Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden στον ΟΗΕ: Δεν θέλουμε νέο Ψυχρό Πόλεμο - Παγκόσμιοι εχθροί η κλιματική αλλαγή και η Covid

Biden στον ΟΗΕ: Δεν θέλουμε νέο Ψυχρό Πόλεμο - Παγκόσμιοι εχθροί η κλιματική αλλαγή και η Covid
Tο όραμά για την παγκόσμια κοινότητα παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden
Σχετικά Άρθρα

Την πρώτη του ομιλία ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών εκφώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε το όραμά για την παγκόσμια κοινότητα, ενώ υπερασπίστηκε την απόφαση για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Επίσης, τόνισε τη σημασία της επανίδρυσης συμμαχιών και της επαναφοράς ενός κλίματος σταθερότητας, μακριά από γεωπολιτικές εντάσεις, χωρίς την πανδημία και με φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα. 
Ειδικότερα, ο πρόεδρος Biden ξεκίνησε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάνοντας αναφορά στις τεράστιες απώλειες σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημία Covid-19.
Θρηνούμε περισσότερο από 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, είπε προσθέτοντας: «είναι μια καθοριστική δεκαετία για τον κόσμο μας που θα καθορίσει το μέλλον μας.
Θα συνεργαστούμε για να σώσουμε ζωές».
Σύμφωνα με τον Biden, ο κόσμος βρίσκεται σε «σημείο καμπής, δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.
«Τελειώσαμε με το Αφγανιστάν, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο ακάματης διπλωματικής δραστηριότητας, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της αναπτυξιακής βοήθειάς μας για να επενδύσουμε σε νέους τρόπους ανύψωσης των ανθρώπων».

Ειρηνικός Ωκεανός

«Πλέον, στρέφουμε την προσοχή μας στον Ειρηνικό Ωκεανό και στην Ινδία, ενώ ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τα Ηνωμένα Έθνη.
Παίρνουμε ξανά τις θέσεις μας στα διεθνή φόρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να συσπειρώσουν τον κόσμο για ανάληψη δράσης»

«Αναθερμάναμε τις σχέσεις με την ΕΕ, ενισχύουμε το ΝΑΤΟ, είμαστε στην Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, είμαστε ξανά μέλη του ΠΟΥ και συμμετέχουμε στο πρόγραμμα COVAX, επανενταχθήκαμε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, θα ασκήσουμε τα καθήκοντά μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» είπε ο Biden και συμπλήρωσε:
Ο αμερικανικός στρατός θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους.»

Ψυχρός Πόλεμος

Ωστόσο, «"Η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ πρέπει να είναι το έσχατο εργαλείο μας, όχι η πρώτη μας επιλογή.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως απάντηση σε κάθε πρόβλημα που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο.
Δεν θέλουμε νέο πόλεμο… Δεν θέλουμε Ψυχρό Πόλεμο.
Οι βόμβες και οι σφαίρες δεν μπορούν να αμυνθούν ενάντια στην Covid-19 ή τις μελλοντικές παραλλαγές του.
Για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας, χρειαζόμαστε μια συλλογική δράση και πολιτική βούληση.»

Διεθνές εμπόριο

Στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, ο Αμερικανός πρόεδρος Biden είπε ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν νέους κανόνες στο παγκόσμιο εμπόριο και στην οικονομική ανάπτυξη.
«Θα επιδιώξουμε νέους κανόνες για το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη, θα ισοπεδώσουμε τους όρους ανταγωνισμού, ώστε να μην προωθείται τεχνητά καμία χώρα σε βάρος άλλων και κάθε έθνος έχει το δικαίωμα στον δίκαιο ανταγωνισμό.
Θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι προστατεύονται τα βασικά εργασιακά δικαιώματα, οι περιβαλλοντικοί κανόνες και η πνευματική ιδιοκτησία.
Βασικές δεσμεύσεις μας η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η τήρηση των διεθνών νόμων και συνθηκών, η υποστήριξη μέτρων ελέγχου των όπλων για τη μείωση του κινδύνου και η ενίσχυση της διαφάνειας.
Όλες οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου έχουν καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να διαχειρίζονται προσεκτικά τις σχέσεις τους, έτσι θα αποφευχθούν οι συγκρούσεις».  

100 δισεκατομμύρια δολάρια για το κλίμα… 

Ο πρόεδρος Biden, επικαλούμενος «εκτεταμένο θάνατο και καταστροφή» λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να διπλασιάσει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο κόσμος έχει φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, τα κράτη να «φέρουν στο τραπέζι τις προτάσεις, όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συνεδριάσουν σε έξι εβδομάδες στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Σκωτία.  

Για την Κίνα

Ο πρόεδρος Biden, χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να εισέλθουν σε μια παγκόσμια εποχή συγκρούσεων που να μοιάζει με την πολυετή αντιπαράθεση με τη Σοβιετική Ένωση.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταγωνιστούν, και θα ανταγωνιστούν.
Θα ηγηθούν με τις αξίες και τη δύναμή μας.
«Θα υποστηρίξουν τους συμμάχους και τους φίλους και θα αντιταχθούν στις προσπάθειες ισχυρότερων χωρών να επιβληθούν στις πιο αδύναμες.
Ωστόσο, είπε ότι αυτές οι προσπάθειες πρέπει να ερμηνευτούν ως επιθετικότητα.
Δεν επιδιώκουμε - το ξαναλέμε - δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ή έναν κόσμο χωρισμένο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συνεργαστούν με οποιοδήποτε έθνος που επιδιώκει ειρηνική επίλυση κοινών προκλήσεων». 
Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν πλήρως στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αν το Ιράν «κάνει το ίδιο», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αποφασισμένες, έτοιμες να σταματήσουν τα ιρανικά πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε. «Εργαζόμαστε από κοινού με τα [υπόλοιπα] μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) καθώς και με τη Γερμανία «προκειμένου να εξασφαλίσουμε διπλωματικά και με κάθε ασφάλεια την επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία», το αποκαλούμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) διευκρίνισε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης