Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος με την γ' δόση της Pfizer - Εμφύλιος και ρήξη στα CDC των ΗΠΑ - Επιτείνεται η σύγχυση

Χάος με την γ' δόση της Pfizer - Εμφύλιος και ρήξη στα CDC των ΗΠΑ - Επιτείνεται η σύγχυση
Η επικεφαλής των CDC ανέτρεψε απόφαση συμβουλευτικής επιτροπής των CDC για τη μη χορήγηση της γ' δόσης σε εργαζόμενους ή πολίτες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό
Σχετικά Άρθρα

Χάος επικρατεί με την γ' δόση του εμβολίου της Pfizer στις ΗΠΑ, καθώς αν και αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ συνέστησε την χορήγηση της μόνο στους πολίτες άνω των 65 ετών και σε πολίτες με υποκείμενα νοσήματα, που διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν βαριά μορφή της COVID-19, η επικεφαλής των CDC, Rochelle Walensky αποφάσισε να συστήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ανθρώπους που είτε λόγω επαγγέλματος είτε λόγω κατάστασης εκτίθενται συχνά στον κορωνοϊό και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν.
Η απόφαση αυτή της Wallensky έρχεται σε πλήρη αντίθεση  και ανατρέπει την προηγούμενη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής των CDC, η οποία είχε αποφασίσει να μη συστήσει την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε νεότερους ενήλκους εργαζόμενους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, όπως π.χ. οι υγειονομικοί, δάσκαλοι, κοκ.

Ρήξη και χάος...

Η απόφαση της Wallensky συνιστά ρήξη με την αρμόδια επιτροπή των CDC ενώ παράλληλα επιτείνει τη σύγχυση για το εάν, πότε και ποιοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση.
Σημειώνεται πως η συμβουλευτική επιτροπή των CDC με απόφαση της, είχε ανατρέψει και αυτή, προηγούμενη απόφαση του FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) καθώς με πλειοψηφία 9 προς 6 είχε ταχθεί κατά της πρότασης του FDA να συμπεριληφθούν αρκετά ευρείες κατηγορίες εργαζομένων σε αυτούς που θα λάβουν τρίτη δόση.
Πολλοί επιστήμονες της επιτροπής υποστήριξαν πως είναι οριακό το όφελος της τρίτης δόσης σε εργαζόμενους, όπως υγειονομικοί, δάσκαλοι, υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ και σε πολίτες όπου υπάρχει κίνδυνος έκθεσης στον ιό, όπως π.χ. κρατούμενοι, φιλοξενούμενοι σε δομές αστέγων, καθώς και ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για μια τέτοια απόφσαη.

Τι λέει η Wallensky

Η Wallensky υποστήριξε ότι αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση να χορηγηθεί τρίτη δόση σε ανθρώπους που εκτίθενται συχνά σε κίνδυνο μόλυνσης διότι υπάρχει «αβεβαιότητα» και τα δεδομένα δεν είναι πλήρη.
«Σε μια πανδημία, ακόμη κι αν υπάρχει αβεβαιότητα, πρέπει να αναλαμβάνουμε τη δράση που αναμένουμε ότι θα κάνει το μεγαλύτερο κοινό καλό.
Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της χώρας μας ως προς τη δημόσια υγεία είναι να χορηγήσουμε ενισχυτικές δόσεις στους ηλικιωμένους, όσους διαμένουν μακροπρόθεσμα σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και ενηλίκους που λόγω επαγγέλματος ή συνθηκών ζωής εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης.
Αυτό συνάδει με την άδεια που έδωσε ο FDA» ανέφερε η Wallensky.

Επιφυλάξεις επιστημόνων

Η επιτροπή δεν ενέκρινε τις ενισχυτικές δόσεις για υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, ενοίκους κέντρων υποδοχής αστέγων και τροφίμους φυλακών, καθώς πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για την χρησιμότητα της γ' δόσης.
Σε δηλώσεις του στο Reuters ο Paul Offit, ειδικός στα εμβόλια είπε πως η επιτροπή των CDC έλαβε την απόφαση αυτή λόγω της ανησυχίας ότι μια σύσταση για την χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε αυτούς τους εργαζόμενους και πολίτες, θα ανοίξει το δρόμο για ευρεία χρήση του εμβολίου ειδικά σε νέους ανθρώπους, για τους οποίους δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν προκύπτει όφελος για την υγεία τους από μια τρίτη δόση του εμβολίου.

Από αυτήν την εβδομάδα οι αναμνηστικές δόσεις

Πάντως η έγκριση του FDA ανοίγουν τον δρόμο για να αρχίσει η χορήγηση τρίτων δόσεων από αυτή την εβδομάδα για εκατομμύρια Αμερικανούς που έλαβαν τη δεύτερη δόση των εμβολίων τους πριν από τουλάχιστον έξι μήνες.
Πέρα από τους άνω των 65, η επιτροπή συνέστησε επίσης τρίτες δόσεις για τους ενηλίκους άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα και 18-49 ετών με τα ίδια νοσήματα (καρκίνο, διαβήτη, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες και πνευμονοπάθειες) λόγω του ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.
Η πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η σύσταση αυτή αριθμεί περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσά τους 13 εκατ. Αμερικανούς 65 ετών και άνω.
Η κυβέρνηση Biden είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι η πρόθεσή της είναι να αρχίσουν να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις σε Αμερικανούς ηλικίας 16 ετών και άνω από την τρέχουσα εβδομάδα, μετά την έγκριση των FDA και CDC.
Σημειώνεται πως πάνω από 180 εκατ. κάτοικοι των ΗΠΑ – το 64% του πληθυσμού που χαρακτηρίζεται επιλέξιμος – έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.
Η χορήγηση της τρίτης δόσης θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ως απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των ανθρώπων έναντι της άκρως μεταδοτικής παράλλαξης Delta, παραδοχή ωστόσο που δεν γίνεται αποδεκτή από πολλούς επιστήμονες, τουλάχιστον ως προς την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης