Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιματική αλλαγή: Πέντε φορές πιο πολλές φυσικές καταστροφές τα τελευταία 50 χρόνια

Κλιματική αλλαγή: Πέντε φορές πιο πολλές φυσικές καταστροφές τα τελευταία 50 χρόνια

Δύο εκατομμύρια νεκροί και υλικές ζημιές ύψους 3,64 τρισ. δολαρίων, από 11.000 καταστροφές που οφείλονται σε μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα τις τελευταίες πέντε δεκαετίες

Ο αριθμός των φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες και καύσωνες, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια, κοστίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του.

Σύμφωνα με τον «Άτλαντα» του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), που καταγράφει τον αριθμό των νεκρών και τις οικονομικές ζημιές από τα ακραία μετεωρολογικά, κλιματικά και υδρολογικά φαινόμενα από το 1970 ως το 2019, οι καταστροφές που οφείλονται σε αυτά έχουν πενταπλασιαστεί την περίοδο αυτή.
«Ο αριθμός των ακραίων μετεωρολογικών, κλιματικών και υδρολογικών φαινομένων εξακολουθεί να αυξάνει. Λόγω της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν πιο συχνά και πιο ισχυρά σε πολλές περιοχές του κόσμου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.
Συνολικά περισσότερες από 11.000 καταστροφές που οφείλονται σε αυτά τα φαινόμενα έχουν αναφερθεί στη διάρκεια των πέντε τελευταίων δεκαετιών σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας λίγο περισσότερο από δύο εκατομμύρια νεκρούς και υλικές ζημιές ύψους 3,64 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (περισσότερα από 3,08 τρισεκ. ευρώ).
Κατά μέσο όρο μία καταστροφή που οφείλεται σε μετεωρολογικά, κλιματικά ή υδρολογικά αίτια καταγράφεται κάθε ημέρα στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, προκαλώντας καθημερινά τον θάνατο 115 ατόμων και ζημιές ύψους 202 εκατομμυρίων δολαρίων.
Περισσότερο από το 91% των θανάτων αυτών καταγράφεται σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Η ξηρασία ευθύνεται για τις περισσότερες απώλειες ζωής τα τελευταία 50 χρόνια, προκαλώντας περίπου 650.000 θανάτους, ενώ ακολουθούν οι καταιγίδες (περισσότεροι από 577.000 θάνατοι) και οι πλημμύρες (58.700 θάνατοι) και οι ακραίες θερμοκρασίες (σχεδόν 56.000 θάνατοι).

«Καλύτερα εξοπλισμένοι»

Ωστόσο η βελτίωση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και η διαχείριση των καταστροφών μεταφράζεται σε σημαντική μείωση της θνητότητας.
Ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε από περισσότερους από 50.000 ετησίως τη δεκαετία του 1970 σε λιγότερους από 20.000 τη δεκαετία του 2010.
«Απλώς είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι από ποτέ για να σώζουμε ζωές», υπογράμμισε ο Τάαλας.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές απώλειες, αυτές αυξήθηκαν περνώντας από τα 49 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως κατά μέσο όρο τη δεκαετία του 1970 στα 383 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως το διάστημα από το 2010 ως το 2019.
Οι καταιγίδες προκαλούν τις περισσότερες υλικές ζημιές και ευθύνονται για τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον WMO.
Επτά από τις πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές των τελευταίων 50 ετών σημειώθηκαν μετά το 2005, εκ των οποίων οι τρεις το 2007: οι τυφώνες Χάρβεϊ (ζημιές ύψους σχεδόν 97 δισεκ. δολαρίων), Μαρία (σχεδόν 70 δισ. δολάρια) και Ίρμα (σχεδόν 60 δισεκ. δολάρια).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης