Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Προεκλογική παρέμβαση Merkel για το χρέος

DW: Προεκλογική παρέμβαση Merkel για το χρέος

Η καγκελάριος προειδοποίησε πως σε περίπτωση κυβερνητικού συνασπισμού SPD, Πρασίνων και Αριστεράς, η Γερμανία δεν πρόκειται να επιστρέψει μετά το τέλος της πανδημίας σε «υγιείς» δημοσιονομικές συνθήκες.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιστρέψουν την αρνητική τάση στις δημοσκοπήσεις τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU έχουν επικεντρώσει τον προεκλογικό τους αγώνα στην πιθανότητα σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke).
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Merkel σε προεκλογική συγκέντρωση στην πρώην εκλογική της περιφέρεια στο Στράλζουντ της βόρειας Γερμανίας μαζί με τον υποψήφιο του CDU και του CSU A. Lachet αναφέρει η Deutsche Welle.

Η καγκελάριος προειδοποίησε πως σε περίπτωση κυβερνητικού συνασπισμού SPD, Πρασίνων και Αριστεράς, η Γερμανία δεν πρόκειται να επιστρέψει μετά το τέλος της πανδημίας σε «υγιείς» δημοσιονομικές συνθήκες. Επιπλέον υπάρχει, σύμφωνα με την Merkel, ο κίνδυνος τα δάνεια που πήρε η Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης να μην αποτελούν μία εξαίρεση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά την απαρχή για μία «κοινότητα χρέους» στην ΕΕ σε μόνιμη βάση.

Η Merkel αναδεικνύει διάδοχο τον Lachet

Αρχικά η Merkel είχε την πρόθεση να συμμετέχει μόνο στην εναρκτήρια προεκλογική εκδήλωση στο Βερολίνο και στην τελευταία κεντρική συγκέντρωση των χριστιανικών κομμάτων, η οποία θα γίνει την Παρασκευή στο Μόναχο. Το σταθερό προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις την ανάγκασαν να αλλάξει γνώμη και να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα δύο επιπλέον προεκλογικές συγκεντρώσεις, μαζί με τον Lachet.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο λόγος για τον οποίο ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων του CDU και του CSU έδινε στο παρελθόν την ψήφο του σε αυτά τα δύο κόμματα, ήταν η Merkel.
Προκειμένου να πείσει αυτούς τους πολίτες να τα ψηφίσουν ξανά, η Merkel παρουσιάζει εδώ και λίγες εβδομάδες τον Lachet ως διάδοχο της πολιτικής της κληρονομιάς -εγγυητή της σταθερότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
«Γνωρίζω ότι ένας καγκελάριος Lachet θα συνέχιζε αυτή την πορεία», τόνισε χθες το βράδυ στο Στράλζουντ. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν στις λίγες ημέρες που απομένουν ως τις εκλογές θα πετύχει αυτό το εγχείρημα.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών O. Scholz προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον κ. Λάσετ στην ερώτηση για το ποιος θεωρείται ικανότερος να αναλάβει το αξίωμα του καγκελαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης