Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αγνοεί επιδεικτικά την υπό κατάρρευση Evergrande - Οι άγνωστες προεκτάσεις μιας χρεοκοπίας

Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping αγνοεί επιδεικτικά την υπό κατάρρευση Evergrande - Οι άγνωστες προεκτάσεις μιας χρεοκοπίας
Είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας κυοφορούμενης κρίσης, λένε οι αναλυτές
Σχετικά Άρθρα
Μόλις ένα χρόνο πριν την τρίτη θητεία στην εξουσία, ο Xi Jinping παίρνει ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά ρίσκα της προεδρίας του αφήνοντας την Evergrande να ξεπεράσει τα όρια της χρεοκοπίας.
Και λειτουργώντας με όρους ελεύθερης αγοράς, ο Xi φαίνεται να αγνοεί ότι η κατάρρευση του υπερχρεωμένου ομίλου ακινήτων θα είχε σοβαρές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες αγοραστές ακινήτων και επενδυτές λιανικής, καθώς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ακόμη και μετά από αρκετές ημέρες κλυδωνισμών, η διοίκηση του Xi δεν έχει παράσχει καμία διαβεβαίωση ότι θα παρέμβει για να σταθεροποιήσει την κατάσταση, όπως έκανε πρόσφατα με δύο άλλους μεγάλους ομίλους που σχεδόν κατέρρευσαν υπό το βάρος των σημαντικών χρεών τους.
«Οι ανώτεροι αξιωματούχοι ανησυχούν πολύ για την Evergrande», δήλωσε ένας κυβερνητικός σύμβουλος, ο οποίος σημείωσε ότι ο λόγος χρέους της Κίνας προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε από 250% σε 290% σε λιγότερο από δύο χρόνια.
"Αλλά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου", πρόσθεσε.
"Αν συμβεί κάτι πραγματικά δραματικό με την Evergrande, το ασφάλιστρο κινδύνου για το χρέος άλλων επιχειρήσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερο, δημιουργώντας μια άλλη επιβράδυνση για τον τομέα".

Τα περιθώρια του Πεκίνου

Το Πεκίνο έχει επιβλέψει μια πληθώρα αναδιαρθρώσεων υπερχρεωμένων ομίλων, συμπεριλαμβανομένου του Huarong, του κρατικού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων και της HNA, ενός ομίλου αεροπορικών εταιρειών, logistics και τουρισμού.
Η Evergrande, ωστόσο, ξεχωρίζει λόγω του άμεσου αντίκτυπου του στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη τη χώρα.
Εκτός από τα 300 δισ. δολάρια που χρωστάει η Evergrande σε τράπεζες, ομολογιούχους και προμηθευτές, ο όμιλος έχει εκδώσει περισσότερα από 6 δισ. δολάρια σε προϊόντα διαχείρισης πλούτου υψηλής απόδοσης σε περίπου 80.000 ιδιώτες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των δικών του εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία του τη νότια πόλη Σενζέν.
Οι αγοραστές ακινήτων έχουν προπληρώσει την Evergrande για περίπου 1,6 εκατομμύρια διαμερίσματα που δεν έχει παραδώσει.
"Αυτό θα είναι διαφορετικό λόγω των πρόσθετων πιέσεων που θα προέλθουν από τους απλούς πολίτες", δήλωσε ο David Yu της NYU Shanghai.
Ο όμιλος είναι, σε επίπεδο πωλήσεων, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο της κινεζικής οικονομικής παραγωγής.

Συμφέρει την κινεζική κυβέρνηση;

Όμως, όσο απογοητευτική είναι η διοίκηση του Xi να επιτρέψει σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική μηχανή να αποτύχει, ανησυχεί επίσης για το πολύ ακριβό προηγούμενο που θα δημιουργήσει οργανώνοντας μια κρατική διάσωση.
«Πολλοί όμιλοι βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας της αυστηρότητας της πολιτικής», δήλωσε μια πηγή των Financial Times, με γνώση των συζητήσεων του ομίλου με τις κινεζικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές.
«Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει για να βοηθήσει την Evergrande, όλοι οι άλλοι μεγάλοι όμιλοι θα κάνουν παρόμοια αιτήματα.
Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να τους σώσει όλους», ανέφερε.
Εάν ο Xi και η οικονομική του ομάδα αποφασίσουν ότι το κράτος πρέπει να παρέμβει στην Evergrande για να αποτρέψει μια πολύ μεγαλύτερη κατάρρευση της αγοράς και της οικονομίας, μια σημαντική πολιτική πρόκληση θα είναι πώς να σωθεί ο όμιλος χωρίς απαραίτητα να σωθεί ο Hui, ο ιδρυτής του.
Τον περασμένο μήνα, ο Xi ξεκίνησε μια ατζέντα εσωτερικής πολιτικής που θα επικεντρωθεί στην "κοινή ευημερία", μια κεντρική πλατφόρμα στην προσπάθειά του για μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία που ξεκινά στα τέλη του 2022 ως επικεφαλής του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος.
Η διάσωση του Hui, του πέμπτου πλουσιότερου ανθρώπου της Κίνας, δεν ταιριάζει με το όραμα του Xi για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Η Evergrande και το τέλος του μοντέλου της Κίνας «χτίστε, χτίστε, χτίστε»

Ο Hui ελέγχει περισσότερο από το 70% της Evergrande.
Η έκθεση Hurun εκτιμά ότι η περιουσία του ανέρχεται σε 35 δισ. δολάρια στο τέλος του 2020.
Βέβαια, ενώ η καθαρή περιουσία του Hui θα έχει μεγάλη συρρίκνωση μετά την πτώση 86% της τιμής της μετοχής του ομίλου τους τελευταίους 12 μήνες, ωστόσο ο ίδιος έχει αποσπάσει δισεκατομμύρια δολάρια μερίσματα τα τελευταία χρόνια.
«Δεν υπάρχει πιθανότητα διάσωσης», προέβλεψε ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος της περιοχής της Κίνας στην Macquarie.
«Οι μέτοχοι και οι δανειστές ενδέχεται να υποστούν μεγάλη απώλεια.
Αλλά η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι τα προπωλημένα διαμερίσματα θα παραδοθούν στους αγοραστές».
Ο κυβερνητικός σύμβουλος είπε ότι η προσέγγιση του Πεκίνου με την HNA, η οποία είχε χρέη άνω των 75 δισ. δολαρίων, προσέφερε ένα πιθανό μοντέλο για τον τρόπο χειρισμού της Evergrande.
Ο πρόεδρος του HNA παραμερίστηκε από έναν διορισμένο από την κυβέρνηση, ο οποίος στη συνέχεια αναδιοργάνωσε τον όμιλο σε τέσσερις ξεχωριστές μονάδες και βρήκε έναν κρατικό επενδυτή για την Hainan Airlines.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης