Διεθνή

Προσπάθεια να αποφευχθεί εμπορικός πόλεμος μεταξύ Αυστραλίας - ΕΕ

Προσπάθεια να αποφευχθεί εμπορικός πόλεμος μεταξύ Αυστραλίας - ΕΕ

Κάλεσμα στις Βρυξέλλες να προχωρήσουν με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, απηύθυνε ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου τονίζοντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών

Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Αυστραλίας και της ΕΕ θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές και θα επιτρέψει στις χώρες-μέλη της Ένωσης να έχουν μεγαλύτερη παρουσία στην περιοχή του Ινδικού- Ειρηνικού, εκτίμησε ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου D. Tihan, καθώς η Καμπέρα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία, μετά την ακύρωση ενός συμβολαίου αγοράς υποβρυχίων από γαλλική εταιρεία ύψους μεγαλύτερου των 50 δισ. ευρώ.

Η Αυστραλία ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα συμβόλαιο με τη γαλλική εταιρεία Naval Group για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων και θα αγοράσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ αφού σύναψε σύμφωνο ασφαλείας με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.
Η ακύρωση του συμβολαίου προκάλεσε την οργή της Γαλλίας, η οποία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γαλλία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν θα είναι εφικτό να συναφθεί συμφωνία με την Αυστραλία.
Ωστόσο ο Tihan κάλεσε σήμερα την ΕΕ να προχωρήσει με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τονίζοντας ότι αυτή «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών».
«Η ΕΕ θα τη χρησιμοποιήσει ως μέσο για να ενισχύσει την παρουσία της στον Ινδικό-Ειρηνικό, διότι κατανοεί ότι η περιοχή αυτή έχει σημαντικό οικονομικό βάρος», πρόσθεσε.
Η Αυστραλία και η ΕΕ είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας στις 12 Οκτωβρίου.
Ο Tihan δήλωσε τη Δευτέρα ότι εκτιμά πως οι συνομιλίες αυτές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο, παρά τις αντιδράσεις της Γαλλίας.
Ωστόσο η οργή της ΕΕ ήταν εμφανής χθες, Τρίτη, όταν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου C. Michel τόνισε σε διμερή συνάντηση που είχε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό S. Morisson: «Για εμάς η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδεις αρχές προκειμένου να δημιουργήσουμε ισχυρότερες σχέσεις και ισχυρότερες συμμαχίες».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης