Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνέχισε ανοδικά η Wall Street στον απόηχο της Fed - Παραμένει το βλέμμα στην Evergrande

Συνέχισε ανοδικά η Wall Street στον απόηχο της Fed - Παραμένει το βλέμμα στην Evergrande
Συνεχίζει το ράλι η Wall Street στον απόηχο της Fed
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν σήμερα 23/9 για δεύτερη διαδοχική ημέρα οι δείκτες της Wall Street στον απόηχο της απόφασης της Fed να διατηρήσει προς το παρόν σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων αλλά και το καθεστώς των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Παρότι ο πρόεδρος της Fed, J. Powell, τόνισε ότι η έναρξη μείωσης του προγράμματος αγορών ομολόγων και λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων ενδεχομένως να ανακοινωθεί επισήμως τον Νοέμβριο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FMOC) έδειξε προς αύξηση των επιτοκίων από το 2022, νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε τον Ιούνιο, η αγορά είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει ήδη αυτά τα δύο ενδεχόμενα.
Οι επενδυτές, πάντως, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις που αφορούν τον κινεζικό κολοσσό των ακινήτων Evergrande, φοβούμενοι τυχόν επιπτώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας και όχι μόνο.
Τις ανησυχίες αναζωπύρωσε άλλωστε σήμερα η είδηση ότι η μονάδα της China Evergrande Group στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχασε πληρωμές μισθών σε ένα μέρος του προσωπικού της και έχει μείνει πίσω στις πληρωμές ενός αριθμού προμηθευτών για εργοστασιακό εξοπλισμό.
Οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν απόδειξη ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός όμιλος με το υπέρογκο χρέος του αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο και εκτός του βασικού πυρήνα των δραστηριοτήτων του, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,48% στις 34.764,82 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,21% στις 4.448,98 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +1,04% στις 15.052,24 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άνοδο για δεύτερη συνεχιζόμενη εβδομάδα κατέγραψαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ καθώς άγγιξαν τις 351.000.
Οι αρχικές αιτήσεις για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 351.000, μια αύξηση από την ανοδικά αναθεωρημένη 335.000 της προηγούμενης εβδομάδας και πολύ πιο πάνω από την εκτίμηση των 320.000 του Dow Jones.
Το σύνολο ήταν το υψηλότερο από την εβδομάδα 21 Αυγούστου.
Οι υπόλοιπες αιτήσεις, αυξήθηκαν επίσης, συγκεκριμένα στις 181.000 σε συνολικά περισσότερα από 2,84 εκατομμύρια πολίτες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η εταιρεία παροχής λογισμικού σε cloud, Salesforce.com Inc, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα στο σύνολο της χρήσης.
Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε πως αναμένει έσοδα 26,25-26,35 δολαρίων, ενώ στα τέλη Αυγούστου είχε θέσει στόχο τα 26,2-26,3 δισ. δολάρια.
Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία τόνισε πως αναμένει τα έσοδα για τη χρήση 2022 μεταξύ 25,65-25,75 δισ. δολάρια.
Τα έσοδα της χρήσης 2021 αυξήθηκαν 24% στα 21,25 δισ. δολάρια.
Για τη χρήση 2023, η Salesforce αναμένει αύξηση των εσόδων στα 31,65-31,8 δισ. Δολάρια και λειτουργικό περιθώριο 3%-3,5%.

Κέρδη ανακούφισης σε ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στiς αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) και της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, ο πρόεδρος της Fed, J. Powell δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να ανακοινώσει ακόμα και από το Νοέμβριο ότι θα ξεκινήσει να περιορίζει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, με την προϋπόθεση να συνεχιστεί η πρόοδος στην αγορά εργασίας.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν ο υπερχρεωμένος κινεζικός κολοσσός Evergrande θα πραγματοποιήσει κανονικά μια πληρωμή τοκομεριδίου $83,5 εκατ. σε ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ.
Οι αγορές καλωσόρισαν την είδηση ότι ο κατασκευαστικός όμιλος πραγματοποίησε τις πληρωμές του σε ένα εγχώριο ομόλογο.
Αμετάβλητο στο 0,1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), συντηρώντας και το πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων στις 895 δισ. λίρες.
Η απόφαση της ΒοΕ ήταν ομόφωνη.
Επίσης, η κεντρική βρετανική τράπεζα εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Η Νορβηγία έγινε η πρώτη από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου που αύξησε τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Norges Bank αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από το ιστορικό χαμηλό μηδέν, καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει ανακάμψει και ξεπεράσει το σημείο που ήταν πριν από την πανδημία.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέφεραν ότι μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή τον Δεκέμβριο.
«Μια ομαλοποιημένη οικονομία υποδηλώνει τώρα ότι είναι σκόπιμο να ξεκινήσει μια σταδιακή ομαλοποίηση του επιτοκίου πολιτικής», δήλωσε ο διοικητής Oystein Olsen.

Στα επιμέρους ταμπλό ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,88% στις 15.643,97 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,98% στις 6.701,98 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες της τάξης του 0,07% στις 7.078,35 μονάδες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα υπερβεί τον ήδη αναβαθμισμένο στόχο της Τράπεζας, ανοίγοντας τον δρόμο για την λήξη της αγοράς ομολόγων, αναφέρουν πηγές του Reuters.
Η ΕΚΤ, η οποία πρόκειται να λάβει απόφαση για το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ τον Δεκέμβριο, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2022-2023 μετά από τη φετινή ασυνήθιστη ανάκαμψη, καθώς η οικονομία επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα.
Αλλά οι συζητήσεις με οκτώ μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ έδειξαν ότι πολλοί, αν όχι όλοι, στη συνεδρίαση της 9-10 Σεπτεμβρίου, ήδη εκτιμούσαν ότι ο νέες εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για τον πληθωρισμό στο 2,2% το 2021, στο 1,7% το 2022 και στο 1,5% το 2023, ήταν πολύ χαμηλές.
Τα στοιχεία έκτοτε έχουν εντείνει τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι κοντά ή υψηλότερα του στόχου για 2% στο επόμενο έτος, σε έναν πιθανό... πονοκέφαλο για την ΕΚΤ, καθώς η πολιτική της βασίζεται στην πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφώνεται χαμηλότερα του στόχου της για τα επόμενα χρόνια.
Οι πηγές του Reuters υπογράμμισαν τα προβλήματα στον εφοδιασμό που διήρκεσαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, οι ελλείψεις στο προσωπικό που εκτείνονται πέραν του τομέα της φιλοξενίας και μια σταθερή ροή μετρητών που διοχετεύεται στην οικονομία από ιδιωτικές αποταμιεύσεις και επίσημα προγράμματα τόνωσης -συμπεριλαμβανομένου και αυτό της ΕΚΤ.
Στα μάκρο της ημέρας η επιχειρηματική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών τον Σεπτέμβριο, καθώς οι περιορισμοί λόγω της παραλλαγής Delta επηρέασαν τη ζήτηση και την αλυσίδα εφοδιασμού.
Παρά το γεγονός ότι τα καθημερινά ποσοστά μόλυνσης επιβραδύνθηκαν σημαντικά τον περασμένο μήνα, οι περισσότεροι εναπομείναντες περιορισμοί είναι απίθανο να αρθούν σύντομα σε μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, συντηρώντας τις ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Composite Purchasing Managers, ένας καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο χαμηλό πεντάμηνου, ήτοι στις 56,1 μονάδες, τον Σεπτέμβριο από 59 μονάδες τον Αύγουστο.
Αν και παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για έβδομο συνεχόμενο μήνα, ήταν πολύ κάτω από την εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters, που έδειχνε 58,5 μονάδες.
«Ο PMI του Σεπτεμβρίου αναδεικνύει έναν ανεπιθύμητο συνδυασμό απότομα βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης και απότομης αύξησης των τιμών», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές αποτυπώνοντας τις προσδοκίες τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Evergrande.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά +0,69%, με τις μετοχές της China Evergrande Group να σημειώνουν κέρδη πάνω από 10%.
Ο Shanghai composite σημείωσε κέρδη +0,58%, με τον Shenzhen component να ενισχύεται κατά 0,782%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας, επιστρέφοντας μετά την αργία, υποχώρησε κατά -0,37%.
Ο S & P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο +0,98%.
Κλειστές είναι οι αγορές στην Ιαπωνία.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης