Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μουδιασμένοι οι Γάλλοι από την αντιπαράθεση των άκρων Αριστεράς-Δεξιάς - Ανακατεύει την τράπουλα της ακροδεξιάς ο Zemmour

Μουδιασμένοι οι Γάλλοι από την αντιπαράθεση των άκρων Αριστεράς-Δεξιάς - Ανακατεύει την τράπουλα της ακροδεξιάς ο Zemmour
Ήταν μια αντιπαράθεση-σοκ των δύο ακραίων ιδεολογιών, της ριζοσπαστικής αριστεράς κατά της ακραίας ακροδεξιάς το debate Zemmour - Melenchon
Ήταν μια αντιπαράθεση-σοκ των δύο ακραίων ιδεολογιών, της ριζοσπαστικής αριστεράς κατά της ακραίας ακροδεξιάς.

Ήταν μια συγκλονιστική δίωρη ρητορική κονταρομαχία του Jean-Luc Melenchon κατά του Eric Zemmour, προσκεκλημένων στο κανάλι BFM TV την Πέμπτη το βράδυ.
Για το γαλλικό κοινό ήταν ταυτόχρονα ένα πολιτικό γεγονός: Η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του Μαΐου, παρά το ότι πολλές υποψηφιότητες δεν έχουν ακόμα αναγγελθεί επίσημα.
Ανάμεσά τους και αυτή του Eric Zemmour, που παρ’ όλα αυτά θεωρείται σίγουρη, αφού ο ίδιος δήλωσε: «Έχω δικαίωμα να διαλέξω πότε θα την ανακοινώσω».
Την επομένη, το ερώτημα όλων ήταν «ποιος κέρδισε;»
«Κανείς ή και οι δύο, ανάλογα ...» εκτιμά η Liberation.

«Κρεολισμός» κατά της «αφομοίωσης»

Ταλαντούχοι ομιλητές και οι δύο ανέπτυξαν τις θέσεις τους.
Ο Jean-Luc Melenchon, κορυφαία μορφή της γαλλικής Αριστεράς, που πρώτος απ’ όλους ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του από τις αρχές του χρόνου και έχει συγκεντρώσει στην ειδική πλατφόρμα υποστήριξης πάνω από 200.000 υπογραφές πολιτών, μίλησε για τις κοινωνικές και οικολογικές προτάσεις του.
Παράλληλα, μπρος στην εμμονή Zemmour για την ανάγκη «αφομοίωσης» των ξενόφερτων στη γαλλική κοινωνία, και όχι απλής ένταξης, ο Melenchon ανέπτυξε με θέρμη το νέο πιστεύω του γύρω από τη θεωρία της «créolisation» (κρεολισμός) που εισήγαγε ο Edouard Glissant, συγγραφέας και φιλόσοφος από τη Μαρτινίκα (Γαλλικές Αντίλλες), όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Κατά τον Melenchon, η συνένωση και μίξη πολλών διαφορετικών πολιτισμών σε ένα μέρος του κόσμου έχει συχνά σαν αποτέλεσμα νέα απρόβλεπτα θετικά δεδομένα για τη συμβίωση, καθώς και τη δημιουργία μιας κρεολικής γλώσσας που γίνεται μητρική για το κοινωνικό σύνολο.
Από γλωσσολογικής απόψεως η κρεολική γλώσσα θεωρείται «το ίδιο περίπλοκη και πλούσια όσο οιαδήποτε άλλη γλώσσα».
Μονομανής γύρω από το θέμα της «αφομοίωσης» και υποστηρικτής μιας αλώβητης γαλλικής ταυτότητας ο 63χρονος σήμερα Eric Zemmour δεν διστάζει να επικρίνει τους μετανάστες ακόμα και για τα μουσουλμανικά ονόματα που κατά παράδοση δίνουν στα παιδιά τους, δείγμα – για αυτόν - έλλειψης της θέλησης για αφομοίωση.
Φέρνει μάλιστα σαν παράδειγμα τον εαυτό του : εβραϊκής καταγωγής από την Αλγερία (Berbère) υπογραμμίζει τα καθαρά γαλλικά ονόματα που του έδωσαν οι γονείς του: Eric, Justin, Léon.
Αρκετά νωρίς, από τα 28 του, ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα μετά από τη φοίτησή του στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών.
Η φήμη του αυξήθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, με τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικές εκπομπές.

«Μεγάλη Αντικατάσταση» και Δημογραφία

Λίγες ώρες πριν από το «ντιμπέιτ» με τον Jean-Luc Melenchon, ο Eric Zemmour ήταν προσκεκλημένος στη Βουδαπέστη από τον Βίκτωρ Όρμπαν για να συμμετάσχει στο « 4ο Συνέδριο για τη Δημογραφία». Από χρόνια δηλώνει θαυμαστής της πολιτικής του Ούγγρου πρωθυπουργού όχι μόνο για τα θέματα εθνικής ταυτότητας, κυριαρχίας και φύλαξης των συνόρων, αλλά και για την πολιτική ενίσχυσης των γεννήσεων, ώστε να μην έχει ανάγκη τη μετανάστευση.
Ο Eric Zemmour ανέπτυξε τη δική του συνωμοσιολογική θεωρία για τον κίνδυνο «της Μεγάλης Αντικατάστασης».
Δηλαδή, το πως σιγά- σιγά, η Γαλλία αλλά και η Ευρώπη πολιορκούνται από το Ισλάμ και τους αραβομουσουλμάνους μετανάστες, τους οποίους βλέπει ως «νέους αποικιοκράτες».
Προσκεκλημένη μαζί με τον Zemmour ήταν και η ανιψιά της Marine Le Pen , η Marion Marechal, υποστηρίκτρια επίσης της θεωρίας της Μεγάλης Αντικατάστασης.
Στο περιθώριο του συνεδρίου η Marechal δήλωσε μάλιστα ότι «εάν δεν γίνει τίποτα για τη δημογραφία, μέσα σε 60 χρόνια η Γαλλία θα έχει μετατραπεί σε «Ισλαμική Δημοκρατία» (République islamique).

Ο από δεξιά... κίνδυνος για την Marine Le Pen

Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο είναι δυνατή η διαμόρφωση ενός πιθανού διώνυμου Zemmour - Marion Marechal, αφού και οι δύο κινούνται πολιτικά στο ίδιο μήκος κύματος.
Η ανιψιά όμως της Marine Le Pen δήλωσε αποφασισμένη να μη δραστηριοποιηθεί ακόμα στην πολιτική, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στη θεία της για την τρίτη της εκλογική προσπάθεια.
«Ελευθερίες, αγαπημένες ελευθερίες» (Libertés, libertés cheries) είναι το σλόγκαν που διάλεξε αυτή τη φορά η Le Pen για την εκστρατεία της.
Ένα σύνθημα που συνάδει με την όλη προσπάθεια «αποδαιμονοποίησης» του κόμματός της:
Του άλλαξε το όνομα, έγινε «Εθνικός Συναγερμός», (από Εθνικό Μέτωπο), απομάκρυνε τον πατέρα, προχώρησε σε ήπιες τοποθετήσεις για την Ευρώπη και ανέπτυξε πλούσια ρητορική για κοινωνικά θέματα.
Η Marine Le Pen θέλει να κυβερνήσει και μετακινήθηκε προς το κέντρο, αφήνοντας ακάλυπτη την ακροδεξιά της.
Όπως η φύση όμως, έτσι και η πολιτική δεν αγαπάει τα κενά.

Τα ΜΜΕ χειρίζονται τον Zemmour ήδη ως υποψήφιο

Οι φίλοι του Zemmour δεν χρειάστηκαν και πολύ για να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ένας χώρος για κάλυψη. Έτσι από το καλοκαίρι είχαμε ήδη τις πρώτες προκλήσεις με συνθήματα και αφίσες για μια υποψηφιότητα του Zemmour.
Ο ίδιος δε με δηλώσεις του, δεν έχει διστάσει να διαβεβαιώσει χωρίς περιστροφές ότι κατά τη γνώμη του «η Marine Le Pen δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει». Ο κίνδυνος για την Le Penπροέκυψε τελικά από τα δεξιά της…
Τα μέσα ενημέρωσης προωθούν παράλληλα με το δικό τους τρόπο τον Eric Zemmour στο σκηνικό του «μελλοντικού υποψηφίου», του οποίου η προσωπική ζωή θεωρείται αυτομάτως εκτεθειμένη, και οι παπαράτσι είναι ανομολόγητα προσκεκλημένοι.
Η μεγάλη πρόκληση αυτήν την εβδομάδα ήρθε από το θεωρούμενο ως «σοβαρό» περιοδικό Paris Match που έχει στο εξώφυλλό του τον όχι ακόμα υποψήφιο Eric Zemmour στη θάλασσα μαζί με την 28χρονη σύμβουλο επικοινωνίας νεαρή Sarah Knafo.
Ο Zemmour δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για υποβολή μηνύσεων στα περιοδικά Paris Match και Voici.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης