλα της Δευτέρας έπεσε στο κενό καθώς οι επενδυτές φαίνεται να υιοθετούν στάση αναμονής λίγο πριν τις κρίσιμες ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τους επόμενους μήνες.
Οι απώλειες των δεικτών ήρθαν εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών για τον κινεζικό κολοσσό των ακινήτων China Evergrande ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Ο κινεζικός όμιλος έχασε τις πληρωμές προς τουλάχιστον δύο τράπεζες, ενώ την Πέμπτη 23/9 θα πρέπει να πληρώσει τόκους αξίας 83 εκατ. δολάρια. σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Ratings.
Στις αγορές έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τον κίνδυνο μιας «κινεζικής Lehman» η οποία θα μπορούσε με την κατάρρευση της να προκαλέσει αλυσιδωτούς κλυδωνισμούς στην κινεζική και παγκόσμια οικονομία.
Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι οι αρχές, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σήμερα πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τους κλυδωνισμούς από την κατάρρευση ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού ιδρύματος.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στο μεταξύ στη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed η οποία ολοκληρώνεται αύριο και αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας ενδεχομένως και από το Νοέμβριο.


Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,15% και έκλεισε στις 33.919,84 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,08% στις 4.354,19 μονάδες
Dow Jones και S&P 500 συμπλήρωσαν τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,22% και έκλεισε στις 14.746,40 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σε υψηλό 14 ετών σκαρφάλωσε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Ειδικότερα, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,5% στα 190,3 δισ. δολ. το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα από το δεύτερο τρίμηνο του 2007.
Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν καθοδικά, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στα 189,4 δισ. δολ. αντί για 195,7 δισ. δολ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Άνοδο 3,9% κατέγραψαν οι ενάρξεις κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, έναντι προσδοκίας για ενίσχυση κατά 1%.
Τον Ιούλιο οι ενάρξεις κατοικιών είχαν καταγράψει βουτιά 7%.
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, οι ενάρξεις κατοικιών έφτασαν στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 1.55 εκατ.
Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τα 1.543 εκατ.
Αντίθετα, οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκαν 6% σε μηνιαία βάση, υψηλότερα από τις προβλέψεις για άνοδο κατά 2,3%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Uber Technologies αναμένεται να δημοσιεύσει κέρδη για πρώτη φορά σε προσαρμοσμένη βάση στο τρέχον τρίμηνο, όπως τόνισε ο οικονομικός της διευθυντής, στέλνοντας τη μετοχή σε άνοδο 7% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.
«Με το θετικό προσαρμοσμένο EBITDA τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πιστεύουμε ότι η Uber θα καταγράψει breakeven στα προσαρμοσμένα EBITDA στο γ΄ τρίμηνο, αρκετά υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής Nelson Chai.
Η εταιρεία δήλωσε πως οι επιβάτες του προηγουμένου μήνα επιστρέφουν στην πλατφόρμα με μεγαλύτερους αριθμούς τον Ιούλιο, και ότι αναμένει η τάση να συνεχιστεί στους επόμενους μήνες, μαζί με υψηλές παραγγελίες τροφίμων.
Η Uber αναμένει τώρα ότι τα προσαρμοσμένα EBITDA θα εμφανίσουν ζημιές 25-κέρδη 25 εκατ. δολαριων, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ζημιές 100 εκατ. δολαρίων.
Για το δ΄ τρίμηνο, η Uber αναμένει να ανακοινώσει προσαρμοσμένα EBITDA 0-100 εκατ. δολαρίων.
Επίσης η Uber αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις μεικτές κρατήσεις του γ΄ τριμήνου, και τώρα αναμένει 22,8-23,2 δισ. δολάρια, έναντι 22-24 δισ. δολαρίων πριν ένα χρόνο.
Η US Bancorp ανακοίνωσε ότι συμφώνησε στην εξαγορά του περιφερειακού τραπεζικού franchise από την Mitsubishi UFJ, σε μια συμφωνία μετρητών και μετοχών, ύψους 8 δισ. δολαρίων.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η US Bancorp θα πληρώσει 5,5 δισ. δολάρια σε μετρητά και θα εκδώσει 44 εκατ. Μετοχές.
Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, που αναμένεται στο πρώτο μισό του 2022, η Mitshubishi UFJ θα ελέγχει το 2,9% της US Bancorp.
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει το corporate και investment bank της MUFG Union Bank, συγκεκριμένες λειτουργίες και κάποια άλλα assets.

Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις ανησυχίες για κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande και ενώ οι επενδυτές περιμένουν την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα για τον περιορισμό των αγορών σε ομόλογα και άλλους τίτλους που πραγματοποιεί στο πλαίσιο ενός τεράστιου προγράμματος τόνωσης της ανάπτυξης.
Η νευρικότητα στις αγορές αναμένεται να παραμείνει και τις επόμενες ημέρες καθώς οι επενδυτές περιμένουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed.
Παράλληλα, αναμένουν τις επόμενες ημέρες τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών από Μ. Βρετανία και Ιαπωνία.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη +1,4% στις 15.348,53 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε +1,5% στις 6.552,73 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο +1,1% στις 6.980,98 μονάδες.

Οι μετοχές της Universal Music Group, στο μεταξύ, σημείωσαν άλμα 35,7% στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης τους, οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πάνω από τα 46 δισ. ευρώ.
Το spin off παραχωρεί το 60% των μετοχών της Universal στους μετόχους της Vivendi, ενώ ο αμερικανός δισεκατομμυριούχους William Ackman και η κινεζική Tencent, πρόκειται να διατηρήσουν υψηλό ποσοστό μαζί με το 10% της Vivendi.
Η Universal Music Group διαπραγματεύεται στα 25,361 ευρώ, υψηλότερα κατά 36,78% σε σχέση με την τιμή αναφοράς στα 18,5 ευρώ, δίνοντας στη μεγαλύτερη εταιρεία μουσικής παγκοσμίως, χρηματιστηριακή αξία άνω των 46 δισ. ευρώ.
Η UMG ποντάρει στο ότι η άνθιση του streaming κυρίως στο Spotify, που έχει αυξήσει τα έσοδα από τα δικαιώματα και την αύξηση των κερδών για χρόνια, έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, σε μια μουσική βιομηχανία στην οποία κυριαρχεί μαζί με τη Warner και τη Sony Music.
Η Universal, που έχει στο χαρτοφυλάκιο της καλλιτέχνες όπως η Lady Gaga, η Taylor Swift, ο Justin Bieber, ελπίζει να έλθουν συμφωνίες με ιστότοπους που υποστηρίζουν διαφημίσεις, όπως το TikTok και το YouTube, καθώς και υπηρεσίες streaming όπως το Spotify.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Luis de Guindos δήλωσε την Τρίτη ότι το επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα μπορούσε να κορυφωθεί στο 3,4% έως 3,5%. Πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους άνοδος θα μπορούσε να συμβεί τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η πλειοψηφία της αύξησης του πληθωρισμού είναι μόνο προσωρινή. Τέλος, δήλωσε επίσης ότι αναμένει να υπάρξει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η ισπανική οικονομία αυξήθηκε με παρόμοιο ρυθμό στο γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση και στη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ανέφερε η Τράπεζα της Ισπανίας, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της για το 2021 και για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η Τράπεζα της Ισπανίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο κεντρικό σενάριο για τις προβλέψεις της, επιμένοντας πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αβεβαιότητας λόγω δυνητικά πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων της πανδημίας.
Στο γ΄ τρίμηνο αναμένει ότι το ΑΕΠ της Ισπανίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% αφού αυξήθηκε 2,8% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.
Στο τριμηνιαίο report της η κεντρική τράπεζα αναφέρει πως "η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρήθηκε μέχρι το τέλος του Ιουλίου, δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου τη διαδικασία χαλάρωσης των περιορισμών, καθώς οι υγειονομικές συνέπειες ήταν λιγότερο σοβαρές σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, χάρη στην πρόοδο που σημειώνεται στη διαδικασία εμβολιασμών.
Μετά από την ύφεση-ρεκόρ του 10,8% το 2020, η κεντρική τράπεζα αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ 6,3% το 2021, έναντι του 6,2% που ανέμενε τον Ιούνιο.
Για το 2022 αναμένει ανάπτυξη 5,9% από το 5,8% που ήταν η αρχική εκτίμηση και 2% το 2023, έναντι 1,8% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Υποχώρησε ο δημόσιος δανεισμός του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα, καθώς η οικονομία ανέκαμψε, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός ενίσχυσε το κόστος του δημόσιου χρέους.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα ήταν 20,5 δισ. στερλίνες τον Αύγουστο -ήταν δηλαδή κατά £5,5 δισ. λιγότερος από τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ήταν επίσης οριακά χαμηλότερος από την πρόβλεψη των 21,6 δισ. λιρών του Γραφείου Προϋπολογισμού ενώ ξεπέρασε τις προβλέψεις για 15,6 δισ. στερλίνες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.
Η χώρα ωστόσο κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο δανεισμό Αυγούστου από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, δηλαδή από το 1993, με τις πιέσεις να έρχονται από τα 50 προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί για την υποστήριξη ατόμων και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα ή ο δανεισμός που συσσωρεύτηκε με την πάροδο του χρόνου ήταν 97,6% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και τόνισε πως αναμένει ότι θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν για όλη την περίοδο πρόβλεψης, παρά την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού.
«Η νομισματική πολιτική χρειάζεται να παραμείνει επεκτατική ώστε ο πληθωρισμός να πλησιάσει στον στόχο όσο προχωράει ο καιρός», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στο ανακοινωθέν της.
Οι αναλυτές επίσης δεν ανέμεναν κάποια αλλαγή στην πολιτική.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις για το αβέβαιο μέλλον της κινεζικής Evergrande που βρίσκεται αντιμέτωπη με υπέρογκα χρέη, γεγονός που έχει δημιουργήσει ανησυχίες για απρόβλεπτες συνέπειες για την κινεζική οικονομία.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε απώλειες -2,17%.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng, κατέγραψε πτώση -0,16%, με την μετοχή της China Evergrande Group να υποχωρεί κατά -3,51%.
Ο πρόεδρος της Evergrande προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές και δήλωσε ότι η εταιρεία θα εκπληρώσει τις ευθύνες της απέναντι σε αγοραστές ακινήτων, επενδυτές, εταίρους και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως μετέδωσε το Reuters.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη +0,35%.
Σημειώνεται πως οι αγορές σε Κίνα και Νότια Κορέα είναι κλειστές λόγω αργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης