Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός Τύπος: Ποιος θα συγκυβερνήσει με ποιον μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου;

Γερμανικός Τύπος: Ποιος θα συγκυβερνήσει με ποιον μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου;
Άγνωστος Χ οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες
Σχετικά Άρθρα

Στα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου αναφέρεται ο Γερμανικός Τύπος, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται και το χθεσινοβραδινό debate των υποψηφίων όλων των κομμάτων.
Η DW επικαλείται δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Die Zeit.
«Στην τελευταία μεγάλη τηλεοπτική συζήτηση πριν από τις εκλογές οι κορυφαίοι πολιτικοί των μεγαλύτερων κομμάτων έκλεισαν το μάτι σε πιθανές επιλογές συγκυβέρνησης.
Στον τελευταίο γύρο το βάρος έπεσε στο ποιος θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα με ποιον μετά τις εκλογές.
Τα κρατικά κανάλια ARD και ZDF είχαν ήδη κανονίσει να τοποθετήσουν τους πολιτικούς σε υποτιθέμενα «στρατόπεδα».
Από τη μια μεριά Αριστερά, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες, από την άλλη Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Φιλελεύθεροι και στην άκρη η Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Olaf Scholz έκανε πάντως για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι κατά προτίμηση θα συγκυβερνούσε μόνο με τους Πρασίνους ενώ η επικεφαλής των Πρασίνων Annalena Baerbock «κράτησε ρητά απόσταση από τα δύο νυν συγκυβερνώντα κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες».

Spiegel για Laschet

Από την πλευρά του το Spiegel Online εστιάζει στον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών Armin Laschet.
«Τι απομένει τελικά από αυτή την εμφάνιση του υποψηφίου της Χριστιανικής Ένωσης;
Ότι προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν CDU/CSU συνεχίζει να βασίζεται πλήρως σε μια εκστρατεία φόβου απέναντι στο ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς (…)
Πρέπει να είμαστε τόσο ισχυροί ως Χριστιανική Ένωση ώστε να μην καταστεί εφικτός ένας τέτοιος συνασπισμός, ανέφερε o Laschet» τονίζει το Spiegel.

Άγνωστος Χ οι Φιελεύθεροι

Σύμφωνα με το Stern, ο άγνωστος Χ στο μετεκλογικό σκηνικό είναι οι Φιλελεύθεροι.
«Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, δυνατές φαίνονται μετεκλογικές συνεργασίες τόσο με τη Χριστιανική Ένωση και τους Πράσινους, όσο και με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους (…)
Μέχρι στιγμής ο επικεφαλής του κόμματος Christian Lindner στέλνει σήματα προς την κατεύθυνση της Χριστιανικής Ένωσης - και αυτή τη φορά στο debate, ωστόσο άφησε μια μικρή πόρτα ανοιχτή στο θέμα της οικονομικής πολιτικής, το βασικό ζήτημα των Φιλελευθέρων» αναφέρει το Stern.

FAZ: Φυσάει «κοκκινο-πράσινος» μετεκλογικός αέρας;

Σε σχόλιο στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στο SPD και τα σενάρια που το θέλουν να είναι το κόμμα εκείνο που θα καθορίσει τον σχηματισμό της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης.
«Ούτε το ίδιο το SPD μπορεί ακόμη να πιστέψει καλά-καλά ότι μπορεί να κάνει το θαύμα την Κυριακή και να περάσει τη Χριστιανική Ένωση.
Το SPD διαθέτει την εμπειρία από τη δεκαετία του ’70, όταν είχε καταφέρει να μπει στην καγκελαρία ως δεύτερο κόμμα, πίσω από τη Χριστιανική Ένωση, με τη βοήθεια ενός κυβερνητικού εταίρου.
Αλλά τι μπορεί να συμβεί σήμερα;
Ακόμα κι από τη δεύτερη θέση ο Scholz θα είχε την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πρασίνους και την Αριστερά.
Ο συμπρόεδρος του SPD παραδέχθηκε έμμεσα ότι ο Scholz δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη αυτή την επιλογή (…)
Σα να μύρισε πρωινός «κοκκινο-πράσινος» αέρας με καγκελάριο τον Olaf Scholz» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης